2024. június 30., vasárnap

Egy hét a filmkészítés jegyében

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban hétfőn kezdődött és pénteken ér véget a középiskola filmműhelyének az idei nyári tábora.

A diákfilmesek ez évi összejövetelén a filmek készítése, illetve a filmes foglalkozások mellett több filmes, vagy pedig filmekkel foglalkozó szakembert is elhívtak, hogy megosszák tapasztalataikat a résztvevőkkel. Így elsőként Murdo Macleod skót fotográfus látogatott el a diákfilmesekhez, de emellett a tábor résztvevői Laskovity Ervinnel, a Budapesten dolgozó zentai médiaszakemberrel és Ótos Anabellával, a Bolyai Filmműhely egykori tagjával, fotóművésszel és filmes szakemberrel is találkoznak majd.

Megyeri Gábor, a tábor vezetője elmondta, hogy a tábor ideje alatt nyolc filmet készítenek, ezen kívül pedig a már korában leforgatott, de a diákok ideje híján félbehagyott alkotásokat is befejezik.

– Mivel az iskola udvarában építkezési munkálatok zajlanak, ezért az elejétől kezdve megörökítjük ezeket és bízunk abban, hogy végig is tudjuk követni a munkálatokat – nyilatkozta a tábor vezetője, majd pedig hozzáfűzte, hogy az itt elkészült alkotásokat a középiskolások jövő évi szín- és filmművészeti vetélkedőjén lesznek majd megtekinthetők.

Megyeri elmondta, hogy az elmúlt tanév elsős osztályosai közül 11-12-en jártak az előadásaikra, akik közül hatan lettek a Bolyai Filmműhely oszlopos tagjai. Közöttük van a kúlai Bajai Leon is, aki elmesélte, hogy ő először fényképezéssel kezdett el foglalkozni és amikor a zentai tehetséggondozó gimnázium diákjaként értesült róla, hogy iskolájában létezik ez a műhely és miután látta, hogy milyen tevékenységet is folytatnak, illetve miután megismerkedett a filmműhely tagjaival, eldöntötte, hogy csatlakozik hozzájuk.

– Nagyon megszerettem a társaságot, no meg persze a filmezést is – jegyezte meg lapunknak, majd pedig hozzáfűzte, hogy az iskolában zajló építkezésről készít többedmagával filmet, emellett pedig két filmen operatőri munkával van megbízva.

A kishegyesi származású, Magyarországon élő és dolgozó Zsolnai Ákos, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium egykori tanulója évek óta visszatér a Bolyai Filmműhely táboraiba.

– Mindig jó hazajönni kicsit nosztalgiázni, no meg itthon lenni, mert a levegő is más erre. Mindig jó emlékkel jövök vissza a tehetséggondozó gimnáziumba, hiszen nagyon szép négy évet töltöttem itt, és ennek a legnagyobb részét a filmműhelynek köszönhetem. Ugyanis akkoriban, amikor a filmműhelybe kezdtem járni, még a tanulás is sokkal jobban ment az iskolában – emelte ki, és azt is elmesélte, hogy a filmműhelynek köszönhetően lett életcélja, és így a közérzete és a tanulás terén is javult.

– Nyilván a filmműhely szeretete is visszavonz, hiszen nagyon sokat nyújtott, és ezt úgy szeretném viszonozni, hogy ahol csak lehet és tudok, segítek a fiataloknak a nyári táborok ideje alatt.

Ákos jelenleg a Golgota Budapest vallási szervezet médiacsapatának a vezetőjeként dolgozik és az idei filmműhelybe a csapat négy tagját is elhozta.

– Ezek a fiatalok ott a médiafronton is működnek. Közülük van, aki fotózik és van, aki videózik. Gáborral úgy véltük, hogy ez a tábor kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a magyarországi fiatalok felvegyék a kapcsolatot a vajdasági kortársaikkal, hogy a különböző szemléletek találkozzanak. Persze a barátságok mellett nagyon jó ötletek is születtek az együttműködésnek köszönhetően.

A magyarországi fiatalok közül Verba Péter nyilatkozott napilapunknak, aki Inácsról érkezett Zentára. 

Péter elmondta, hogy Ákossal folyamatosan tartja a kapcsolatot és ő hívta el Zentára:

– Van egy drónunk és ez nagyon kapóra jött itt a táborban, ugyanis ezzel is segíteni tudunk a többieknek, hogy filmjeik elkészítése során több lehetőségük legyen. Emellett Ákos tudta, hogy fejlődnöm kellene ezen a területen és ezért hívott el, én meg persze örömmel csatlakoztam.

Az inácsi fiatalember elmondta azt is, hogy nagyon gyorsan összebarátkoztak a vajdasági résztvevőkkel és megjegyezte, hogy a hangulat kiváló és mindenki nagyon közvetlen és segítőkész.

– Én is kezdő vagyok ezen a pályán és mind a táborban a fiatalok, mind az előadók is sokat segítenek abban, hogy ne legyen problémám emiatt – mesélte.

Nyitókép: Fancsali Gréta felvétele