2024. július 20., szombat

Apródképző a Doroszló-Szentkúton

Július 15-e és 20-a között ötödik alkalommal tartott apródtábort a visegrádi Szent György Lovagrend zombori priorátusa, közös szervezésben a Doroszló-Szentkúttal.

A tábor célkitűzései között szerepel a kis apródok keresztény szellemiségének, nemzettudatának megerősítése, a történelmi és kulturális értékek megismertetése.

Vajdaság szinte minden részéről érkeztek résztvevők, akiket lelkes szervezőcsapat várt a szabadidős programokat is bőven kínáló táborban. 

Diósi János zombori prior, a tábor főszervezője, ötletgazdája az alábbiakat nyilatkozta:

– Az előző évekhez képest az ötödik táborunkban most kicsit kevesebb résztvevő van. Mindennek egyik oka lehet a nagy meleg, a szülők esetleg nem olyan készségesen engedték el a gyerekeket. Mindezzel együtt mondhatom, jó helyen vannak, a doroszlói Szűz Mária-kegyhely hangulatában és természeti környezet szempontjából is ideális helyszín, teli hűvös, árnyas területekkel. A másik ok talán, hogy immár mifelénk is nagy divatja lett a különböző nyári táborok szervezésének, egyik esemény éri a másikat, tehát nehezebb bevonzani az érdeklődőket. Jelenleg huszonkilenc gyerek van a táborban. Érkeztek résztvevők Szabadkáról, Óbecséről, Bácskertesről, Gombosról és természetesen helyi, doroszlói gyermek is található a táborozók között.  

Mindig változatos és tartalmas programmal készülnek, gondolom, nincs ez másként idén sem.

– Hagyományápoló táborról van szó. Itt a gyerekek megismerkedhetnek az íjászattal, a lovaglással, különböző történelmi ismeretterjesztő foglalkozásokat tartunk számukra, megtanulhatják a rovásírást. Ez utóbbi különösen tetszett a gyerekeknek, hiszen ritkán van alkalmuk ilyet látni, művelni. Fontos kiemelni, hogy a foglalkozások többségét a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület tagjai bonyolítják le.

Milyen források, támogatók segítik a tábor megvalósulását?

– Támogatóink nélkül bizonyosan nem valósulhatna meg a tábor, és itt nem csupán az anyagi forrásokra gondolok, hanem a tevőleges munkára is, amit a helyiek részéről kapunk. Amellett tény az is, hogy nyugat-európai támogatóink segítsége létfontosságú a tábor megvalósítása szempontjából – hallottuk a táborvezetőtől.

Szalma Dóra Szabadkáról érkezett a doroszlói apródtáborba, és nem is először vesz részt ezen az eseményen.

– Második alkalommal vagyok a doroszlói táborban, most új programokkal is szolgáltak a szervezők. Mindezek nagyon tetszenek, változatosak, szinte felfrissülök ezekben a tevékenységekben. Most lehetett például ostorozni. Eddigi nagy félelmem volt az ostor hangja, de itt alkalom volt legyőzni ezt a viszolygást. Sok barátot és élményt szerzünk ezúttal is – hallottuk Dórától.

Nagy Abonyi Szabolcs,a Szent Longinus KHE oszlopos tagja foglalkozásvezetői élményeiről mesélt.

– Számunkra mindig kissé vegyes érzelmek kísérik ezeket a táborokat, hiszen szeretjük nagyon a gyerekeket, de mindegyiknek megvan a maga kis csintalansága, és ennek folytán hajmeresztő dolgok is elő szoktak fordulni egy-egy tábor ideje alatt. Ezt leszámítva viszont nagyon jól érzi magát az egész csapat. A doroszlói apródtábor szervezőivel gyümölcsöző partnerségben dolgozunk már évek óta. Apródképzésről van itt szó, ugye a középkorban az apródok azok a személyek voltak, akik kiskoruktól kezdve nagykorúságig szolgáltak, vagy amíg a lovag úgy nem ítélte, hogy az adott apród a feladatát jól elvégzi és kellően nemes lelkű, és akkor lovaggá ütötte. Az apródmunkáról pedig felületesen azt gondolhatjuk, nem áll másból, mint fegyverhordozásból, pedig mindez egyfajta iskola is, merthogy az apródnak előbb meg kellett tanulnia verset írni, címert olvasni, a lovagja címerével, a fegyverekkel, a lovával foglalatoskodni. Mindebbe próbálunk betekintést nyújtani a táborban résztvevő gyerekek számára – mondta el Nagy Abonyi.

Nyitókép: Tábori hangulatkép (L. Móger Tímea felvétele))