2024. július 16., kedd

Társadalmi felelősségből keletkezett fesztivál

Az Exit kapta a legjobb nyári zenei fesztiválért járó díjat

Az Exit fesztivál képviselői találkoztak tegnap Bojan Pajtić tartományi kormányfővel és Slaviša Grujić tartományi művelődési és tájékoztatási titkárral a tartományi kormány épületében. A találkozón a fesztivál képviselői bemutatták a legjobb nyári zenei fesztiválért járó 2016-os díjat, és megköszönték a sokéves tartományi támogatást.

Bojan Pajtić elmondta, hogy büszke arra, hogy ő az első hivatalnok, aki 2000-ben mint a városi tanács tagja támogatta az Exit fesztivál létrejöttét.
– Azóta mindent megtettünk, hogy a rendezvény minél jelentősebb és sikeresebb legyen. Az Exit valóban a legjobb európai fesztivál, amihez gratulálni szeretnék. Ez a fesztivál sokkal többet ad a közösségnek, mint amennyit a közösség belefektet, kb. 15–30-szor többet. Az Exit nem csupán a fiatalok és a kevésbé fiatalok számára létrehozott fesztivál, hanem egy diktatórikus rezsim, egy önkényuralom elleni harc formája volt. Az Exitnek ezért nem pusztán az a feladata, hogy szórakoztassa az embereket, hanem civilizációs feladata rámutatni primitivizmusra és elmagyarázni a fiataloknak, hogy a valóságshow-knál vannak értékesebb dolgok, amit élvezni lehet. A fesztiválnak az anyagi és turisztikai jelentőségén túlmutat a civilizációs szerepe, ezért a szervezőknek történelmi feladatuk van – hangsúlyozta Pajtić.

Dušan Kovačević, az Exit fesztivál igazgatója háláját fejezte ki a tartományi kormány elnökének, amiért a kezdetektől támogatta a fesztivált.
– A különböző intézményeken keresztül érkezett támogatások nélkül az Exit nem lenne olyan, mint amilyennek ismerjük. A mai találkozón bemutattuk a European Best Destinations utazási portálnak a legjobb nyári zenei fesztiválért járó díját, amellyel az Exitet tüntették ki 2016-ban. Az előző díjakhoz képest a mostaninak az a jelentősége, hogy turisztikai és gazdasági szempontból értékelte a fesztivált. Mint ismeretes, az Exitre a világ több mint 60 országából érkeznek látogatók és ez évente az újvidéki, vajdasági és szerbiai turizmushoz 10–15 millió euróval járul hozzá. Eddig az Exit Szerbia számára több mint 150 millió eurós jövedelmet hozott – nyilatkozta Kovačević.
– Kulturális és társadalmi szempontból ez az egyetlen nagy fesztivál, amely társadalmi felelősségből keletkezett és ez a felelősség a mai napig a rendezvény fő mozgatóereje. Ennek szellemében létrehoztuk a Fiatal hősök elnevezésű projektumot, amelynek keretében a saját működési területükön a legjobb fiatalok kiválasztásra kerülnek és be lesznek mutatva. A projektum célja, hogy ezeket a fiatalokat mint követendő példákat mutassa be a televízióban látható téves mintaképekkel szemben – ismertette a fesztivál igazgatója.
Az Exit fesztivált 16. alkalommal tartják meg idén nyáron július 7. és 10. között a péterváradi várban.