2024. szeptember 2., hétfő

„A főkonzulátus munkája a közösségben valósul meg”

A szabadkai ünnepi koncerten Balog József budapesti zongoraművész lépett fel

Szerdán este került sor a szabadkai városházán a Szabadkai Magyar Főkonzulátus hagyományos ünnepi évzáró koncertjére, amelyen dr. Babity János főkonzul mondott köszöntőbeszéd:

– A főkonzulátus munkája a közösségben valósul meg. Csupán egyik elem az állampolgárság, hiszen a külgazdaság és külügyminisztérium keretében, mi már gazdaság-, kultúra- és tudománydiplomáciával is foglalkozunk. Nagy örömünkre szolgál, hogy a külgazdaság és külügyminisztérium vezetősége biztosította számunkra ezt a forrást, hogy egy kitűnő zongoraművészt üdvözölhetünk köreinkben. Az évnek, különösen ebben a szakaszába gondolunk a rászorulókra is, és mint minden évben, ezúttal is a hajdújárási Lurkóházat segítjük adományainkkal – hallottuk dr. Babity János főkonzultól.

A fellépő vendég Balog József budapesti zongoraművész volt, előadásában Bartók Béla, Kodály Zoltán és Liszt Ferenc műveit hallhattuk. Balog József 1979-ben született Budapesten, zenészcsaládból származik. Több belföldi és nemzetközi versenyen nyert díjakat, amelyek kapcsán koncertezett Európában és Amerikában. Számos felvételt készített a Magyar Rádió és Televízió számára. Első CD-felvétele Szalai Antal hegedűművésszel készült, és 2003 nyarán jelent meg, a Liszt-műveket tartalmazó Hungaricum című első szólólemeze pedig 2004 novemberében, ez a lemez a Liszt Ferenc Nemzetközi Lemeznagydíjat is megkapta. Legújabb szólólemeze Liszt on Erard címmel jelent meg 2012-ben. A hangverseny jótékonysági jellegű volt, így a közönség is segíthette a hajdújárási Lurkóházat. A koncert után Harmath Károly atya a Poverello Alapítvány és a hajdújárási Lurkóház vezetőjeként osztotta meg ünnepi gondolatait az egybegyűltekkel:

– Úgy éltem meg ezt az estét, mint a megajándékozottság és az ajándékozás eseményét. Balog József kitűnő interpretációja által a tehetségét és a megszólaltatott zeneszerzők nagy műveit adta át egy élmény formájában. A kapott tehetségével másokat ajándékozott meg, ahogyan azt a közönség is tehette. A hajdújárási Lurkóház mintegy húsz védence naponta kap teljes ellátást, segítséget az iskolához és az élet más területeihez, amelyeket sajnos otthon – ha egyáltalán lehet otthonról beszélni –, nem tudnak megkapni. Megajándékozottakká váltunk, akik megajándékoznak másokat – mondta Harmath Károly atya.