2024. szeptember 3., kedd

Az élő találkozás felbecsülhetetlen értékű

Három egymást követő estén tartottak koncerteket gitárművészek a szabadkai Guitar Open fesztiválon

A szabadkai Zeneiskolában megtartott Guitar Open fesztivál az idén három koncertprogramot foglalt magában. Mint azt korábban is megírtuk, a montenegrói Nikčević–Bulatović gitárduó nyitotta meg a fesztivált, másnap pedig először a szerbiai Iuvenes Talenta trióval ismerkedhetett meg a közönség. Az együttest három fiatal gitáros, Nađa Janjić, Novak Miljković és Luka Radovanović alkotta, repertoárjukon pedig többek között Kellner, Mertz és Dyens található. A második est külföldi vendége Pokol Gábor volt Magyarországról, aki Legnani-, Turina-, Assad-, Barrios Mangoré- és Ginastera-műveket adott elő. Pokol Gábor felkészítő tanára, Pavlovits Dávid gitárművész, zeneszerző, a Szegedi Egyetem Zeneművészeti Kar gitártanszakának vezetője, a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál alapítója és művészeti vezetője is jelen volt a Guitar Openen, így alkalmam nyílt beszélgetni vele egyebek mellett a két fesztivál együttműködéséről:

– A szegedi gitárfesztivált tizennégy éve indítottuk el, 1999-ben. Április elején tartjuk, nemzetközi és országos versenyekkel, ha nem is minden évben, de váltakozva minden második esztendőben. Közben mesterkurzusok, koncertek is zajlanak, és nemcsak klasszikus gitárt, hanem időnként flamenco- vagy dzsesszgitárt is hallani. Fellépnek továbbá zongoristák is, ha a repertoárjuk gitárhoz köthető – mutatta be fesztiváljukat, majd kitért arra is, milyen kapcsolatot ápolnak más gitárfesztiválokkal.

– Időközben kialakult az együttműködés a szabadkai Guitar Open és az Újvidéken megtartandó vajdasági gitárfesztiválokkal is. Egyébként több határon túli gitárfesztivállal is együttműködünk, szoros kapcsolatot ápolunk például a székelyudvarhelyi és a marosvásárhelyi rendezvényekkel. Folyamatos cserét alakítottunk ki, diákok, tanárok, művészek érkeznek hozzánk, és mi is küldünk hozzájuk. Úgy a Vajdasági Gitárfesztivállal, mint a Guitar Opennel is, a kezdetek óta tart az együttműködésünk, hét éve, amióta léteznek. Zoran Anić gitárművész, a Guitar Open fesztiváligazgatója többször játszott nálunk, kurzust is tartott, sőt a növendékei is felléptek. A Guitar Open győztesei szerepeltek a fesztiválunkon. A világban az információáramlás kiterjedt az internetnek köszönhetően. Egészen más a helyzet, mint akár tíz évvel ezelőtt is. Sokan az internetről tájékozódnak, videókat és mesterkurzusokat néznek, találhatnak információkat, de az élő találkozás felbecsülhetetlen. A diákoknak sokat jelent, hogy a velük egyidősekkel eszmecserét folytathatnak, tapasztalatokat cserélhetnek, továbbá versenyeken vehetnek részt, amelyeknek során felmérhetik, hol tartanak ők, és hol a többiek. Arról nem is beszélve, hogy lehetőségük nyílik nemzetközi hírnevű gitárművészektől tanulni. Mindez felbecsülhetetlen. Az már csak édes ráadás, hogy közben egymás nyelvével is megismerkedhetünk és gyakorolhatjuk – mesélte.

A Guitar Open utolsó napján a szerbiai Guitaneon duó lépett fel, amelyet Aleksandar Nikolić és Zoran Anić alkotnak. Zenéjük a bandoneón harmonika és a gitár ötvözete, amely igazán pörgős koncertet eredményezett. A rendezvényt Marcin Koziol lengyel gitárművész zárta, akitől Bach-, Tansman-, Rodrigo- és Mertz-szerzeményeket hallhattunk. Már amennyire hallani lehetett, a város központjában ugyanis pont akkor egy zajosabb koncert volt, amely néha elnyomta a lengyel gitárművész gyönyörű, lírikus gitárdallamait. Ettől függetlenül az idei Guitar Open is azt hozta a közönségnek, amire talán már mindenki egy kicsit éhezett: szép, tiszta, klasszikus gitárzenét.