2024. augusztus 30., péntek

15 év után újra összeáll az Oasis zenekar

A legendás brit popzenekar tagjai egy 2025-ben, az Egyesült Királyság és Írország területén megrendezésre kerülő 14 koncertes miniturné erejéig állnak újra össze.

A zenekart 1991-ben Liam Gallagher (ének), Paul Arthurs (gitár), Paul McGuigan (basszusgitár) és Tony McCarroll (dob) alapította, akikhez hamarosan Noel Gallagher (szólógitár) is csatlakozott.

A zenekar kezdetben manchesteri klubokban lépett fel, és szerzett ismertséget. Leszerződtek a független Creation Records lemezkiadóhoz, amely 1994-ben megjelentette a Definitely Maybe című debütáló albumukat. Ezt követte a (What's the Story) Morning Glory? címet viselő következő album, amelyen a Don't Look Back in Anger, illetve a Wonderwall című szerzemények a brit popzene himnuszaivá nőtték ki magukat, és mai napig rendkívül népszerűek.

A Gallagher testvérek gyakran szerepeltek az újságok címlapjain testvéri rivalizálásuk és vad, kicsapongó életstílusuk miatt, ezáltal rosszfiús és a nép zenekara imidzset teremtve maguknak. Az Oasis, ellentétben több más hasonló stílusban játszó zenekarral, a 21. század elején is sikert sikerre halmozott. A 2005-ös, sorrendben 6. stúdióalbumuk, a Don't Believe the Truth az évtized legjobban fogyó, és a kritika által is legtöbbre értékelt Oasis-albuma lett. A kritikusok és a rajongók körében elért sikerek ellenére a Gallagher testvérek rivalizálása fokozódott, aminek a vége az lett, hogy 2009. augusztus 28-án a Párizsban, néhány perccel a Rock en Seine fesztiválbeli fellépésük előtt a két Gallagher testvér az öltözőben annyira összeveszett, hogy Noel azonnal elhagyta a zenekart, ezt követően az Oasis lemondta az európai koncertturné folytatását. Az Oasis feloszlása óta többször is felreppentek a hírek, miszerint a zenekar újra összeáll, de ezeket a pletykákat Noel rendszerint cáfolta, egészen ez idáig.

2014. május 20-án az Oasis újra kiadta első nagylemezét (Definitely Maybe), amelyet kibővítettek néhány eddig nem hallott extra szerzeménnyel.