2024. október 3., csütörtök

Tokkal-vonóval

Új zenei album: ifjú népi vonósok Magyarkanizsa és Szabadka községből

A Csonka Ferenc és Zenekara Egyesület nemrég – adózva annak emléke előtt is, hogy Bartók Béla 1906. augusztusi gyűjtőútja idején több napot töltött és gyűjtött Horgoson – Tokkal-vonóval – ifjú népi vonósok Magyarkanizsa és Szabadka községből címmel az elmúlt hét év utánpótlás-nevelést célzó népzeneoktatási programját megörökítő albumot jelentetett meg. A lemez egy pillanatnyi lenyomata az elmúlt évek munkájának, ugyanakkor a következő időszak feladatairól és közösségerősítő, közösségépítő szándékairól, vállalásairól is szól.

Amiként dr. Mihó Attila, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa az albumborítón olvasható ajánlójában fogalmaz: Egy nem mindennapi lemezt tart kezében a kedves hallgató. Habár a népzenei, revival előadók és zenekarok már-már megszámlálhatatlan albumot jelentettek meg, mégis csekély az olyan hangzó kiadványok száma, melyek egy-egy népzenei műhely munkájába engednek betekintést. Ez a rendhagyó hanglemez Magyarkanizsa és Szabadka községek népi vonós utánpótlását hivatott bemutatni, melynek eredményeit teljes részletességgel talán nem is kell külön bemutatni, hiszen a muzsika önmagáért beszél.

A zenei kiadványon Tillinkó Luca, Merkovity Anna, Kolozsi Anna, Radics Zara, Kovács Kristóf, Vucelity Dimitrije, Szalai Máté, Harmat Csongor – és felkészítő tanáraik, Csonka Ferenc, Borsodi Árpád, Cseszák Zsombor és Kelemen Zsolt népzeneoktatók – hallhatók, ízelítőt adva a Kárpát-medence olyan tájegységeinek népzenéiből, amelyek a mai táncházak közkedvelt táncrendjeit, a népzenészeknek pedig az alapvető zenei repertoárját képzik. Az elért eredmények, díjak bizonyítják, hogy a tehetséges ifjú vonósok számos népzenei vetélkedőn, megmérettetésen és minősítőn sikeresen szerepeltek. Minderről kiemelt arany minősítések, Aranypáva-díj és Vass Lajos Nagydíj is tanúskodnak.

A lemez borítóján Bartók itteni gyűjtőútjának egyik jelentős helyszíne, a horgosi Órás Villa épülete és inspiráló környezete látható. A hangfelvétel a csantavéri Revatnacs Stúdióban készült, a borítót – Radics Balaban Ines és Baráth Attila fotóinak felhasználásával – ifj. Sebestyén Imre tervezte.

A lemez létrejöttéről, élményekről és tapasztalatokról Csonka Ferenc vajdasági prímás beszélt lapunknak.

– Az elmúlt évek során a tanítványaimmal folyamatosan gyakoroltunk, új muzsikákat tanultunk, és különböző versenyekre, fellépésekre készítettünk megannyi összeállítást. Ezek a zeneszámok az idő során felgyülemlettek, ezért úgy döntöttünk, hogy néhányukat felvesszük lemezre, amely végül a Tokkal-vonóval – ifjú népi vonósok Magyarkanizsa és Szabadka községből elnevezést kapta. A felvidéki, erdélyi, magyarországi, gyimesi és dél-alföldi zenei kiadványokat tartalmazó album különösen közel áll hozzánk, egyes zeneszámaink versenyeken díjat is nyertek. A lemezen különböző összeállításokban muzsikálunk: vannak számok, amelyeken csak a diákok szerepelnek, másokon pedig közösen játszunk, tanárok és diákok, de szólószámok is hallhatók, például Tillinkó Luca szólóéneke. Az album célja, hogy bemutassuk az elmúlt évek munkáját és közelebb hozzuk a népzenei közönséget a zenekarhoz, a Kamrás Együtteshez és a Cinka Bandához. A lemezen táncházi muzsikák szerepelnek, amelyek alkalmasak arra, hogy hallgatói koreográfiákat állítsanak össze rájuk, vagy akár énekelni is megtanulják a dalokat. Célunk, hogy e két formáció olyan zenei kísérettel segíthesse a néptáncegyütteseket, amelyek táncházakban is kiválóan működnek – mondta Csonka Ferenc, mint ahogyan azt is, hogy a stúdiófelvétel különösen izgalmas rész volt, mivel a tanítványoknak új tapasztalatot jelentett.

– Az élmény, hogy kiadvány formájában megjelenhetett mindaz, amin évek óta dolgoztunk, mindenki számára örömteli. Remélem, hogy ezek a fiatalok aktív zenészek maradnak évek múltán is, és nekik is nagyon szép emlékként marad meg, hogyan is muzsikáltak egykor – hallottuk beszélgetőtársunktól, akinek diákjai mindig kiválóan szerepelnek mind a magyarországi, mind a vajdasági versenyeken. Például Tillinkó Luca tavaly népi hegedűjátékával Aranypáva-különdíjat nyert Magyarországon. A Szólj, síp, szólj! általános iskolások népzenei vetélkedőjén is már többször arany minősítést ért el. A Kamrás együttes Budapesten az ifjúsági kategóriában megkapta a Vass Lajos Nagydíjat, de számos más kiemelt díjuk is van.

– Külön köszönetet mondunk Magyarkanizsa községnek és polgármesterének, Fejsztámer Róbertnek, aki felismerve a kiadvány fontosságát, jelentős anyagi és erkölcsi támogatást nyújtott annak létrejöttéhez és megjelentetéséhez. Köszönjük egyúttal a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösség Titkárság anyagi szerepvállalását is. Az albumot a Magyar Kormány és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásának köszönhetően az elkövetkező fél év során koncertek keretében mutatjuk be. Az első október 19-én Horgoson lesz, és további helyszíneken is koncertet adunk  – zárta gondolatait beszélgetőpartnerünk.

A népzeneoktatási program (horgosi központtal, ősszel folytatódik) fontosságát a Csoóri Sándor Alap folyamatos támogatása is igazolja, egyúttal az oktatói munka és az elkötelezettség magas színvonalát a Kulturális és Innovációs Minisztérium Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díja is bizonyítja, amelyet a program vezetője, Csonka Ferenc 2023-ban vett át Budapesten.

Nyitókép: Csonka Ferenc és Zenekara Egyesület