2024. október 3., csütörtök

Mindenki számára a legjobbat kell adni

Stradivari mesterhegedű szólalt meg

Magyarkanizsán a nagyérdemű Brahms: A-dúr hegedű-zongora szonátáját, Beethoven: Esz-dúr hegedű-zongora szonátáját és Ravel: Tzigane műveit hallgathatta Baráti Kristóf hegedűművész előadásában és Magyar Valentin zongorakíséretében. A Regionális Kreatív Műhely szervezésében és a Natura Kft. támogatásával létrejött esemény nagy érdeklődést váltott ki, és nem is csak a helyiek körében. A Cnesa nagyszínpadán megtartott koncert egyben jótékonysági esemény is volt, az adományokat a Fészek Napközi védenceinek továbbítják.

Baráti Kristóf a 2000-es években vált világhírű művésszé, azóta pedig olyan helyszíneken is koncertezik, mint a Concertgebouw (Amszterdam), Salle Pleyel (Párizs), Berlini Filharmónia, Konzerthaus (Berlin), Moszkvai Konzervatórium Nagyterme, Csajkovszkij Terem (Moszkva), Teatro Teresa Carreño, (Caracas), Suntory Hall (Tokió), Symphony Hall (Osaka), Művészetek Palotája (Budapest), valamint fellépett többek között Chicagóban, Sanghajban, és Veronában, Szentpéterváron és Ausztráliában. 2015-ben nagy sikerrel debütált a New York-i Carnegie Hallban. Kamarapartnerei és a zenekarok, karmesterek között a világ legnagyobbjait találjuk. Lemezre vette többek közt Johann Sebastian Bach szóló hegedűszonátáit és -partitáit, Beethoven összes hegedű-zongora szonátáját és Ysaÿe szólószonátáit. Abban az évben a világ legkeresettebb hegedűművésze volt. 2011-ben Liszt-díjat, 2014-ben Kossuth- és Bartók–Pásztory-díjat kapott. Mesterkurzusokat tartott Európában és otthon. 2012 óta a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának óraadó oktatója. 2014-től a Magyar Művészeti Akadémia zeneművészeti tagozatának levelező tagja. 2015-ben Várdai Istvánnal együtt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál művészeti vezetője lett. A Magyar Művészeti Akadémia tagja. A hétfő esti magyarkanizsai koncertje után alkalmunk volt vele néhány mondatot váltani, amikor is megtudtuk, hogy számára a család mellett a zene a mindent jelenti.

– Tele van az emberi létünknek minden mozzanatával, minden szerző egy külön univerzum. Ezeket oda-vissza be lehet járni, és kicsit máshogy találjuk ugyanazt a művet, mindig van benne új felfedezni való. Mindezt csodálatos megosztani a közönséggel. Mostanában a négyéves kislányommal szeretem újra felfedezni a zenét – mondta a művész, aki Stradivari hegedűn játszott Magyarkanizsán, ami már magában egy kuriózum.

– A hegedű egy angol család birtokában volt, Lady Harmsworth nevét viseli, aki megközelítőleg száz évet élt. Az ő családjában volt a hegedű, amit Csipkerózsika-álmából én ébresztettem fel. Több mit húsz éve játszom rajta, és még mindig hatalmas örömöt okoz. Mint ahogy minden emberi hangszín más, a hangszerek is különböznek, mindegyiknek külön karaktere van. Egy nagyon jó hangszer a legkülönfélébb hangszíneket is ki tudja adni magából az előadóművész számára – mondta Baráti Kristóf Magyarkanizsán, ahol kisebb közönség volt, mint ahogy azt a művész a legnagyobb termekben megszokhatta, de őt ez sem zavarta.

– Nekem minden emberi lélek számít, akinek tudok valamit adni, az már a művészet lényegét jelenti. Számomra nincsenek kis és nagy termek, értő vagy nem értő közönség, mindenkinek a legjobbat kell adni.

Nyitókép: Magyarkanizsán adtak nagy sikerű koncertet (Fotó:ETE)