2024. október 9., szerda

Kiállítás Cziffra Györgyről

John Malkovich-koncert is lesz Budapesten, a Magyar Zene Házában

Mások mellett Cziffra György életét bemutató kiállítás, John Malkovich, Kim Gordon, Kurt Rosenwinkel, Sun Kil Moon, Deepchord, Kirill Troussov koncertje, valamint számos újító sorozat szerepel a Magyar Zene Háza őszi programkínálatában.
November elején nyílik meg a világhírű magyar zongoraművész, Cziffra György előtt tisztelgő ingyenes pop-up kiállítás a Magyar Zene Háza előcsarnokában – közölte az intézmény kedden az MTI-vel.
„Az aulát látványosan átalakító tárlat egy gigantikus méretű zongora köré épül. Balázs János zongoraművésszel, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetőjével, kurátortársammal szeretnénk megmutatni a látogatóknak Cziffra fordulatos, nehézségekkel teli életét, különleges egyéniségét, és káprázatos improvizációs képességekkel megáldott zsenialitását” – idézte Batta Andrást, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatóját, a kiállítás társkurátorát a közlemény.
Az őszi klasszikus- és kortárszenei kínálat csemegéjeként október 18-án Monteverdi 1607-ben komponált Orfeo című operáját mutatja be a német Continuum együttes négy művésze – énekesek nélkül, vizuális elemekkel kiegészítve. A világhírű amerikai színész, John Malkovich Anasztaszja Tyerenkova orosz származású zongoraművész triójával közös összművészeti produkcióját három alkalommal is láthatja a magyar közönség. 
A népzenei kínálatot az erdélyi Szászcsávási zenekar erősíti, valamint a szlovákiai Sukovci. Advent harmadik vasárnapján Máramaros zenéiből és táncaiból közösen ad ízelítőt Pál István Szalonna és bandája, a Fitos Dezső Társulat és a romániai Grupul Iza együttes.
Októberben elindulnak az iskolás csoportoknak szóló, népszerű pedagógiai foglalkozások a Magyar Zene Házában. Az állandó kiállításban, a Hangdómban és a Kreatív Hangtérben megújult tartalommal várják a pedagógusok az óvodásoktól a gimnazista csoportokig a jelentkezőket. Szombat délelőttönként újra látható lesz a tavaszi szezon sikerprogramja, a Hangadó Junior sorozata, és számos koncert, beavató program várja a kicsiket és a nagyobbakat.

 

Nyitókép: Csík Mónika felvétele