2024. október 9., szerda

Világ körüli turné lett az Oasis visszatéréséből

A Gallagher tesók óriásplakátokon figyelmeztették amerikai rajongóikat: „Vigyázz, mit kívánsz!” Ma már biztossá vált, hogy az Atlanti-óceán túlsó felén élő rajongók is láthatják élőben az újra összeálló és az elmúlt hetekben hihetetlen rajongói hisztériát kiváltó Oasist.
Bő másfél évtized után ismét összeáll a valaha volt egyik legsikeresebb brit zenekar. „A fegyverek elcsendesedtek. A csillagok összeálltak. A nagy várakozásnak vége. Gyertek, és legyetek tanúi. A tévé nem fogja közvetíteni” – írta ekkor az Oasis. Ekkor 14 koncertet hirdettek meg 2025 nyarára az Egyesült Királyságban és Írországban, amely aztán újabb időpontokkal 19-re bővült, eközben pedig kilőttek a sztratoszférába a banda lemezeladásai.
2025 augusztusában és szeptemberében pedig a legfrissebb hírek szerint továbbmennek az Egyesült Államokba, Kanadába és Mexikóba is turnéjukkal – írja a Guardian. A zenekar korábban New Yorkban, Torontóban, Chicagóban és más városokban óriásplakátokon tudatta a rajongókkal, hogy vigyázzanak, mit kívánnak.
A zenekart 1991-ben alapította többedmagával Liam Gallagher énekes, és nem sokkal később csatlakozott a bandához bátyja, a gitáros és dalszerző Noel Gallagher. Máig több mint 70 millió albumot adtak el világszerte, és nyolc listavezető számuk volt Nagy-Britanniában.
A Gallagher testvérek legutóbb 2009-ben léptek fel együtt. Akkor párizsi koncertjük előtt annyira összevesztek, hogy Noel azonnal kilépett a zenekarból. A két testvér külön-külön folytatta a zenélést, és arról szóltak a hírek: annyira gyűlölik egymást, hogy képtelenek egyazon légtérben tartózkodni. Úgy tűnik, ennek most vége, bár kíváncsiak leszünk, hogy a béke meddig fog kitartani. 

Nyitókép: Az Oasis 2006-ban (Mike Clarke / AFP)