2024. október 5., szombat
PARALIMPIA

Perić-Ranković aranyérmes

Matić és Palikuća harmadikak

Remekül sikerült a szerbiai asztaliteniszezők hétfői versenynapja a Rióban zajló paralimpián: az egy döntőben és két bronzmérkőzésen érdekelt versenyzők a lehető legjobb eredményt érték el, hiszen Borislava Perić-Ranković megnyerte a versenyt, Nada Matić és Mitar Palikuća pedig bronzérmes lett.

A 4-es kategóriában versenyző Perić-Ranković és Matić is drámai, ötjátszmás mérkőzésen szerezte meg az arany-, illetve a bronzérmet. Az óbecsei Perić-Ranković kétszeres paralimpiai ezüstérmesként érkezett Rióba, ahol a negyeddöntőben az első helyen kiemelt kínai Ying Zhout győzte le 3:0-ra, a négy között pedig a brit Sue Gilroy ellen nyert ugyanilyen arányban. A fináléban a kínai Miao Zhang volt az ellenfele, aki három játszma után 2:1-re vezetett. Az óbecsei asztaliteniszező a negyedik játszmát 11:3-ra, az ötödiket pedig 11:6-ra nyerte meg, így a két ezüstérem után teljesült az álma, s paralimpiai bajnok lett. Nada Matić az első és a második játszmát is elveszítette a brit Sue Gilroy ellen, utána azonban egyre jobban játszott, s a következő három játszmát megnyerte, így bronzérmes lett.

Az 5-ös kategóriában versenyző Mitar Palikuća az első szettet 11:4-re elveszítette a norvég Tommy Urhaug ellen, ám ezután 14:12-re, 11:6-ra és 11:9-re nyerte a következő játszmákat, így Matićhoz hasonlóan ő is bronzérmes lett.

A magyarországi versenyzők egy ezüst- és egy bronzérmet szereztek a vasárnapi versenynapon. Az S9-es sérültségi kategóriában versenyző Sors Tamás nagyszerű versenyzéssel ezüstérmet szerzett 200 méteres vegyesúszásban. A szám másik magyarja, Tóth Tamás a negyedik helyen végzett, míg a győzelem az olasz Federico Morlacchié lett.

Nagy meglepetés ez az ezüst, még fel sem fogtam. A pillangót nem tudom visszafogni, az mindig olyan, hogy megindulok és megyek, háton arra kellett figyelnem, hogy ne lassuljak le, amire hajlamos vagyok, mellen figyeltem a többiekre, gyorson pedig bekapcsoltam a lábamat, amennyire tudtam” – mondta fülig érő szájjal a 24 éves pécsi Sors Tamás.

Az S5-ös sérültségi kategóriában versenyző Illés Fanni az ötödik helyen végzett a 100 méteres mellúszásban. A negyedik legjobb idővel került a döntőbe, ahol 50 méternél a hatodik helyen fordult, s jó hajrával egy helyet még előrébb tudott lépni.

Az S10-es sérültségi kategóriában versenyző Pap Bianka bronzérmet szerzett 200 méteres vegyesúszásban. A 16 éves magyar versenyző egy nappal korábban 100 méter háton ezüstérmes lett. Ez a magyar küldöttség negyedik érme Rióban, két ezüst- mellett a második bronzérem.