2024. július 17., szerda
PARALIMPIA

Dimitrijević világcsúccsal aranyérmes

A szerb Željko Dimitrijević 29,96 méteres eredménnyel nyerte meg a riói paralimpián a buzogányhajítás versenyszámot. Dimitrijević ezzel megvédte londoni címét, s tette ezt új világcsúccsal, ugyanis a régit kétszer is megdöntötte: előbb az első sorozatban 29,91 méteres eredményt ért el, majd a negyedik sorozatban ezt még öt centiméterrel megjavította. Dimitrijević honfitársa, Miloš Mitić 26,84 méteres dobásával ezüstérmes lett.

A pénteki versenyek is magyar éremmel kezdődtek, Biacsi Ilona ugyanis 1500 méteres síkfutásban – a T20-as kategóriában – 4:27,88-as idővel megszerezte a második helyet. Nála csak a lengyel Barbara Niewiedział bizonyult jobbnak (4:24,37).

A csütörtöki versenynapon a kajakos Suba Róbert ezüsttel, az úszó Konkoly Zsófia és Sors Tamás, valamint a női párbajtőrcsapat bronzzal gazdagította a magyar küldöttség éremkollekcióját. A szerb csapat gyűjteménye is bővül biztosan még egy éremmel, hiszen a Borislava Perić-Ranković és Nada Matić alkotta női asztalitenisz-csapat bejutott a szombaton 15 órakor műsoron szereplő döntőbe, ahol Kína lesz az ellenfele.

A 36 éves Suba a parakajakosok KL1-es kategóriájának döntőjében ért célba a második legjobb idővel (51,129 másodperc), csak a remek kezdéssel rajt-cél győzelmet arató Jakub Tokarz (51,084) végzett előtte. Az úszómedencében ismét sikeresen szerepeltek a magyar úszók, az S9-es sérültségi kategóriában versenyző Konkoly és Sors egyaránt bronzérmes lett 100 méteres pillangóúszásban. Sors Pekingben és Londonban is megnyerte a számot, de ezúttal az egyéni csúcsot repesztő görög Dimosztenisz Mihalencakisz és az olasz Federico Morlacchi is előtte végzett. A magyar küldöttség legfiatalabbja, a 14 éves Konkoly nem versenyzett megszeppenten, ötödik idővel jutott a döntőbe, ahol végig az élmezőnyben haladva a harmadik helyen zárt.

A vívók kiváló produkcióját folytatta a női párbajtőrcsapat is, amely Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Veres Amarilla összeállításban nyert bronzérmet.

Az egyéniben aranyat, illetve bronzot szerző Perić-Ranković és Matić párosnak egy meccset kellett nyernie a fináléba jutáshoz, 2:1-es győzelmükkel meg is lett a bravúr. Az első felvonásban a páros 3:1-re (11:4, 10:12, 11:6, 11:8) nyert, a második meccsen Perić-Ranković 3:0-ra kikapott Anna-Carin Ahlquisttől (8:11, 8:11, 8:11), a harmadik meccsen Matić két különbségre megnyert játszmával, 3:0-s diadallal döntötte el a párharcot Ingela Lundbaeckkel szemben.