2024. július 16., kedd
KAJAK-KENU

Fogadás a bronzérmes kajakozó tiszteletére

A hét elején a bezdáni Duna Kajakklubban köszöntötték Hám Zoltánt, aki az olimpiai reménységek versengésében a szlovákiai Pöstyénben (Pieštany) a pancsovai Nikola Levnajićtyal kajak kettesben 200 méteren bronzérmes lett. A bezdáni klub tizenhét esztendős versenyzője K-1-ben, ugyancsak 200 méteren is esélyes volt, de csónakhiba miatt el kellett állnia a döntőtől.
– Egész évben erre a versenyre készültem, de az 1000 és 500 méteres versenyek nem úgy sikerültek, ahogy kellett volna. Mindenesetre, számítottunk a jó eredményre. Amikor elkezdtük a páros versenyt, éreztem, hogy dobogósak leszünk. Sajnos egyesben 200 méteren nem sikerült a döntőben jó eredményt elérni, mert a csónakomon eltört a papucs sínje, és másik kajakot kellett kérnem, amely túl nagy volt számomra, „ugrált” a vízen, egyszerűen nem tudtam kordában tartani – mondta Hám Zoltán.
A felszerelés magának a klubnak is gondot okoz. Annak ellenére, hogy a klub évtizedek óta sikeres, kajakosaik folyamatosan gyűjtik be a szerbiai és a nemzetközi versenyeken az érmeket, a pénzgondok megmaradtak. Hiányoznak az edzőcsónakok, mert a legolcsóbb együléses több mint háromezer euróba kerül, a női négyes versenykajakért pedig mintegy 10 000 eurót kell fizetni.
– Elért eredményeink ellenére a klubunk évről évre egyre kevesebb pénzt kap – panaszolta Panda János, a Duna KK edzője. A klubban jelenleg mintegy ötven gyerek edz, és hamarosan beérik a Hám Zoltánhoz hasonló, leendő felnőttek nemzedéke. Kis István Tibi klubelnök szerint a mostani generáció két-három éven belül kiváló eredményekkel büszkélkedhet majd.