2024. szeptember 7., szombat

Budapesten a világ szeme

Ma (szombat) reggel a férfi 20 kilométeres gyaloglással elrajtol Magyarország történetének eddigi legnagyobb sporteseménye, a budapesti atlétikai világbajnokság. A viadal már most rekordot döntött, ez lesz ugyanis az első vb, ahol több mint 2000 atléta verseng majd – a sportági világszövetség, a World Athletics (WA) végső rajtlistája szerint egészen pontosan 202 ország 2147 versenyzője vonul fel a 9 napos eseményen. Világsztárokban nem lesz hiány, a sportág krémje ott lesz Budapesten, több számban kiélezett küzdelemre számíthatunk. A hölgyeknél a 100 méteres sprint várhatóan a sportág óriási legendája, az ötszörös vb-aranyérmes Shelly-Ann Fraser-Pryce, honfitársa, Shericka Jackson és a 23 éves amerikai Sha'Carri Richardson különcsatáját tartogatja. A 36 éves jamaicai egyeduralkodó a viadal előtt kijelentette, a 100 érdekében 200-on el sem indul, így egyértelműen a hatodik arany megszerzése a célja. Közép- és hosszútávon ott lesz a mezőny jelenlegi legjobb formában lévő futója, a kenyai Faith Kipyegon, aki a nyáron ötven napon belül három világcsúcsot megdöntött (1500 és 500 méteren, majd egy mérföldön), ő lehet az első a vb-k történetében, aki női 1500 és 5000 méteren egyaránt diadalmaskodhat. A gátasoknál parázs összecsapások várhatók, 100 méteren végül indul a címvédő Tobi Amusan. A néhány héttel ezelőtt doppinggyanúba keveredett világcsúcstartó legnagyobb ellenfele egyértelműen Tokió olimpiai bajnoka, a Puerto Ricó-i Jasmine Camacho-Quinn lesz. 400 méteren a címvédő és világcsúcstartó amerikai Sydney McLaughlin-Levrone már korábban bejelentette, nem indul a számban (térdsérülés miatt végül a tervezett 400 méteres síkfutásban sem áll rajthoz), a holland Femke Bol így első számú esélyessé lépett elő, az Európa-csúcstartó hollandnak azonban így sem lesz könnyű dolga, ott van a mezőnyben a korábbi világcsúcstartó amerikai Dalilah Muhammad is…
A férfiaknál Usain Bolt egyeduralma után az amerikaik átvették az esélyes szerepét 100 méteren, már tavaly kisajátították a dobogót, az érmesek ezúttal is rajthoz állnak: Christian Coleman, Fred Kerley, Noah Lyles és Cravont Charleston is odaérhet az első helyre. A világsztárok tekintetében a hazai szurkolók talán a súlylökést várják legjobban, hiszen a magyar felmenőkkel rendelkező, kétszeres vb-aranyérmes Joe Kovacs igyekszik majd megszorongatni a két olimpiai arany birtokában lévő, világcsúcstartó Ryan Crousert. Idén eddig egyedül az utóbbi jutott 23 méter fölé, így a közönségkedvencnek nagyon nehéz dolga lesz a Nemzeti Atlétikai Központban. Apropó közönség: Németh Balázs, az eseményt szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója csütörtök esti beszámolójában elmondta, eddig mint 300 ezer jegy talált gazdára és összesen 106 országból érkeznek nézők a világ harmadik legnagyobb sporteseményére. A tévénézőknek sem kell búslakodniuk, az M4 Sport mellett az Arena Sport és az RTS is közvetíti az eseményt.

Szinte lehetetlenség elképzelni, hogy a férfi súlylökést ne Ryan Crouser vagy Joe Kovacs nyerje (Getty Images)

Szinte lehetetlenség elképzelni, hogy a férfi súlylökést ne Ryan Crouser vagy Joe Kovacs nyerje (Getty Images)

Az eddigi legnépesebb magyar keret

A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) tájékoztatása szerint minden idők legnagyobb létszámú csapatát, 63 hazai atlétát neveztek a viadalra (56 biztosan pályára lép, a többiek a váltók tartalékai), közülük a kvalifikációs lista alapján 32-en szereztek kvótát, míg 31 versenyző a rendező ország jogán nevezhetett. Az előzetes esélylatolgatások alapján a szakvezetés a kalapácsvető Halász Bencét dobogóra várja, mellette három, esetleg négy döntős helyezésre számítanak. Scheidler Géza sportszakmai igazgató a realitás talaján maradva fogalmazott: „Szeretnék ebben a stadionban országos csúcsokat látni az egyéni rekordok mellett.” A vezetőnek maradéktalanul igaza van, hiszen a világbajnokság az olimpián kívül más versennyel nem mérhető össze. A vb-bronzérmes és Eb-második Halász az elmúlt időszakban kiválóan versenyzett, több európai tornán is diadalmaskodni tudott, Budapesten már rögtön a nyitónapon dobókörbe lép, ma délben rendezik ugyanis a szám selejtezőjét. A döntő holnap (vasárnap) 17.50-kor kezdődik. A magyar szempontból másik legnépesebb szám a női 100 méteres gátfutás lesz, ahol három hazai futó is rajthoz áll, közülük Kozák Luca a kontinensen már klasszisnak számít, a vb ugyanakkor egész más szintet képvisel, így talán a középdöntő lehet a realitás számára. A női 100 gát előfutamait kedden 18.40-től, az elődöntőt szerdán 20.40-től, a finálét pedig csütörtökön 21.25-től rendezik. Az érmek és a döntős helyezések számától függetlenül abban biztosak lehetünk, hogy a hazai világbajnokságon minden magyar sportoló tudása legjavát nyújtja majd, a több tízezer szurkoló bíztatása pedig hatalmas löketet ad majd mindenkinek.

A magyar vb-indulók, férfiak: Boros Bence (100 m), Wahl Zoltán (200 m), Molnár Attila (400 m), Huller Dániel és Vindics Balázs (800 m), Szögi István (1500 m), Kovács Ferenc Soma (5000 m), Szeles Bálint (110 m gát), Bánóczy Árpád (400 m gát), Palkovits István (3000 m akadály), Szemerei Levente (maraton), Németh Mátyás (távolugrás), Török Gergely (magasugrás), Szenderffy Dániel (hármasugrás), Helebrandt Máté (20 km gyaloglás), Venyercsán Bence (35 km gyaloglás), Tóth Balázs (súlylökés), Szikszai Róbert (diszkoszvetés), Halász Bence, Rába Dániel és Varga Donát (kalapácsvetés), Herczeg György (gerelyhajítás). A 4x100 m váltó: Boros Bence, Bundschu Patrik, Illovszky Dominik, Pap Márk, Szabó Dániel, Wahl Zoltán. A 4x400 m váltó: Huller Dániel, Kovács Árpád, Molnár Attila, Nadj Levente, Steigerwald Ernő, Wahl Zoltán. Nők: Takács Boglárka (100 m, 200 m), Sulyán Alexa (200 m), Rapai Fanni (400 m), Kéri Bianka (800 m), Vindics-Tóth Lilia Anna (1500 m), Wagner-Gyürkés Viktória (5000 m), Szabó Nóra és Kovács-Garami Katalin (maraton), Kozák Luca, Kerekes Gréta és Tóth Anna (100 m gát), Molnár Janka (400 m gát), Bánhidi-Farkas Petra és Lesti Diána (távolugrás), Fekete Fédra (magasugrás), Klekner Hanga (rúdugrás), Szabó Beatrix (hármasugrás), Oláh Barbara (20 km gyaloglás), Madarász Viktória (20 és 35 km gyaloglás), Récsei Rita (35 km gyaloglás), Márton Anita (súlylökés), Kerekes Dóra (diszkoszvetés), Gyurátz Réka (kalapácsvetés), Moravcsik Angéla és Szilágyi Réka (gerelyhajítás), Krizsán Xénia és Nemes Rita (hétpróba). A 4x100 m váltó: Csóti Jusztina, Kerekes Gréta, Kocsis Anna Luca, Kozák Luca, Nguyen Anasztázia, Sulyán Alexa, Takács Boglárka. A 4x400 m váltó: Kéri Bianka, Kriszt Sarolta, Nádházy Evelin, Mohai Regina, Molnár Janka, Rapai Fanni, Simon Virág. A 4x400 m vegyes váltó: Kéri Bianka, Molnár Janka, Rapai Fanni, Molnár Attila, Steigerwald Ernő, Wahl Zoltán.

Kicsi a bors, de erős

A szerb küldöttség 9 tagot számlál, így hattal több atléta szerepelhet Budapesten, mint tavaly Oregonban – igaz, az amerikai viadalra hatan szereztek jogosultságot, ám a beutazási szabályok miatt végül csak három szerbiai sportoló lehetett ott. Idén négyen teljesítették az elvárt szinteredményeket, a többiek pedig a ranglistás helyezéseik alapján indulhatnak a magyar fővárosban. A csapat nem túl népes ugyan, többen így is éremesélyesként lépnek pályára. A vajdasági magyarok szeme természetesen Világos Adrianára szegeződik majd, a kishegyesi gerelyhajító legjobbjától ugyan bőven elmaradva nyerte a közelmúltban Jeruzsálémben lebonyolított U20-as Európa-bajnokságot, a könyöke továbbra is rendetlenkedik, joggal remélhetjük azonban, hogy első felnőtt világbajnokságán túlszárnyalja az eddigi kiváló eredményeit és a müncheni Eb-hez hasonlóan éremért harcol majd. Adriana augusztus 23-án, szerdán délelőtt vívja a selejtezőt, a döntőre pedig pénteken 20.20-tól kerül majd sor – remélhetőleg a 19 éves tehetség részvételével. A csapat másik feltörekvő csillaga, Angelina Topić magasugró is vérmes reményekkel vághat neki a magyarországi útnak, a legendás Dragutin Topić (a szerb atléták közül abszolút rekordernek számít, nyolc vb-n húzhatta magára a válogatott mezt) lánya és tanítványa remek eredményeket jegyzett az idényben, Adrianához hasonlóan aranyéremmel tért haza Jeruzsálemből, ráadásul versenyről versenyre javította meg egyéni legjobbját, ami ma már a világklasszisokat is megközelíti. A női magasugrás kvalifikációját augusztus 25-én 10.20-tól tartják, a finálé a zárónapon 20.05-kor kezdődik. A női távolugróknál Ivana Vuleta mellett ezúttal Milica Gardaševićnek is szoríthatunk, sőt, az újvidéki hölgy az utóbbi időben jobb eredményeket jegyzett elismertebb társánál, így akár kellemes meglepetést is okozhat. Persze, ez nem azt jelenti, hogy Vuletát le lehetne írni, a szám hazai éremhalmozója minden bizonnyal alaposan felkészült idei fő eseményére. A szám selejtezőjére a vb első versenynapján, szombaton 12.25-tól rendezik, a döntő másnap 16.55-kor kezdődik. A csapatból elsőként Armin Sinančević és Asmir Kolašinac lép színre, a nyitónapi program a stadionban a férfi súlylökéssel veszi kezdetét.
A szerbiai vb-indulók, férfiak: Elzan Bibić (1500 m), Slavko Stević (magasugrás), Armin Sinančević és Asmir Kolašinac (súlylökés). Nők: Ivana Vuleta és Milica Gardašević (távolugrás), Angelina Topić (magasugrás), Világos Adriana és Marija Vučenović (gerelyhajítás). 

Nyitókép: Versenyzők, edzők, szelfizés a vadiúj Nemzeti Atlétikai Központban (MTI)