2024. szeptember 7., szombat

Amerikai lopta el a jamaicai show-t!

A férfi hármasugrás döntőjében nem született kiemelkedő eredmény, a számot Hugues Fabrice Zango 17,64 méterrel két kubai vetélytársa előtt magabiztosan nyerte meg, a három másik finálé viszont nem kevés izgalmat tartogatott hétfő este a Budapesten zajló atlétikai világbajnokságon. A férfi diszkoszvetés fordulatos összecsapást hozott, a két favorit, Daniel Ståhl és Kristjan Čeh a végsőkig kiélezett csatát vívott. A zárósorozat előtt a dohai vb-győztes és olimpiai címvédő svéd 10 centivel az élen állt (69,37), őt követte a szlovén 69,27-tel. Čeh utolsó előttiként lépett dobókörbe, hatodik alkalommal diszkosza szinte telibe találta a 70 métert jelző vonalat (70,02) és az első helyre került. Ståhl haláli nyugalommal vette tudomásul, hogy az utolsó pillanatban akár el is veszítheti a vb-címet, magabiztossága azonban a dobáskor sem hagyta el, a stadion ugyanakkor felrobbant: a svéd próbálkozása 71,46 méteren állt meg, így új vb-csúccsal aratott végül diadalt. A nap első futó döntőjében Grant Holloway ezúttal sem talált legyőzőre, az amerikai sorozatban harmadik vb-aranyát szerezte meg. A finálé a második gáttól gyakorlatilag magánszámmá alakult, már ekkor biztossá vált, hogy a sztársprinter elsőként halad át a célvonalon. A klasszis a folytatásban hibázott ugyan (az utolsó két gátat „elkapta”), előnye azonban már akkora volt, hogy a célba érkezés előtt néhány méterrel ünnepeltethette magát. Mögötte szoros volt a befutó, a jamaicai Hansle Parchment mindössze két századdal előzte meg az amerikai Daniel Robertset. A nap utolsó fináléja, a női 100 méter tette fel az i-re a pontot, Sha'Carri Richardson a surranópályán ellopta a show-t. Az amerikai az elődöntőt alaposan elrontotta, így csak a kilences pályán kapott helyet, ami kedvezett számára: míg a szám fő esélyesének tartott, hatodik vb-aranyáért síkra szálló jamaicai Shelly-Ann Fraser-Pryce és honfitársa, a másik favorit, Shericka Jackson középen harcolt egymással, Richardson kívül szépen ledolgozta a rajtnál összeszedett hátrányát és az utolsó 30 méteren mindenkit megvert. Az óra 10,65 másodpercnél állt meg, ami nemcsak egyéni, hanem vb-csúcs is, korábban csak négyen futottak ennél jobbat a világon. A második helyen Jackson ért célba 10,72-vel, míg Fraser-Pryce 10,77-tel pályafutása 15. szabadtéri vb-érmét szerezte meg, eddig tíz arany és négy ezüst volt a mérlege. Richardson néhány éve már az élvonalhoz tartozik, ám eddig a nagy versenyeken nemigazán tudta megmutatni tehetségét: tavaly elrontotta a válogatót, így Eugene-ban nem futhatott, míg Tokiót kannabisz használata miatt kényszerült kihagyni. Az idén egyedül Jackson futott nála jobbat, úgy tűnik, jó útra tért a korábban hányatott sorsú tehetség – Sha'Carrit kisgyermekkorában édesanyja elhagyta, a gimnáziumban többször is öngyilkos akart lenni, ezúttal a sors némileg kárpótolta.
A világbajnokság tegnap esti programjában, lapzártánk után négy döntőt rendeztek, a férfiaknál a magasugrás és a 3000 méter akadályfutás, a nőknél pedig a diszkoszvetés és az 1500 méter volt terítéken, ezekről csütörtökön számolunk be. Ma délelőtt Világos Adriana is megkezdi szereplését a magyar fővárosban, a női gerelyhajítás A csoportjának selejtezője 10.20-kor kezdődik.
Eredmények, férfiak, 110 m gát: 1. Grant Holloway (USA) 12,96 mp, 2. Hansle Parchment (Jamaica) 13,07, 3. Daniel Roberts (USA) 13,09. Diszkoszvetés: 1. Daniel Ståhl (Svédország) 71,46 m, 2. Kristjan Čeh (Szlovénia) 70,02, 3. Mikolas Alekna (Litvánia) 68,85. Hármasugrás: 1. Hugues Fabrice Zango (Burkina Faso) 17,64 m, 2. Lazaro Martinez (Kuba) 17,41, 3. Cristian Napoles (Kuba) 17,40. Nők, 100 m: 1. Sha'Carri Richardson (USA) 10,65 mp, 2. Shericka Jackson (Jamaica) 10,72, 3. Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jamaica) 10,77. 

Nyitókép: Sha'Carri Richardson sokáig el sem hitte, mit vitt véghez (Fotó: MTI)