2024. szeptember 7., szombat

Tentoglu a végén robbantott

Angelina Topić döntős a meglehetősen halvány mezőnyű magasugrásban

A budapesti világbajnokság csütörtök esti programjában öt döntőt rendeztek, a legizgalmasabban pedig a férfi távolugrás alakult, ahol az olimpiai bajnok Miltiadesz Tentoglu utolsó ugrásával diadalmaskodott. Az már a selejtezőt követően nyilvánvalóvá vált, hogy a görög legnagyobb kihívója a kvalifikációt 8,54-gyel abszolváló Wayne Pinnock lesz: a jamaicai 8,50-nel még a finálé utolsó előtti körében is vezetett, Tentoglu a hatodik ugrásával azonban két centiméterrel túlszárnyalta riválisa teljesítményét és egy hosszabb hajszállal ugyan, de az olimpia után a vb-t is megnyerte. A férfiak másik fináléjában, 400 méteren Steven Gardiner elődöntőben elszenvedett sérülését követően nyilttá vált a küzdelem. A hajrát megelőzően még a selejtezőben második legjobb időt, új Európa-csúcsot (44,26) produkáló brit Matthew Hudson-Smith vezetett, a célegyenesben azonban a legjobb idővel döntős jamaicai Antonio Watson befogta és meg is előzte az erejével teljesen elkészülő britet, aki csak szerencsével húzta be a második helyet az amerikai Quincy Hall előtt. A nőknél a kalapácsvetés döntője már az első sorozatban eldőlt, a kanadai Camryn Rogers 77,22 méterig repítette a szert, a többiek később megközelíteni sem tudták. A 100 gát fináléja a jamaicai Danielle Williams győzelmével zárult. A rajt ugyan a bahamai Devynne Charltonnak sikerült a legjobban, féltávig egyértelműen vezetett is, a folytatásban azonban visszaesett, az amerikai Kendra Harrison, a 2019-es vb-aranyérmes Williams, és az olimpiai bajnok Puerto Ricó-i Jasmine-Camacho Quinn is elment mellette. Ők hárman még az utolsó gátat is egyszerre vették, a célba érkezés végül a jamaicainak sikerült a legjobban. Kozák Luca ugyan nem került be a legjobbak közé, 12,73-mal a 13. helyen zárta az elődöntőt, teljesítménye így is megsüvegelendő. A nap utolsó döntőjét, a 400 méter gátat megelőzően még nem lehetett tudni, Femke Bolban milyen mély nyomot hagyott a 4x400-as váltóban elszenvedett bukás. ám Sydney McLaughlin-Levrone visszalépését követően a szám favoritjává egyértelműen a holland vált, amit a rajtot követően igazolt is, tanult a korábban elkövetett súlyos hibából. Bol mérsékelt tempóban kezdett, mintegy 300 méterig a mezőnnyel maradt, a hajrában viszont robbantott és a második helyezett amerikai Shamier Little-t (52,80 mp) több mint egy másodperccel megelőzve 51,70-nel győzött. A program közben kisebb baleset is történt a Nemzeti Atlétikai Stadion folyosóján, ahova épp a bemelegítőpályáról vitték át a férfi 200 méteres síkfutás elődöntőjének résztvevőit, két, a sportolókat szállító golfkocsi ütközött össze. A koccanásban szerencsére senki sem sérült meg komolyabban, a szám rajtja csúszott viszont, de minden sportoló odaállhatott. Az esetből Andrew Hudson jött ki a legjobban, aki a történtek után a szemét fájlalta. Elindult ugyan az elődöntőben, de nem végzett továbbjutást érő pozícióban. A baleset miatt a versenybizottság azonban úgy döntött, kilencedik résztvevőként ott lehet a fináléban.

Angelina Topićnak nem kellett különösen megerőltetnie a magát, az éremhez viszont többre lesz szükség (Fotó: Beta/AP)

Angelina Topićnak nem kellett különösen megerőltetnie a magát, az éremhez viszont többre lesz szükség (Fotó: Beta/AP)


Tegnap délelőtt Angelina Topić bejutott a magasugrás döntőjébe, miután a 7. helyen végzett a selejtezőben. A fiatal tehetség 189 centiig nem hibázott, a 192 centiméteren harmadikra lendült át. A számban végül 15 fős finálét rendeznek, a világbajnokságok történetében talán először alakult ilyen gyengén a kvalifikáció, a 194-es szintet végül senkinek sem kellett teljesíteni, a legtöbben már 189-en lemorzsolódtak. A döntő vasárnap este 20.05-kor kezdődik.
Eredmények, férfiak, 400 m: 1. Antonio Watson (Jamaica) 44,22 mp, 2. Matthew Hudson-Smith (Nagy-Britannia) 44,31, 3. Quincy Hall (Egyesült Államok) 44,37. Távolugrás: 1. Miltiádisz Tentoglu (Görögország) 8,52 m, 2. Wayne Pinnock (Jamaica) 8,50, 3. Tajay Gayle (Jamaica) 8,27.
Nők, 100 m gát: 1. Danielle Williams (Jamaica) 12,43 mp, 2. Jasmine Camacho-Quinn (Puerto Ricó-i) 12,44, 3. Kendra Harrison (Egyesült Államok) 12,46. 400 m gát: 1. Femke Bol (Hollandia) 51,70 mp, 2. Shamier Little (Egyesült Államok) 52,80, 3. Rushell Clayton (Jamaica) 52,81. Kalapácsvetés: 1. Camryn Rogers (Kanada) 77,22 m, 2. Janee' Kassanavoid (Egyesült Államok) 76,36, 3. DeAnna Price (Egyesült Államok) 75,41. 

Nyitókép: Miltiadesz Tentoglu a hatodik sorozatra melegedett be igazán (Fotó: Beta/AP)