2024. szeptember 7., szombat

Belga–szlovén harc és a „külső szemlélők”

A mai (szombati) 15 kilométeres csapatidőfutammal Barcelonában kezdetét veszi az országúti kerékpáros szezon harmadik, utolsó háromhetes körversenye, a Vuelta a España, amely a hagyományokhoz híven 21 szakaszon, összesen mintegy 3150 kilométeren át viszi el a kezdetben 176 versenyzőből álló mezőnyt a spanyol fővárosba, Madridba. Sokak – nézők és bringások – kedvenc Grand Tourja a Vuelta, hiszen az idény javán – elsősorban a Tour de France-on – túl járva a versenyzők többsége mentálisan sokkal lazábban áll hozzá a spanyolországi viadalhoz, mint például a Tourhoz vagy más nagy versenyhez, de ez persze nem a színvonal alacsonyabbra esését jelenti, sokkal inkább a nyílt sisakos, bevállalósabb, ennélfogva kiszámíthatatlanabb, izgalmasabb szakaszokat.
Erre pedig bőven lesz lehetőség a szervezők által berajzolt útvonalon, az illetők ezúttal sem mérték szűk marokkal a kisebb-nagyobb emelkedőket, és már a hétfői harmadik etapon olyan hegycsúcsra tekernek fel a kerékpárosok, amelyen nagy valószínűséggel körvonalazódni kezd az összetett élmezőnye. A hegyes terep ezúttal is meghatározó lesz a teljes három hét során, többek között olyan óriásokra kell majd „felmászni”, mint az Aubisque, a Tourmalet és a 17. szakasz végén a félelmetes Angliru, amelynek utolsó kilométerei átlagosan 13 százalék feletti meredekséggel tornyosulnak. A sprintereknek ezúttal sem teremhet túl sok babér, ha a csapataik minden érdekelt etapon irányítani tudnak, akkor hét napon lehet mezőnyhajrá, míg a kronó-specialistáknak csupán egyetlen, 25 kilométeres egyéni időfutamon lesz kiemelt esélyük.
A favoritok tekintetében meglehetősen egyértelmű a képlet. A címvédő Remco Evenepoel csúcsformában, az időfutam vb-aranyérme után, kizárólag köré épített sorral érkezik Spanyolországba, vele egyenrangúként a Giro-győztes Primož Rogličot kell megemlíteni. A szlovén azonban kissé más körülmények között készülhet, hiszen csapattársa, Jonas Vingegaard a Touron megszerzett sárga trikó után bejelentette, hogy a Vueltán is szerencsét próbál, igaz, ilyen esetekben gyakori, hogy a korábban nagyot robbantó bringás hamar elfogy az újabb sorozatterhelés nyomása alatt. A belső állapotokat közvetlen közelről figyelheti majd Valter Attila, ugyanis a kiváló magyar hegyimenőt is beválogatták a Jumbo–Visma sorába, és bár segítőként áll rajthoz, egy szakaszgyőzelemben azért bátran bízhatunk az esetében. A nevezett összetett esélyesek mellett nem lenne kirobbanó meglepetés, ha Geraint Thomas, Enric Mas, Juan Ayuso vagy João Almeida a madridi dobogóra állna.