2024. július 17., szerda

Szombaton, Zentán, ötvenedszer

Fél évszázados jubileumát ünnepli a Magyar Szó atlétikai kupája

Amit csak lehetett, a szervezők már megtettek annak érdekében, hogy a lapunk nevével fémjelzett nemzetközi atlétikai kupa jubileumi rendezvénye sikeres legyen.

Az 50. Magyar Szó Kupa rendezvénysorozata szombaton 10 órakor kezdődik a zentai városháza dísztermében az ünnepi akadémiával. Ezen ünnepi beszédet mond a Szerbiai, a Vajdasági és a Magyar Atlétikai-szövetség, a tartományi kormány sporttitkársága, a városi önkormányzat és a Magyar Szó képviselője, bemutatják Táborosi Lászlónak az erre az alkalomra készült, a kupa fél évszázados történetét összefoglaló új kötetét, és a jubileum alkalmából emlékplaketteket osztanak ki azoknak, akik az elmúlt évtizedekben munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy ez az 1961-ben kezdődött történet még ma is éljen.

Maga a verseny 15 órakor kezdődik a népkerti stadionban. A benevezések és jelentkezések még mindig folyamatban vannak, úgyhogy sem a részvevő klubok, sem a versenyzők névsora még nem végleges, de természetesen az máris eldőlt, hogy az idei verseny is nemzetközi lesz. Lapzártánkig Romániából, Horvátországból, Montenegróból, Magyarországról és Boszniából érkeztek benevezések, a szerbiai klubnevezések mellett. Az egyes klubok és már beregisztrált nevek között mazsolázva mindenképpen meg kell említeni a magyarországi távolugró, Ecseki Dániel nevét, aki egyben a tavalyi kupa egyik győztese is, de itt lesz Palágyi Gergely, a szolnoki klub atlétája is, aki 110 méteres gátfutásban áll majd rajthoz, valamint Hernádi Gábor, a Budapesti Honvéd versenyzője, akinek gerelyhajításban egyéni legjobbja alig marad el pár centiméterrel a 70 métertől (69,97). A Horvátországból érkező versenyzők valószínűleg elsősorban súlylökésben hajtanak majd rá a pénzdíjakra (akárcsak tavaly), Szerbiából pedig Asmir Kolašinac súlylökő és Dragana Tomašević diszkoszvető nevét kell az eddigi benevezésekből kiemelni, ez utóbbi egyben a Magyar Szó Kupa egyik csúcstartója is, a tavalyi versenyen elért 61,89 méteres dobásával.

Az atléták összesen 22 versenyszámban mérik majd össze erejüket és tudásukat, ebből 12 szám lesz a férfi és 10 a női mezőnyben, az idei kupa újdonságai a férfi rúdugrás és a női hármasugrás. Az előbbit, azaz a férfi rúdugrást, továbbá a férfi gerelyhajítást és a női diszkoszvetést tekintik elsősorban a szervezők kiemelt versenyszámnak, vagyis vélhetően ezekben a versenyszámokban gyűlik majd össze a legrangosabb mezőny.

A Magyar Szó jubileumi versenyét kiemelten támogatta a tartományi kormány, a Szerbiai és Vajdasági Atlétikai-szövetség, a zentai helyi önkormányzat, továbbá a DTD Vízgazdálkodási Vállalat, a VisaProm, az Extraform, az ElGas és a Magyar Szó. A nézők számára szervezett nyereményjátékhoz a Nike, a Telekom, a Sportissimo és a Méhecske cukrászda járultak hozzá ajándékaikkal.

Akit tehát csak egy kicsit is érdekel az atlétika, a sportok őse, az semmiképp se hagyja ki ezt a szombat délutánt, és látogasson le a népkerti stadionba. Hogy miért? Sok okot fel lehetne sorolni (például még nyerni is lehet, de maradjunk annyiban: a következő nagy jubileumon, azaz a 100-ik Magyar Szó Kupán már nem biztos, hogy mindannyian ott tudunk lenni...

Jöjjön, lásson, nyerjen!

Felhívjuk zentai olvasóink figyelmét, hogy a csütörtöki számunkban egy ajándékot, egy ingyenes belépőjegyet találnak a Magyar Szó Kupára. A versenyre a belépés egyébként is ingyenes, de azok között a nézők között, akik ezzel a jeggyel látogatják meg a rendezvényt, a szervezők értékes nyereményeket sorsolnak ki, amelyeket a kupa támogatói biztosítottak.