2024. július 17., szerda

Biztonságos futamot!

FORMULA-1
Az összesített verseny éllovas, a brit Lewis Hamilton nyilatkozott a magyarországi sajtónak

Budapesti tudósítónktól

Izgalmas, gyors, telt házas és biztonságos futamot! – ezt kívánta a vasárnap 14 órakor kezdődő 25. Formula-1-es Magyar Nagydíjra érkezett pilótáknak és csapatvezetőknek Schmitt Pál , az Országgyűlés elnöke, megválasztott köztársasági elnök, aki a parlament Vadásztermében fogadta a sportolókat. Schmitt üdvözlő beszédében megköszönte Bernie Ecclestone -nak, az F1 kereskedelmi jogait birtokló üzletembernek, hogy 30 évvel ezelőtt úgy döntött: a vasfüggönyön túlra is elhozza a száguldó cirkuszt.

Megemlékezett az elmúlt két és fél évtized híres pilótáiról, akik részt vettek a Hungaroring legemlékezetesebb futamain, s szót ejtett a mai versenyek nagyjairól is. A versenyzők kíváncsian szemlélődtek az Országgyűlés egyik legszebb termében, szerényen ugyan, de meglehetősen fesztelenül viselkedtek. Feltűnő volt viszont, hogy Kupolateremben kihelyezett Szent Korona egyikük figyelmét sem keltette fel. Ecclestonét is csak azért, mert házigazdája szóvá tette az ereklyét.

A házelnök a fogadás alkalmával megajándékozta Ecclestone-t, valamint a mogyoródi pályán korábban négyszer diadalmaskodott, hétszeres világbajnok Michael Schumachert illetve az éppen csütörtökön 29. születésnapját ünneplő Fernando Alonsót. A Magyar Posta a jubileumi Magyar Nagydíj alkalmából egyedi bélyeget adott ki, ennek első példányát Ecclestone vehette át Schmitt Páltól.