2024. október 7., hétfő

Szép volt, lányok!

ASZTALITENISZ-EB – OSTRAVA – Magyarország férfi csapata feljutott, Szerbiáé kiesett
Erdélyi Annamária meccslabdát hárítva nyert Parker ellen

Két világbajnokságon és egy Európa-bajnokságon mindig egy hajszálon múlt, hogy Szerbia női asztalitenisz-válogatottja nem jutott be az I. divízióba. Az ostravai kontinensviadal előtt így a szerbiai csapat tagjai az elutazásuk előtt már nagyon félve nyilatkoztak, hiszen a három világverseny előtt nagyon bíztak a feljutásban, ám az végül nem jött össze. A negyedik nagyversenyen azonban a szerencse is Mellik Zoltán együttese mellé szegődött, hiszen a legjobb sorsolást kapták: először Izraelt kellett legyőzniük, amit nagyon könnyen meg is valósítottak, majd a kellemetlen Anglia következett.

Az Erdélyi Annamária, Fehér Gabriella, Molnár Mónika Andrea Todorovićalkotta csapat a tegnap egy két óra tizenöt percig tartó mérkőzésen 3:1-re nyert az angolok ellen, s így a következő Eb-n már az I. divízióban szerepelhet. A győzelem esetén biztos feljutást jelentő mérkőzés nem a legjobban kezdődött, hiszen Sibley legyőzte Erdélyit, utána azonban Fehér magabiztosan nyert Parker ellen, Todorović pedig még fölényesebben győzte le Hickset. 2:1-es szerbiai vezetésnél Erdélyi a negyedik játszmában meccslabdát hárított Parker ellen, az ötödik szettben pedig már esélyt sem adott ellenfelének, s 11:3-as győzelme azt jelentette, hogy a következő Európa-bajnokságon Szerbia női válogatottja a legjobbak között szerepelhet.

Ugyanez sikerült magyar férfi válogatottnak is, amely hétfőn este Belgium legyőzésével bebiztosította a jövő évi kontinensviadalon az I. divízióban való szereplést. Az biztos, hogy a következő Eb-n a férfiaknál nem lesz Szerbia–Magyarország mérkőzés, mivel az előbbi válogatottnak nem sikerült bennmaradnia. A Pető Zsolt, Marko Jevtović, Aleksandar Karakašević, Dragan Subotić alkotta csapat nagy csatában 3:2-re veszített Románia ellen, így jövőre csak a II. divízióban szerepelhet.

Eredmények, férfiak, I. divízió, negyeddöntő: Németország–Svédország 3:0, Horvátország–Franciaország 1:3, Ausztria–Fehéroroszország 2:3, Csehország–Oroszország 3:2. A 13–16. helyért: Románia–Szerbia 3:2 (Crisan–Karakašević 3:1, Ionescu–Jevtović 1:3, Szőcs–Pető 3:0, Ionescu–Karakašević 1:3, Crisan–Jevtović 3:1). A 17–20. helyért: Magyarország–Belgium 3:1 (Kosiba–Rogiers 3:1, Jakab–Jean 3:0, Zwickl–Indenherberg 2:3, Jakab–Rogiers 3:1). A 17. helyért: Szlovénia–Magyarország 3:1 (Zibrat–Zwickl 3:0, Zafostnik–Pázsy 0:3, Lasan–Kosiba 3:0, Zibrat–Pázsy 3:2).

Nők, I. divízió, elődöntő: Hollandia–Fehéroroszország 3:0, Románia–Lengyelország 3:0.

Az 5–8. helyért: Németország–Magyarország 2:3 (Schall–Póta 1:3, Wu–Lovas 3:1, Silbereisen–Pergel 3:1, Schall–Lovas 1:3, Wu–Póta 2:3).

II. divízió, a 17–20. helyért: Anglia–Szerbia 1:3 (Sibley–Erdélyi 3:2, Parker–Fehér 1:3, Hicks–Todorović 0:3, Parker–Erdélyi 2:3).