2024. október 7., hétfő

Egy butaság nem elég

FOCICRONIKA

Tíz fordulón, vagyis a bajnokság egyharmadán vannak túl a horvát csapatok. Ennyinek kellett elmúlnia ahhoz, hogy a sorozatban ötszörös bajnok Dinamo az élre álljon. A zágrábi együttes a Hajduk karlovaci döntetlenjének köszönhetőn előzte meg a spliti csapatot, amely a második helyen a bajnokság meglepetéscsapatával, az újonc Splittel osztozik. A horvát lapok kiemelik, hogy a Karlovac nem Anderlecht, hiszen a Hajduknak a belga bajnokot sikerült minimális arányban legyőznie az Európa-liga csoportküzdelmében, ám a Karlovaccal már nem bírtak a splitiek.

S hogy nemcsak Szerbiában küzdenek a klubok anyagi gondokkal, arra jó példa a Varaždin helyzete is, ugyanis az együttes 1,1 milliós kölcsönért folyamodott, s ebben a törekvésében a városvezetőség is a klub mögé állt. A játékosok és a klubban dolgozók már nagyon türelmetlenek, mivel Zlatko Horvat, a farkasdi egyesület elnöke már két héttel ezelőtt átadott minden papírt a banknak, de a pénz, ami először is a fizetésekre menne el, még nem érkezett meg…

A forduló találata: Davor Bagarić – Öt perccel a mérkőzés vége előtt a Cibalia játékosai már kezdték elhinni, hogy begyűjtik a három pontot a Slaven Belupo otthonában, ám akkor a hazai csapat játékosa mintegy 20 méterről bődületesen nagy gólt lőtt, leszakítva a kapu bal felső sarkában levő pókhálót. A találat érdekessége, hogy Bagarić a Cibaliától érkezett a jelenlegi csapatába…

A forduló hőse: Mehmed Alispahić – A Šbeniknek már nagy szüksége volt egy győzelemre, amit a Zadar ellen sikerült megvalósítaniuk. A mérkőzés legjobbja Alispahić volt, aki előbb fejjel továbbította a labdát a Zadar kapujába, s így egalizálta az eredményt, a második félidőben pedig gólra váltotta a megítélt büntetőt, s így 2:1-es vezetéshez juttatta a csapatát.

A forduló vesztese(i): Igor Banović és Josip Bilaver – Ők ketten voltak azok, akik leginkább hozzájárultak a Šibenik győzelméhez. Az előbbi az 50. percben megakadályozta, hogy a Šibenik elvégezze a szabadrúgást, s tette ezt úgy, hogy a labda elé állt. Ezért a cselekedetéért Banović megkapta a második sárga lapját, így csapata tíz emberrel volt kénytelen folytatni a mérkőzést. Hat perccel később csapattársa, Bilaver gondolta úgy, hogy egy butaság nem volt elég, s egy veszélytelen vendégtámadás során a saját 16-osában kézzel ért a labdához, így a Šibenik büntetőhöz jutott, amit gólra is váltott, s végül 4:1-re nyert.

A 10. forduló eredményei: Hrvatski dragovoljac–Inter Zaprešić 0:0, Karlovac–Hajduk 1:1, Slaven Belupo–Cibalia 1:1, Split–Eszék 1:0, Zadar–Šibenik 1:4, Dinamo–Istra 1961 4:0, Varaždin–Zagreb 0:0, Rijeka–Lokomotiva 3:0.

A sorrend: Dinamo 23, Hajduk, Split 22, Rijeka 19, Zagreb 17, Slaven Belupo 16, Cibalia, Varaždin 15, Eszék, Karlovac, Inter Zaprešić 13, Lokomotiva 11, Zadar 10, Šibenik 9, Hrvatski dragovoljac 3, Istra 1961 2 pont.

A következő forduló (október 15-én és 16-án): Zagreb–Karlovac, Inter Zaprešić–Zadar, Cibalia–Hrvatski dragovoljac, Hajduk–Slaven Belupo, Lokomotiva–Varaždin, Istra 1961–Rijeka, Eszék–Dinamo, Šibenik–Split.