2024. október 7., hétfő

A tájfuntól függ a program

KERÉKPÁROZÁS – Mit keres Szerbia legjobb kerékpárversenyzője Ázsiában, ahol mindössze két profi csapat található?

Dér Zsolt bízik abban, hogy ott lesz a 2012-es londoni olimpián

Csütörtökön már beszámoltunk róla, hogy a szabadkai születésű Dér Zsolt, miután megnyerte a szerbiai ligát, Tajvanra utazott, ahol egy nemzetközi versenyen vesz majd részt. A két napja Ázsiában tartózkodó 27 éves Dér a következőket nyilatkozta a Magyar Szónak:

– Nagyon sok kiváló kerékpáros jött el Ázsiába: olyanok is, akik már több Tour de France-on szerepeltek, részt vettek az olaszországi Giro d’Italián és a spanyolországi Vueltán is. Mint említettem is, a versenyre benevezett a háromszoros világbajnok, Oscar Freire. Sajnos csütörtökön a tájfun közbeszólt, s nem jutottunk el Hualien tartományba, ahol az óceán partján egy sétabiciklizésen kellett volna részt vennünk. Olyan trópusi vihar volt, hogy teljesen megbénult a közlekedés, az utak járhatatlanok lettek, s a vonatok sem tudtak közlekedni.

• A sétabiciklizés helyett mi volt a program?

– A szervezők azonnal léptek, és múzeumlátogatásra invitáltak bennünket, majd közös vacsorán vettünk részt. A programban szerepel a világ második legmagasabb épületének, a Tajpej 101-nek a meglátogatása, valamint egy látogatás a Giant Kerékpárgyárban is.

• Mi a céljuk az ázsiaiaknak ezzel a rendezvénnyel?

– Szeretnék népszerűsíteni a kerékpározást. Ez egyfajta reklám, de persze nem véletlen a helyszín, ugyanis a világ egyik vezető kerékpárgyára, a Giant itt található, ezért ők a szervezői az rendezvénynek.

• Hogy kerültél Tajvanba?

– Elküldtem a Giant Asia csapatnak az önéletrajzomat, amelyben részletesen megismerkedhettek az eredményeimmel. Ők annyit írtak vissza, hogy ez a verseny egy kiváló lehetőség, hogy bemutatkozzak Tajvanban is, ne hagyjam ki, mivel ha megjelenek, akkor mindjárt a helyszínen tudunk majd tárgyalni a jövőről.

• Az elmúlt pár napban tapasztaltak alapján örülnél egy ázsiai szerződésnek?

– Nyugodtan kijelenthetem, hogy igen, de ez tőlem is függ és tőlük is, hiszen még nem beszélgettünk konkrét dolgokról. Az is előfordulhat, hogy a feltételeik nem felelnek meg az én igényeimnek. Amit eddig láttam, azok után úgy érzem, hogy a fejlődés szempontjából megérné egy bizonyos időt itt töltenem.

• A versenyről tudsz már valamit?

– A jelenlegi időjárási viszonyok miatt nagyon valószínű, hogy csak vasárnap rendezik meg. A táv 210 kilométeres, de csak akkor tartják meg, ha addigra javul az idő. Arról még semmit nem tudok, hogy mi történik abban az esetben, ha tovább folytatódik a rossz idő. Mindenesetre nem nagyon féltem a talpraesett szervezőket, akik nagyon kedvesek, maximálisan igyekeznek mindent megadni, nagyon jó a szervezettség.

• Ha azt mondom, 2012 és London, mi jut eszedbe?

– Maximálisan motiválva vagyok, hogy ott legyek a két év múlva esedékes ötkarikás játékokon. A pekingi olimpiára nem engem nevezett a szövetség, annak ellenére, hogy én szereztem a legtöbb kvalifikációs pontot az országnak. Akkor nagyon csalódott voltam, s úgy éreztem, nagy igazságtalanság történt. Remélem, ez alkalommal összejön az olimpián való indulás, amihez talán majd az is hozzásegíthet, hogy egy kicsit változtak a kvalifikációs szabályok.