2024. október 7., hétfő

Ferguson véget vetne az angol nyeretlenségnek

LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA

Sem a Manchester United, sem a Villarreal nem tudta kihasználni a hazai pálya előnyét a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, miután a címvédő angol együttes és a spanyol csapat is döntetlent játszott a Portóval, illetve az Arsenallal.

A Manchester Unitednek minimális előnyt sem sikerült szereznie a jövő heti portugáliai visszavágóra: a Porto az első félidőben alaposan ráijesztett az MU-ra, hiszen a találkozó elején jó néhány gólszerzési lehetőséget alakított ki, amelyekből egyet ki is használt. A manchesteriek egy ajándékgóllal egyenlítettek a 15. percben, amikor Rooney elcsípett egy rossz hazagurítást, s különösebb gond nélkül gurított a kapuba. Az angol csatár és a társai sem örültek annyira az egyenlítőgólnak, mint amennyire azt el lehetett volna várni egy BL-negyeddöntőben, amiből egyértelműen kiderül, hogy a címvédő kapott gól nélkül szerette volna megnyerni a manchesteri mérkőzést. Az angoloknak egy szenzációs Rooney sarkazás után sikerült megfordítaniuk a mérkőzés állását, ám a 89. percben a hazai védők rosszul helyezkedtek, s az üresen maradt Gonzalez egyenlített. A Manchester United nagyon nehéz helyzetbe került, amit Sir Alex Ferguson is elismert a mérkőzés után:

Egyezek azzal, hogy nagyon nehéz feladat előtt állunk. Nem lett volna szabad bekapnunk a második gólt: a 2:1-es vezetésünknél szépen nyugodtan kellett volna játszanunk, megőrizni az előnyt a találkozó végéig. Ez nem sikerült, amiért csakis saját magunkat okolhatjuk. A Porto nem lepett meg, hiszen mindig így játszik idegenben. Fél óra kellett, mire elkezdtünk focizni. A Porto otthonában angol együttesnek még nem sikerült nyernie, de nekünk kiváló játékosaink vannak, s nagy az esélyünk, hogy véget vessünk a rossz szériának – mondta Ferguson.

Az első gólnál a Rio Ferdinandot helyettesítő Johnny Evans igen nagy hibát vétett, ennek ellenére Ferguson azt nyilatkozta, ha Evansot sérülés miatt nem kellett volna lecserélni a 72. percben, a Porto nem egyenlített volna. A találkozón az MU játékosai szokatlanul sok labdát adtak el, fásultnak tűntek, amihez minden bizonnyal hozzájárult az is, hogy 48 órával a BL-meccs előtt az Aston Villával játszottak bajnoki mérkőzést.

Gratulálok a játékosaimnak a kiváló eredményhez. Nem szabad elfelejteni, hogy a címvédő otthonában harcoltunk ki egy döntetlent. Bruno Alves rosszul gurított haza, ez igaz, s abból kaptuk az első gólt, ám mi sose nem hibáztatjuk az egyéneket: a góljainkat a csapat rúgja, s csapat is kapja őket – mondta Jesualdo Ferreira, a Porto edzője.

Annak ellenére, hogy az első félidőben igen gyengén játszott, az Arsenal igen kedvező, 1:1-es eredményt ért el a Villarreal otthonában, így a második mérkőzés előtt az angolok számítanak a párharc esélyesének. A találkozón két gyönyörű találat született: előbb Senna távoli bombagólja nyitotta a sort, majd Adebayor az ellenfél 16-osában mellre vett egy hosszú átadást, s fél fordulatból, kapásból a bal sarokba lőtte a labdát. Amikor a találkozó után a togói csatárt kérdezték az egyenlítőgólról, a 25 éves játékosa csak ennyit mondott:

Elégedett vagyok a játékommal. Fogalmam sincs, hogy sikerült berúgnom a labdát a kapuba...

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzések: Manchester United–Porto 2:2 (Rooney 15., Tévez 85., ill. Rodriguez 4., Gonzalez 89.), Villarreal–Arsenal 1:1 (Senna 10., ill. Adebayor 66.).

A visszavágókat jövő szerdán, április 15-én játsszák.