2024. október 7., hétfő

Ajánlott olvasnivaló: József Attila

Zenta–Vojvodina (2. felvonás) – a győzelem országos bajnoki címet ér
„Így menjen a tenyeres!” – magyarázza a taktikát Mellik Zoltán Gyurcsik Aliznak

A női Szuperliga döntőjének első mérkőzésére, melyet szerdán Újvidéken rendeztek meg, Zentáról egy busznyi szurkoló, pontosan 50 személy érkezett. Az autóbuszban a felnőttek (18 éven aluliaknak tilos a szerencsejáték) fogadásokat köthettek a végeredményre, amely nem kevesebb, mint három és fél órás drámai küzdelem után 5:5 lett. A döntetlent 13-an találták el, ám végül mindenki nyert (még az is, aki a Vojvodina győzelmére tippelt…), mivel a fogadásokért felelős bizottság a pénzen alkoholos és alkoholmentes italokat vett, melyeket az utasok hazafelé fogyaszthattak el.

A döntő második mérkőzését ma (szombaton) 17 órai kezdettel játsszák Zentán, ahol az idén, figyelembe véve az utóbbi hét év eredményeit is, a zentaiak mérlege impozáns és egyben félelmetes is az ellenfelek számára: nyernie az oroszlánbarlangban senkinek nem sikerült, s csak a Vojvodina tudott egyszer döntetlent játszani! Jól tudják ezt az újvidékiek is, hiszen Branko Đukić edző az első mérkőzés előtt azt nyilatkozta, hogy „Újvidéken nyernünk kell, mivel a Zenta saját közönsége előtt nagyon kellemetlen ellenfél”. A 2008/2009-es bajnokságban a II. ligában játszó férfi- és a szuperligás női csapat összesen 19 mérkőzést játszott saját közönsége előtt. A mérleg: 19 győzelem, amihez különösebb kommentárt nem is kell hozzáfűzni.

A Zenta hatszor nyert sorozatban országos bajnokságot, s a Tisza-parti városban az utóbbi napokban a legtöbben József Attila verséről beszélnek, melynek címe: A hetedik. A hazai pálya előnye a Zenta mellett szól, s az is, hogy a legutóbbi zentai meccsen Mellik Zoltán játékosai (Gyurcsik Aliz, Maksuti Anetta, Tápai Éva, Tóth Éva) 6:4-re nyertek. A Vojvodina csapata (Barna Blanka, Slađana Krsmanović, Gordana Plavšić, Andrea Todorović) bízik abban, hogy egy döntetlennel kiharcolhatja a harmadik mérkőzés jogát, melyet szintén a székvárosban rendeznének meg, mivel az újvidéki együttes nyerte az alapszakaszt. Hogy mindenki tisztában legyen a szabályokkal: ha valamelyik csapat ma nyer, akkor bajnok. Ha döntetlen, akkor van harmadik mérkőzés Újvidéken. S ha már így előrementünk az időben, jogos a kérdés: mi van, ha a harmadik meccs is döntetlen? Akkor a szettkülönbség dönt, vagyis nagyon nem mindegy, hogy valaki 3:0-ra vagy 3:2-re kap ki. Az első mérkőzésen különben a Zenta 18, a Vojvodina pedig 21 játszmát nyert...

S ha már József Attilát említettük, akkor az ő gondolataival zárjuk a cikkünket. A Zentának Újvidéken az első mérkőzésen hat vezérszurkolója volt (Csáki Attila, Herédi Krisztián, Mellik Bertalan, Mellik Viktor, Sorgye Roland, Sóti Mihály). Ahogy az egyik legnagyobb magyar költő írta: „A hetedik te magad légy!”