2024. október 7., hétfő

Fárasztó a hajlongás

ASZTALITENISZ
A világbajnokság mérkőzéseit a San-Ei cég asztalain játsszák majd, amelyeknek az aljába a mérnökök egy tévékészüléket építettek be

A szerbiai válogatott vasárnap este érkezett meg Jokohamába, ahol kedden kezdődik és május 5-ig tart az 50. felnőtt egyéni világbajnokság. Japánban utoljára nyolc évvel ezelőtt rendeztek vb-t, 2001-ben Oszaka volt a házigazdája az akkor még a csapat és egyéni versenyszámokat közösen lebonyolító tornának. A szerb színeket a férfiaknál Pető Zsolt, Slobodan Grujić, Aleksandar Karakaševićés Marko Jevtović, a nőknél pedig Erdélyi Annamária képviseli, azzal, hogy Grujić nemcsak mint szövetségi kapitány lesz jelen, hanem játékosként is részt vesz a vb-n.

Hétfőn reggel az öttagú szerbiai különítményből csak négyen voltak edzésen, Erdélyi Annamária nem volt ott. Közép-európai idő szerint délelőtt sikerült beszélnünk a csókai játékossal, aki a portugál Mirandela együttesét erősíti.

Tíz órakor volt edzés, én 11-kor ébredtem. A férficsapat tagjai kopogtak az ajtón, csörgött a telefonom is, de egyiket se hallottam meg. Valószínű a szervezetemnek nem sikerült átállnia az itteni időzónára. De még így se értem, hiszen egykor elaludtam, így tíz órát aludtam. A délutáni edzésen azonban már ott voltam, igaz, az nem a verseny színhelyén, hanem a melegítőteremben volt. A hotel, amely egyben van egy bevásárlóközponttal, nagyon jó, gyalog mindössze két percre van a teremtől. Az étellel nincs gond, reggelin nem voltam, svédasztal: ázsiai meg európai étel is van. Az emberek kedvesek, segítőkészek, csak már az állandó hajlongásba belefájdult a derekam, ugyanis a helyiek mindent hajlongással köszönnek meg, mi pedig igyekszünk hasonló módon viszonozni a kedvességüket – nyilatkozta Erdélyi Annamária a Magyar Szónak.

Ami a sorsolást illeti, Erdélyi a 128-as főtáblán kapott helyet, ahol az első ellenfele a szingapúri Ju Meng Ju lesz. A mérkőzést április 30-án, közép-európai idő szerint hajnali három órakor játsszák.

Ami a sorsolást illeti, lehetett volna sokkal nehezebb, de valamivel könnyebb is. Meng Ju 33. a világranglistán, én jelenleg a 116. helyen állok, de úgy gondolom, hogy van esély a továbbjutásra – mondta Erdélyi.

A zentai származású, horvát színekben versenyző Boros Tamara az első fordulóban az orosz Anasztazia Voronyovával mérkőzik. A temerini Pető Zsolt a 10-es számú selejtezőcsoportban kapott helyet, ahol az örmény Varuzan Bagdaszarjan (ma, közép-európai idő szerint 8.40) és új-zélandi John Cordue (április 29-én, 4.30) lesz az ellenfele.

Ide kapcsolódó hír még, hogy Timo Boll, a németek első számú játékosa nemrég jelezte, hogy a sérülése miatt csak egyéniben indul a világbajnokságon, ám két nappal a vb kezdete előtt a világranglista negyedik helyén álló játékos közölte, hogy egyéniben sem vesz részt a jokohamai versenyen.

A szerbiai válogatott kerete, férfiak (zárójelben a világranglistás helyezés): Pető Zsolt (189.), Slobodan Grujić (106.), Aleksandar Karakašević (58.), Marko Jevtović (193.). Nők: Erdélyi Annamária (116.).

A magyar válogatott kerete, férfiak: Jakab János (86.). Nők: Tóth Krisztina (27.), Póta Georgina (49.), Lovas Petra (87.).

A címvédők, férfi egyes: Vang Licsin (Wang Liquin) – Kína.

Női egyes: Kou Jüe (Gou Yue) – Kína.

Férfi páros: Csen Ki/Ma Lin (Chen Qi/Ma Lin) – Kína.

Női páros: Vang Nan/Cang Jining (Wang Nan/Zhang Jining) – Kína.

Vegyes páros: Vang Licsin/Guo Yue (Vang Licsin/Kuo Jüe) – Kína.

Az 50. világbajnokság mérkőzéseit az Eurosport közvetíti a következő időpontokban:

május 2., szombat: 9.00–11.00 (élő)
május 3., vasárnap: 9.30–12.00 (élő)
– május 4., hétfő: 9.30–13.45 (élő)
– május 5., kedd: 8.30–9.00 női döntő (felvételről) és 9.00–10.00 férfidöntő (élő)

Gyurcsik, Nagynémedi, Todorović és Subotić

A hétvégén Belgrádban rendezték meg a serdülő és ifjúsági versenyzőknek a STIGA-kupát, melyen a legjobb szerbiai versenyzőkön kívül Romániából, Magyarországról, Bosznia-Hercegovinából és Montenegróból is érkeztek játékosok. A serdülőknél a zentai Gyurcsik Aliz és a magyarkanizsai Nagynémedi Valentin (Obilić – Törökkanizsa) végzett az élen, az ifiknél pedig az újvidéki Vojvodina játékosa, Andrea Todorović, valamint a palánkai Dragan Subotić (STAK) szerezte meg az első helyet.

Eredmények, serdülők, lányok, elődöntő: Gyurcsik Aliz (Zenta)–Anđelija Ratić (Versec) 3:1, Aleksandra Radonjić (Obilić)–Truzsinszki Viktória (Topolya) 3:0. Döntő: Gyurcsik–Radonjić 3:0.

Páros, elődöntő: Truzsinszki Viktória/Fenyvesi Anna Zsófia (Topolya)–Gyurcsik Aliz/Aleksandra Radonjić 3:1, Anđelija Ratić/Maksuti Anetta (Versec/Zenta)–Kormányos Zsanett/Nikoleta Nikolić (Csóka) 3:2. Döntő: Truzsinszki/Fenyvesi (Topolya)–Ratić/Maksuti 3:1.

Fiúk, elődöntő: Nagynémedi Valentin (Obilić)–Kis Róbert (Románia) 3:1, Alin Spelbus (Románia)–Kanabé Szilárd (Románia) 1:3.Döntő: Nagynémedi–Kanabé 3:2.

Páros, elődöntő: Boris Mihailović/Gojko Komad (STAK)–Nikola Grbić/Uroš Todorović 3:1 (Versec/C. zvezda), Daniel Dan/KanabéSzilárd (Románia)–Ilija Majstorović/Nagynémedi Valentin (Banat/Obilić) 3:1. Döntő: Mihailović/Komad–Dan/Kanabé 1:3.

Ifik, fiúk, elődöntő: Vladimir Radonjić (Kikinda)–Búss Imre (Kikinda) 3:0, Dragan Subotić (STAK)–Márki Róbert (Magyarország) 3:0. Döntő: Subotić–Radonjić 3:2.

Páros, elődöntő: Bojan Crepulja/Dragan Subotić (STAK)–Čekić/ Stefan Kostadinović (/Spartacus) 2:3, Marko Petkov/Vladimir Radonjić (Kikinda)–Kristijan Dalea/Robert Fišer (Versec/C. Zvezda) 3:0. Döntő: Petkov/Radonjić–Čekić/Kostadinović 3:1.

Lányok, elődöntő: Andrea Todorović (Vojvodina)–Anelija Lupulescu (Obilić) 3:1, Diana Draganea (Románia)–Marija Galonja (Dunacséb) 1:3. Döntő: Todorović–Galonja 3:1.

Páros, elődöntő: Marija Galonja/Andrea Todorović–Vince Andrada/Irina Ciobanu (Románia) 2:3, Fenyvesi Anna Zsófia/Truzsinszki Viktória (Topolya)–Dijana Holok/Anelija Lupulescu (Banat/Obilić) 3:1. Döntő: Vince/Ciobanu–Fenyvesi/Truzsinszki 3:0.