2024. október 7., hétfő

Messitől félnek a londoniak

LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA
Dani Alvesnek (Barcelona), a legtöbbet szabálytalankodó játékosnak vigyáznia kell, ugyanis ha ma este a Chelsea ellen sárga lapos figyelmeztetésben részesül, úgy nem játszhat a jövő heti londoni visszavágón

A legjobb négy mezőnyének egyetlen nem angol csapataként a Barcelona a Chelsea-t fogadja a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének ma esti első mérkőzésén. A katalánok a szombati, Valencia elleni, 2:2-re végződött bajnoki rangadóval „melegítettek” az összecsapásra. Valószínűleg ennél jobb főpróbában reménykedtek, hiszen a tény, hogy négy perccel a vége előtt egyenlítve szereztek egy pontot, s ezzel megszakadt hétmeccses győzelmi sorozatuk, egyáltalán nem nevezhető ideális felkészülésnek. Jó hír viszont Pep Guardiola vezetőedző számára, hogy szinte minden játékosa bevethető.

Pihennünk kell, és fel kell töltődnünk, mert most kezdődik számunkra az év legfontosabb hete. Egyébként nem láttam fáradtságot a játékosokon, olyanok vagyunk, mint a gépek - mondta a klub és a spanyol válogatott egykori klasszis középpályása. Barcelonában a fizikai erőt tartják az aktuális rivális legnagyobb erősségének, Guus Hiddink, a tavaly döntős Chelsea trénere pedig Lionel Messitől tart a legjobban. A katalánok argentin támadója nyolc találatával a mostani BL-szezon legeredményesebb futballistája, s a londoniak szeretnék elérni, hogy ne szaporodjon tovább a góljai száma. A cél megvalósítását némileg akadályozza, hogy a balhátvéd Ashley Cole eltiltását tölti, a szombati, West Ham United felett aratott 1:0-s bajnoki siker alkalmával őt helyettesítő Jose Bosingwa pedig nem győzte meg maradéktalanul a holland mestert.
– Nem kesergek Cole hiányán, inkább megpróbálom megtalálni az ideális megoldást. Az biztos, hogy nem lesz könnyű dolga annak, aki Messit fogja majd, hiszen ő a világ leggólerősebb labdarúgója, s egyike azoknak, akiknek a játékát szívesen nézed, persze csak akkor, ha nem éppen ellene játszol - mondta Hiddink.

Az angol sajtó Messin kívül Samuel Eto'óval foglalkozik, ugyanis a kameruni támadót már többször hírbe hozták angol csapatokkal, s a pletyka szerint a Liverpool, a Manchester City és a Barcelona ma esti ellenfele, a Chelsea is szeretné leigazolni a csatárt, aki a BL-ben három, a spanyol bajnokságban pedig huszonhét gólt lőtt. A Daily Mail újságírója Eto'o távozása felől érdeklődött, ám a csatár visszautasította az Angliába költözésről szóló híreket, mondván nem szerepel a tervei között a Camp Nou elhagyása. A csatár a kérdésre kérdéssel felelt:

Engedje meg, hogy én kérdezzek valamit. Ha Ön egy olyan Barcelonában játszana, amely jó úton jár, kiváló eredményeket ér el, eszébe jutna-e Önnek, hogy egy másik klubba igazoljon? Amennyiben Önt a távozás kérdése foglalkoztatja, valószínűleg a válasz is igen lenne. De biztosíthatom, nem áll szándékomban távozni Barcelonából.
S ha már a barcelonai legek közül megemlítettük Messit, aki vezeti a BL-góllövőlistáját, akkor nem szabad kihagyni Xavit sem, aki hat gólpasszával szintén az első helyen áll, igaz, nem egyedül, hanem Franck Ribéryvel (Bayern München) holtversenyben. Rekord még Dani Alves 24 szabálytalansága, hiszen tőle többször (a négy közé került csapatok játékosai közül) senki nem szabálytalankodott. Az elődöntőbe jutott csapatok közül a Barca lőtte a legtöbb gólt (29), a legtöbbször lőtt kapura (76), és a legtöbb szabálytalanságot (183) is a katalán együttes követte el. A Barcelona és a Chelsea egyébként eddig 11-szer találkozott egymással az európai porondon, két döntetlen mellett a spanyolok ötször, az angolok pedig négyszer győztek, a gólkülönbség 22:16 a katalánok javára.

Bajnokok Ligája, elődöntő, első mérkőzés: Barcelona–Chelsea. Játékvezető: Wolfgang Stark (Németország).

A mérkőzés 20.45-kor kezdődik, a visszavágót jövő szerdán rendezik Londonban.