2024. október 7., hétfő

Főszerepben a bírók és a kínaiak

ASZTALITENISZ

A Jokohamában zajló 50. egyéni és páros világbajnokság hétfői játéknapján a kínai játékosok és a találkozók játékvezetői játszották a főszerepet. Úgy látszik, a bírók örülnek, ha kiléphetnek a nekik szánt mellékszereplői munkakörből, ugyanis a férfi elődöntőben hiába mondta Vang Hao és Ma Long is, hogy az adogatás hálót ért, mivel a bíró nem így látta, nem ismételtette meg a pontot. Hasonló jelenet játszódott le vasárnap is, amikor a férfi negyeddöntőben az indiai bírónő elvette Ma Longtól a pontot, mert az adogatás során a labdát nem dobta fel a szabályzatban előírt 16 centiméterre. Ember legyen a talpán, aki szabad szemmel megállapítja, hogy egy játékos 15 vagy 17 centiméter magasra dobja fel a labdát. A temerini Pető Zsolt is megtapasztalhatta a bírók szigorúságát, ugyanis a Ma Long elleni találkozón 5:0-ra vezetett, amikor a játékvezető az ellenfélnek ítélt egy vitatott pontot. Pető elmondása szerint nem tudta, hogy sírjon-e vagy nevessen, s legszívesebben azt mondta volna a bírónak, hogy „nézz már rám, a világ harmadik számú játékosa ellen játszok, néhány másodperc erejéig fogok még vezetni ellene, erre te elveszel tőlem egy pontot.”

Mint említettem, a bírók mellett a kínai játékosok voltak főszerepben, ugyanis a férfi és a női elődöntőbe is csak kínai játékos jutott. A férfiaknál a világranglista első helyén álló Vang Hao kétszer, a negyedik és az ötödik szettben is hátrányból fordított Ma Long ellen, míg a másik elődöntő, amelyben a címvédő Vang Licsin és Ma Lin találkozott (két és négy évvel ezelőtt ők játszották a döntőt), szenzációs labdameneteket hozott, s hiába vezetett Vang 1:0-ra, 2:1-re és 3:2-re, Ma Lin háromszor egyenlített: a döntő játszmában Vang 6:6 után öt pontot nyert zsinórban, s 11:6-ra győzött. Vang Licsin így 2001., 2005. és 2007. után negyedik egyéni világbajnoki címét is begyűjtheti, ehhez azonban a mai fináléban honfitársát, a kiváló formában levő Vang Haót kell legyőznie.

Biztossá vált, hogy valamennyi aranyérem Kínába kerül, ugyanis a párosok során az elődöntő jelentette a végállomást a dél-koreai, a japán és a hongkongi kettősnek is. A húsz megszerezhető éremből 17-et a kínai játékosok visznek haza. A páros versenyszámok hétfői elődöntői után biztossá vált, hogy az ázsiai sportági nagyhatalom mind az öt aranyat megszerzi, akárcsak az öt ezüstöt, ezen kívül a tíz bronz közül hét is az övé. A fennmaradó három harmadik hely a házigazda japánoké, valamint a hongkongiaké és a dél-koreaiaké.

Eredmények, férfiak, egyéni, elődöntő: Vang Hao (kínai)–Ma Long (kínai) 4:1, Vang Licsin (kínai)–Ma Lin (kínai) 4:3.

Páros, elődöntő: Csen Ki/Vang Hao (kínai)–Hao Shuaj/Cang Jike (kínai) 4:1, Kisikava/Mizutani (japán)–Ma Long/Hszu Hszin (kínai) 0:4. Döntő: Csen Ki/Vang Hao–Ma Long/Kszu Kszin 4:1.

Nők, egyéni, elődöntő: Cang Jining (kínai)–Liu Siven (kínai) 4:2, Li Hsziaohszia (kínai)–Guo Jue (kínai) 1:4.

Páros, elődöntő: Guo Jue/Li Hsziaohszia (kínai)–Jiang/Tie Jana (hongkongi) 4:0, Kim/Park (dél-koreai)–Ding/Guo Jan (kínai) 1:4. Döntő: Guo Jue/Li Hsziaohszia–Ding/Guo Jan 4:1.

A Kikinda a bajnok

A hétvégén Nagykikindán rendezték meg az ifi fiúk országos csapatbajnokságát, melyen a vendéglátó együttes, a Kikinda szerezte meg az első helyet, miután a döntőben óriási csatában 3:2-re nyert a belgrádi STAK (Bojan Crepulja, Boris Mihailović, Dragan Subotić, Milan Subotić) ellen. A harmadik hely a Versecé lett, melynek soraiban kiválóan játszott a székelykevei Gyuris Emil, aki a bronzéremért vívott találkozón Takačot és Džudovićot is legyőzte.

Eredmények, elődöntő: STAK–C. zvezda 3:0 (Subotić–Pavlović 3:0, Crepulja–Takač 3:0, Mihailović–Džudović 3:1), Versec–Kikinda 0:3 (Đorđev–Radonjić 0:3, Grbić–Petkov 1:3, Gyuris–Búss 0:3). A 3. helyért: C. zvezda–Versec 2:3 (Takač–Gyuris 0:3, Džudović–Grbić 3:2, Pavlović–Đorđev 0:3, Takač–Grbić 3:0, Džudović–Gyuris 2:3).

A döntőben: STAK–Kikinda 2:3 (SubotićPetkov 2:3, Crepulja–Radonjić 3:2, Mihailović–Búss 3:1, Subotić–Radonjić 2:3, Crepulja–Petkov 2:3).

Az országos bajnok Kikinda csapata (balról jobbra): Aleksandar Reljin, Marko Petkov, Nikola Toševski, Vladimir Radonjić, Búss Imre