2024. október 7., hétfő

Jasnić, világválság, Srba, most pedig: új influenza

Kommentár

A két évvel ezelőtti bangkoki Universiade végén Szerbia bejelentette, hogy minden tekintetben túlszárnyalja majd a Thaiföldön megrendezett Egyetemista és Főiskolás Világbajnokságot. Ahogy egyre közeledik a július 1., vagyis az Universiade kezdete, a gondok egyre szaporodnak. Előbb bejelentették, hogy a 21 sportág helyett 15 szerepel majd a műsoron, s a 13 000 résztvevő helyett csak 8500-at tudnak vendégül látni a szerb fővárosban.

Néhány napja a belgrádi I. kerületi bíróság hivatali visszaélés gyanújával feljelentést tett Siniša Jasnić, az Universiade 2009 elnevezésű cég leváltott igazgatója ellen. Mint ismeretes, Jasnić mesés fizetéseket vett fel, s lelkiismeret-furdalás nélkül költötte az állam pénzét. Az igazgató leváltása után nem sokkal később megjelent a gazdasági világválság, amelyhez ugyan Jasnićnak semmi köze nem volt, ám biztos, hogy egyes támogatók csökkenteni fogják az Universiade reklámfelületeinek kihasználására szánt összeget.

A gondok után jöjjön egy furcsaság, ami a problémák kategóriájába ugyan nem sorolható be, de azért sokan furcsa képet vágtak a hír hallatán. Aki azonban ismeri a szerbiai viszonyokat, azon, hogy a verébformát öltött kabalafigura a Srba, vagyis a Szerbiában élő többségi nemzetre utaló nevet kapta, különösképpen nem lepődött meg. A külföldi sportolók, akik nem szeretik a nyelvtörőket, minden bizonnyal átkeresztelik majd Szerbára.

A szerb sajtóban egy napon két írás is megjelent az Universiadéról, ami magában azért még nem számít furcsaságnak, az már annál inkább, hogy az egyik azt állítja, Egyetemista és Főiskolás Világbajnokság lesz, a másik pedig arról szól, hogy az új influenza miatt veszélybe kerülhet a világbajnokság megrendezése. Nebojša Ilić, az Universiade végrehajtó bizottságának az elnöke azt nyilatkozta, hogy minden rendben megy, a sportobjektumok épülnek, s a kisebb késések miatt nem kell idegeskedni, minden időben elkészül majd. Arra a kérdésre, hogy mi lesz majd akkor, ha a közlekedési dugóiról is ismert Belgrádba megérkezik a több ezer résztvevő, Ilić azt felelte, hogy júliusban a szerb fővárosra nem jellemzők a több kilométeres kocsisorok. Igaza van, júliusban nem jellemző, mert egész évben az, miért lenne pont a hetedik hónap kivétel...

Dr. Predrag Kohn járványtani szakértő a Politika napilapnak azt nyilatkozta, hogy egyelőre nincs ok a vb lemondására, azonban a szakértőkből álló csoport az új influenza megjelenése óta foglalkozik ezzel a kérdéssel. Az előzetes bejelentkezések alapján mintegy 10 000 résztvevőre lehet majd számítani a világ minden tájáról, s kérdéses, hogy egy ilyen nagyszabású rendezvény során a vírus megjelenhet és elterjedhet-e Szerbiában is. Dr. Kohn szerint jelen pillanatban, reálisan elemezve a helyzetet, az Universiadét nem kell elhalasztani, ám két hét múlva már több információ lesz az orvosok birtokában arról, hogy a vírus hogyan viselkedik a déli féltekén, ahol most tél van, s ahonnan szintén várnak résztvevőket a belgrádi versenyre.

Könnyen megtörténhet, hogy a belgrádi versenyen is látunk majd olyan maszkos embereket, mint a tegnap Jokohamában véget ért asztalitenisz-világbajnokságon, ahol néhány néző már ilyen módon védekezett az új influenza ellen.

Hozzászoktunk már, hogy amikor Szerbiában rendeznek világversenyt, akkor néhány nappal a torna előtt, vagy a verseny közben jönnek rá a szervezők a hiányosságokra. Ilyenkor az újságírók általában számon kérik, hogy ki(k) a felelős(ek) a mulasztásokért? Ebben az esetben a szervezőknek is jól jöhetnek a maszkok, ugyanis eltakarják a beszélőszerveket, s így nem kell válaszolni a kellemetlen, a Jasnićtyal, a világválsággal, a Srbával és az új influenzával kapcsolatos kérdésekre...