2024. október 7., hétfő

Kábulat és áMUlat

LABDAR ÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA Ferguson Rosettiben bízik – Ronaldo szerint a döntőben az MU-nak sikerül az, ami még eddig még senkinek
Dipl. ing. Szalai Attila karikatúrája

A Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóján a címvédő Manchester Unitednek mindössze 11 perc kellett, hogy mindenki számára egyértelművé tegye: az Arsenal biztosan nem lesz ott a 2008/2009-es kiírás római döntőjében. A 8. percben Park lőtt gólt, amihez Gibbs is hozzájárult, ugyanis a fiatal játékos elcsúszott, így a koreai elé pattant a labda, aki Almunia felett a kapuba lőtt. Három perccel később Ronaldo használta ki, hogy a vendégek kapusa csak három játékost állított a rosszul felállított sorfalba, s kétgólosra növelte az MU előnyét. A hazaiakat a második gól teljesen padlóra küldte, kábultak voltak. A második félidőben a londoniak ismét ámultak és bámultak: egy gyors ellentámadás után Ronaldo-Park-Rooney majd ismét Ronaldo volt a labda útja, s az idény végére egyre jobb formába lendülő játékos másodszor is eredményes volt. A londoni csapatnak ekkor öt gólt kellett volna lőnie a továbbjutáshoz, amiben senki nem hitt, így a szurkolók igen jelentős része elindult hazafelé, s rengeteg üres széket lehetett látni az Emirates stadionban.

A végeredményt Van Persie állította be tizenegyesből. A büntetőt Fabregas harcolta ki, akivel szemben az utolsó ember, Fletcher szabálytalankodott, amiért Rosetti játékvezető nemcsak a 11-es pontra mutatott, hanem ki is állította a vendégek középpályását. Elsőre egyértelmű büntetőnek tűnt az eset, ám a lassításon látszik, hogy Fletcher a szabálytalanság előtt elpöckölte Fabregas elől a labdát. A piros lap azt jelenti, hogy Sir Alex Ferguson, az MU edzője nem számíthat Fletcherre a fináléban. Ez azonban még nem biztos, ugyanis a tréner a sajtótájékoztatón finoman üzent Rosettinek és az Európai Labdarúgó-szövetségnek (UEFA) is.

A felvételen látható, hogy a labda a szabálytalanság előtt irányt változtat. Nagyon szerencsétlen helyzet, amelyre óvást nem tudunk beadni. Láthatták Fletcher hogyan játszott kedd este, óriási érvágás, ha nem számíthatunk rá a döntőben. Rosetti egy kiváló, őszinte bíró, s nem lepődnék meg, ha, miután megnézte a lassítást, beismerné a hibáját – mondta Ferguson. James Pearce, a BBC riportere szerint az UEFA szerdán kapta meg a játékvezető jelentését a mérkőzésről, s amennyiben Rosetti belátja, hogy hibázott, úgy Fletcher ott lehet a döntőben. A Manchester United sztárja, a két gólt szerző Cristiano Ronaldo szerint a csapat jó formában van és képes megvédeni tavalyi elsőségét.

Már az idény kezdetekor hittem abban, hogy ismét miénk lesz a BL-serleg. Ezt a szezont eddig fantasztikusan játszottuk le, s ennek köszönhetően megérdemelten jutottunk be a döntőbe, s biztos vagyok benne, hogy a fináléban nem engedjük majd ki a kezünkből a címvédést – mondta Ronaldo. Mint ismeretes az 1992. óta Bajnokok Ligája néven szereplő kiírás során még egyetlen egy csapatnak sem sikerült megvédeni a címét.

Arsene Wenger, az Arsenal edzője nem titkolta szomorúságát:

A legnehezebb azt elviselni, egyáltalán nem érezzük, hogy Bajnokok Ligája elődöntőt játszottunk volna, mivel tíz perc után eldőlt a továbbjutó kérdése. A találkozó még igazán el sem kezdődött, amikor mi már elbúcsúztunk a római döntőtől. Ez életem legnagyobb csalódása, hiszen a szurkolók készen álltak fantasztikus szurkolásra. Nagyon fáj, hogy kiábrándultak a csapatból – nyilatkozta Wenger.

Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó: Arsenal–Manchester United 1:3 (Van Persie (11-esből) 76., ill. Park 8., Ronaldo 11., 61.). Továbbjutott a Manchester United 4:1-es összesítéssel.

Ronaldo második gólja