2024. október 7., hétfő

Létrejött az álomdöntő

BAJNOKOK LIGÁJA Iniesta és a pszichológus továbbjuttatták a Barcelonát – Bosingwa szerint lefizették a bírót, Messi a nagy önbizalomról, Iniesta az igazság pillanatáról beszélt
Iniesta ezzel a lövéssel juttatta a döntőbe a Barcelonát

Május 27-én, a római Olimpiai Stadionban a címvédő Manchester United és a spanyol bajnokság éllovasa, a Barcelona találkozik majd, miután a katalán együttes az első mérkőzésen gólnélküli döntetlent játszott a Chelsea-vel, a Stamford Bridge-en megrendezett visszavágón pedig 1:1-es döntetlen született. Az biztos, hogy Londonban sokáig vitatéma lesz a szerda esti mérkőzés, melyen a hazai csapatnak, 1:0-s vezetésnél legalább kétszer, egyes vélemények szerint 4-szer tizenegyest kellett volna lőnie. Tom Henning Øvrebø, a találkozó játékvezetője (főállásban pszichológus), aki minden bizonnyal a mérkőzés előtt eldöntötte, nem fog büntetőt adni egyik csapatnak sem, azonban egyetlenegyszer sem ítélt 11-est. A Chelsea a ghánai Essien bombagóljával szerezte meg a vezetést a 9. percben, s a 24. percben minden eldőlhetett volna, ha a norvég bíró, aki 10 méterre állt az esettől, Malouda ellen elkövetett szabálytalanságért megítéli a büntetőt: a játékvezető azonban nem így cselekedett, s csak szabadrúgást ítélt a 16-os vonaláról, pedig egyértelmű volt, hogy a szabálytalanság a 16-oson belül történt.

A második félidőben ismét Øvrebø játszotta a főszerepet, amikor a 66. percben kiállította Abidalt, aki a bíró szerint utolsó emberként megakadályozta Anelkát a gólszerzésben. Túl szigorú volt az ítélet, de ez a helyzeten nem változtatott. A 82. percben a Barcelona 16-osában Piquet kezét találta el a labda, ám a norvég játékvezető sípja ezúttal is néma maradt. Angol újságok szerint, a Chelsea csak akkor kaphatott volna 11-est, ha valamelyik spanyol játékos a büntetőterületen belül két kézzel megfogja a labdát, és felemeli... Annak a Barcelonának, amely a Real Madrid elleni hétvégi El Clasicón sziporkázott és hat gólt lőtt, a 90+3. percig nem sikerült eltalálnia a Chelsea kapuját, ám akkor a pályán észrevehetetlen Messi passzából Iniesta gólt lőtt, s ezzel szertefoszlatta a BL-döntőről szőtt londoni álmokat. A hátralevő időben volt még egy vitatható szituáció, ami után Ballack 11-est szeretett volna kapni, de nem kapott, amiért pár centiről elkezdett ordítani Øvrebø fülébe, aki úgy tett, mintha nem is hallaná. A hármas sípszó után a lecserélt Drogba – aki papucsban beszaladt a pályára – mondott csúnyákat és fenyegette meg a bírót, amiért az elefántcsontparti játékos sárga lapot kapott, s súlyos eltiltásra is számíthat. A találkozó után Guus Hiddink, a Chelsea edzője azt nyilatkozta, hogy igazságtalanság áldozatai lettek, s hogy még soha nem látott ennyi hibát elkövető játékvezetőt. Szerinte legalább 3-4 büntetőt nem kaptak meg. S hozzátette: az ilyen fontos meccsekre tapasztalt bírókat kellene küldeni, akik a nagy bajnokságokban, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban, Angliában vezetnek mérkőzéseket.

A Barcelona védője, Pique elismerte: egyik alkalommal, amikor az angolok tizenegyest reklamáltak, valóban a kezéhez ért a labda, noha ő nem akart szabálytalankodni.

A bíró azonban úgy dönt, ahogy akar, s tiszteletben kell tartani a döntéseit – tette hozzá. Iniesta szerint az ő gólja az igazság pillanata volt, s szerinte a munkájuk és az egész évben mutatott teljesítményük alapján megérdemelten jutottak a döntőbe. Messi szerint a nagy önbizalmuknak köszönhetik, hogy ott lesznek a római döntőben.

Remélem, hogy egy jó Barcelonát láthatunk majd a római fináléban, amelyben a világ két legjobb csapata méri majd össze erejét. A Chelsea egy kiváló együttes, amely a párharcban jobb voltak tőlünk, nem engedték meg, hogy a mi játékunkat játsszuk – mondta Messi, akit Ashley Cole leradírozott a pályáról. A Chelsea védője, Bosingwa a kijelentése miatt könnyen az UEFA fegyelmi bizottsága előtt találhatja magát, mivel a portugál játékos nem tudott uralkodni az indulatain:

A bírót lefizették. Nem tudom, hogy ő valójában egy játékvezető vagy egy tolvaj. Nem találok szavakat a bíró jellemzésére.

A The Sun című londoni bulvárlap egyébként még a meccs előtt azt írta, hogy elfogult lehet majd a bíráskodás, méghozzá a Chelsea kárára. Az UEFA ugyanis – legalábbis így vélte az újság – nem akar egy 100 százalékban angol döntőt, azaz hogy a Bajnokok Ligája római fináléjában a Manchester egy másik angol csapattal, a Chelsea-vel kerüljön szembe.

Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó: Chelsea–Barcelona 1:1 (Essien 9., ill. Iniesta a 90+3.). Továbbjutott a Barcelona, idegenben lőtt góllal.

Didier Drogba a bírót szidja
Tom Henning Øvrebø, a találkozó játékvezetője
Nicolas Anelka
Didier Drogba
Valdez és Dani Alves öröme
Abidal ezért a szabálytalanságért kapott piros lapot