2024. október 7., hétfő

Brazil gólok, ukrán öröm

LABDARÚGÁS – UEFA-KUPA
Dario Srna, a Sahtar Donyeck csapatkapitánya a serleggel

Az ukrán Sahtar Donyeck kihasználta a számára első, és egyben utolsó lehetőséget is, hogy a csapat neve bekerüljön az UEFA-kupa győztesei közé, miután az isztambuli döntőben hosszabbítás után 2:1-re nyert a brémai Werder ellen. A találkozón az ukránok voltak a jobbak, uralták a középpályát, s a németek csak elvétve tudtak ötletes támadást vezetni. Nagyon érződött a brazil Diego hiánya, akire Schaaf edző nem számíthatott a fináléban, s rajta kívül még Mertesacker és Hugo Almeida sem szerepelhetett a döntőben. A találkozón az ukránok szerezték meg a vezetést, miután a 25. percben Rat átadása után Luiz Adriano emelte át a kifutó Wiese felett a labdát.

Tíz perccel később Naldo szabadrúgásából egyenlített a Werder: az ukránok kapusa, Pjatov nem tudta megfogni a labdát, amely a gólvonal mögött landolt. Az első félidő és a rendes játékidő is 1:1-es eredménnyel ért véget. A mérkőzés a hosszabbítás 7. percében dőlt el, amikor egy jobb oldali akció után Srna gurított vissza Jadson elé, aki megszerezte a győzelmet jelentő gólt. Érdekesség, hogy mindhárom gólt brazil nemzetiségű játékos lőtte.

A serleget az ukránok csapatkapitánya, a horvát nemzetiségű Dario Srna emelte a magasba, aki így a hatodik horvát játékos (Mladen Ramljak, Luka Peruzović, Mario Stanić, Ivica Olić, Ivica Križanac) lett, aki UEFA-kupát nyert. A győztes csapat tagja volt a szerb Igor Duljaj is, aki az utolsó nyolc percben szerepelt a találkozón, míg a Werderben Duško Tošićnem lépett pályára.

A következő idénytől az UEFA-kupa helyett a csapatok az Európa Ligában indulhatnak, amely hasonló lesz a Bajnokok Ligájához.

UEFA-kupa döntő: Sahtar Donyeck (ukrán)–Werder Bremen (német) 1:1 – hosszabbítás után 2:1

Isztambul, Sükrü Saracoglu-stadion, vezette: Luis Medina Cantalejo (spanyol). Góllövők: Adriano a 25., Jadson a 97., ill. Naldo a 35. percben.

Sahtar:Pjatov, Srna, Kucher, Csigrinszkij, Rat, Ilsinho (Gai), Lewandowski, Fernandinho, Willian, Jadson (Duljaj), Luiz Adriano (Gladkij).
Werder: Wiese, Fritz (Pasanen), Prödl, Naldo, Boenisch, Niemeyer (Ciolisz), Frings, Baumann, Özil, Pizarro, Rosenberg (Hunt).