2024. október 7., hétfő

Rehabilitáció után irány Portugália

ASZTALITENISZ

A bajsai Námesztovszki Attila kiváló idényt tudhat maga mögött, hiszen Németországban a 4. ligában a Frickenhausen II. tagjaként 19 mérkőzést nyert, 11-et veszített, így az összesített ranglistán a 6. helyen fejezte be a szezont. Az 1985-ben született játékost három kínai és két német játékos előzte csak meg, a csapata pedig a harmadik helyet szerezte meg a tíz együttest számláló ligában.

– Hetven játékos szerepelt a 4. ligában, s az, hogy én lettem a hatodik, kiváló eredménynek számít, hiszen már ebben a ligában is vannak kínai játékosok. A mi csapatunkban három kínai asztaliteniszező szerepel: az apa és két fia. Jian Xin Qui egykoron a világ 20 legjobb játékosa közé tartozott, s még ma is nagyon jó játékos, hiszen a 32 mérkőzéséből 29-et nyert. A két fia, Dang és Liang Qui serdülő válogatottak Németországban. Elégedett vagyok a teljesítményemmel, hiszen csak 11 meccset veszítettem, ami azért jó, mert a két nagyon erős kínai meg a német ellen összesen hat vereségem volt, s ezen kívül még csak ötször hagytam el vesztesként az asztalt.

• A német klubban mit szóltak az eredményeidhez?

– Ahogy én is, elégedettek voltak, s sokat edzettem az első csapattal, amely a Bundesligában játszik, s amelyben olyan játékosok vannak, mint a japán Kenta Macudaira, a kínai Tan Ruiwu és a két német, Patrick Baum és Bastian Steger. Sajnálták, hogy elmegyek, de a portugáliai Mirandela ajánlata sokkal jobb volt.

• Hogyan kerültél kapcsolatba a portugálokkal?

– A kínai edzőmnek a legjobb barátja él Portugáliában, és egyszer, teljesen véletlenül említettem a tréneremnek, hogy egy napon szeretnék ott játszani. Ő elég gyorsan intézkedett, s mivel a Mirandela éppen játékost keresett a következő idényre, s mivel a portugál klub biztosra akart menni, így már februárban aláírtam a szerződést, ami egy évre szól, azzal a kitétellel, ha mindkét fél elégedett, akkor hosszabbítunk.

• Jól játszottál a ligában, következő idényre aláírtál egy új klubnak. Minden úgy tűnt, hogy tökéletes...

– Igen, de sajnos március közepén jelentkezett egy térdsérülés. Úgy voltam vele, hogy nem súlyos, majd elmúlik. Mikor már nagyon fájt, láttam, hogy ennek a fele sem tréfa, de még volt hátra néhány meccs, azokat le kellett játszanom. Néha menni is nehezen tudtam, de azért valahogy kibírtam. Valószínű, több meccset nyertem volna a bajnokság végén, ha nem jön közbe ez a sérülés, de ezen így utólag már kár keseregni.

• Mit mondtak az orvosok?

– A jobb térdemben letört egy porcdarab, és hogy a baj nagyobb legyen, a térdkalácsom is elmozdult, a combcsontom meg nyomta lefelé az egész térdet. Ekkor már látszódott, hogy műteni kell. Az operációt négy héttel ezelőtt végezte el Székesfehérváron Magyarország egyik legjobb térdspecialistája, aki egyben a magyar jégkorong-válogatott orvosa is, dr. Majzik Ernő, akinek ezúton is szeretnék köszönetet mondani.

• Hogyan telnek most a napjaid?

– Sétálnom és tornáznom kell sokat, pihenek otthon, televíziót nézek. A jövő héten kezdek terápiára járni.

• A tv-ben milyen műsorokat nézel?

– A kedvenceim között most két labdarúgó-mérkőzés, a Real Madrid–Barcelona (2:6) és az Athletic Bilbao–Barcelona (1:4) szerepelnek. Ebből, gondolom, mindenki számára kiderül, kinek szurkolok.

• Ki nyeri a Bajnokok Ligáját?

– Egyértelműen a Barcelona!

• Mikortól edzhetsz?

– Három hónap múlva, vagyis augusztusban kezdhetem el az edzéseket. Remélem, hogy nem szeptemberben kezdődik majd a portugál bajnokság, hisz akkor nagyon kevés időm lesz a felkészülésre.

• Azt tudtad, hogy ősz óta Erdélyi Annamária a Mirandela női csapatában játszik?

– A kínai edző mondta, hogy a női együttesben van egy horvát vagy szerb nemzetiségű játékos, de nem tudott nevet mondani. Nem sokkal később beszéltem Anival, s akkor derült ki, hogy ősztől egy klubban játszunk majd. Vagyis a véletlen műve volt az egész, de nagyon jól jött, mivel Ani sokat segített a részletek egyeztetésében, mivel ő már elég jól beszél portugálul.

• Mit tudsz a portugál ligáról, milyen erős?

– A kínai tréner szerint kicsit erősebb, mint a német negyedik liga, amelyben az elmúlt két évben játszottam. Egy biztos: kínai játékos már ott is van szép számban.

Námesztovszki Attila biztos benne, hogy a Barcelona nyeri a Bajnokok Ligáját