2024. október 7., hétfő

Róma után: a pokolba vagy a mennybe?

LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA

A várható kezdőcsapatok:

Szerda este Rómában eldől, hogy a 2006-os vagy a tavalyi győztes emeli magasba ismét a Bajnokok Ligája-győzelemért járó serleget: a római Olimpiai Stadionban az egész idényben tetszetős játékot mutatott Barcelona az utóbbi két év legkiegyensúlyozottabb és egyben legeredményesebb csapatával, a Manchester Uniteddel találkozik. Az Örök Város futballszentélyében, a Stadio Olimpicóban üres szék nem lesz, ugyanis már elkelt az összes belépő, bár a rendezők főfájása ettől még nem múlhat el, mivel állítólag tízezer olyan MU-drukker is az olasz fővárosba tart, akinek nincs jegye a 2008/2009-es szezon csúcsmérkőzésére. A házigazdák több ezer rendfenntartó, csendőr és rendőr mozgósításával (olasz hírek szerint 20000 rendőr és 1000 rendfenntartó) igyekeznek biztosítani a közrendet, ám a múltbéli olasz–angol szurkolói összecsapások fényében ez nem lesz könnyű, különösképpen ha veszít a Manchester. Mindenesetre az óvintézkedések keretében jelentős korlátozásokat vezettek be Rómában, s teljes az alkoholstop a stadion közvetlen környezetében.

Ki nyer szerda este? – kérdezi mindenki, ám a pontos választ senki sem tudja, a végeredményt és a győztest azonban sokan megtippelték, és biztosan lesznek olyanok, akik el is találják. Mindkét csapat a támadójátékra épített az egész idényben, s ennek köszönhetően jutottak el a döntőig. Egyesek Lionel Messi és Cristiano Ronaldo párharcának kiáltották ki a mérkőzést, ám az argentin jelezte, nem (csak) az ő egyéni teljesítményük dönti majd el a mérkőzést, mert az is megtörténhet, hogy a portugál sokkal jobban játszik majd Messinél, ám mégis a Barcelonáé lesz a serleg, és ez fordítva is igaz lehet.

A két edző közül Sir Alex Ferguson készülhetett valamivel nyugodtabban a döntőre, ugyanis csak az eltiltott Fletcherre nem számíthat, míg Josep Guradiolának teljesen át kell alakítania a katalánok védelmét, ugyanis Abidal a Chelsea elleni elődöntőben piros lapot kapott, így ő – csakúgy mint Dani Alves – eltiltás miatt nem játszhat, Marquez pedig sérült. Az MU védelmébe visszatérhet a nemrég még vádligondokkal küszködő Ferdinand, akinek Vidićtyel együtt nagyon nehéz dolga lesz, ha meg szeretnék akadályozni a Barcelona argentin, kameruni és francia trióját (Messi, Eto’o, Henry), akik a spanyol bajnokságban több mint 70 gólt lőttek!

Ebben az idényben, amikor gólt vagy gólokat kellett lőnünk a győzelemhez vagy a továbbjutáshoz, mindig sikerült betalálnunk az ellenfél kapujába. Természetesen voltak olyan találkozóink is, amikor minimális arányban, egy rúgott góllal nyertünk, de a csatáraink bizonyították, hogy amikor a legfontosabb, akkor feladatuk magaslatán állnak. Mivel nem egy olyan csapat vagyunk, amelynek legfontosabb a védekezés, így a döntőben is támadni fogunk. Biztos vagyok benne, hogy egy kiváló mérkőzést láthatnak majd a nézők, de egyelőre nem gondolkodok a címvédésről. A Barcelona nagyon jó csapat, de nem hinném, hogy ez lesz majd az eddigi legjobb döntő, mivel mindegy, hogy mely csapatok jutnak el a fináléig, a színvonal garantált. A katalán együttesben kiváló képességű játékosok szerepelnek, különösen érvényes ez a támadóikra. A spanyol bajnokságban nagyon jól játszottak, sok gólt lőttek, de mi csak saját magunkra és a játékunkra figyelünk – nyilatkozta Vidić, az MU szerb hátvédje, aki az angol bajnokság megnyerésekor egy szerb zászlót terített magára, amely hétfőn is ott lapult a csomagjában, ugyanis az angolok aznap érkeztek meg az olasz fővárosba. Vidić a három év alatt kilenc trófeát gyűjtött be az MU tagjaként.

Az egyenes kieséses szakaszban a Barcelona a Lyont (1:1, 5:2), a Bayern Münchent (4:0, 1:1) és a Chelsea-t (0:0, 1:1 – idegenben lőtt góllal), a Manchester United az olasz Intert (0:0, 2:0), a Portót (2:2, 1:0) és az Arsenalt (1:0, 3:1) győzte le a Rómába vezető úton. Ma este mindkét csapat útja folytatódik, ám az egyiké a mennybe, a másiké pedig a pokolba vezet.

Bajnokok Ligája, döntő: Barcelona–Manchester United (20.45).

Barca vagy MU?

A ma esti döntőben pályára lépő klubok, a Manchester United és a Barcelona egyszer már találkoztak európai kupadöntőben. 1991-ben a kupagyőztesek Európa-kupájának rotterdami fináléjában a Manchester United Mark Hughes két góljával 2:1-re legyőzte a Barcelonát, s ez volt Sir Alex Ferguson első európai trófeája az angol csapattal, igaz, előtte már volt európai kupagyőzelme, méghozzá pont egy spanyol csapat ellen. 1983-ban a skót Aberdeen edzőjeként a csapata szintén a KEK-döntőben 2:1-re nyert a Real Madrid ellen.

Ferguson címvédésre készül, amely a BL 1992/1993-as fennállása óta még egyetlenegy csapatnak sem sikerült, míg Joseph Guardiola szeretné megismételni a holland Frank Rijkaard 2006-os sikerét, amikor a katalánok a döntőben 2:1-re nyertek a londoni Arsenal ellen. Ha ma este nyer, a Barcelona harmadszor lesz Európa legjobb csapata, Guardiola pedig a hatodik ember lenne, aki edzőként és játékosként is a magasba emelhette a serleget – Miguel Muñoz (mindkettő a Real Madriddal), Giovanni Trapattoni (Milan+Juventus), JohanCruyff (Ajax+Barcelona), Carlo Ancelotti (mindkettő a Milannal), Frank Rijkaard (Milan és Ajax+Barcelona) –, mivel 1992-ben a Wembleyben a Barcelona tagjaként az együttes 1:0-ra nyert a Sampdoria ellen.

Az MU negyedszer szerezheti meg a serleget: az angol csapat 25 mérkőzés óta veretlen, s ha a csapata nyer, akkor Ferguson beállítaná Robert Bob Paisley rekordját, aki a Liverpoollal háromszor (1977, 1978, 1981) volt BEK-győztes.

Ami az európai kupadöntőket illeti, angol–spanyol párharcra eddig kilencszer került sor, és az angolok egy kicsivel sikeresebbek, ugyanis ötször nyertek, míg a spanyoloknak négy győzelmük van.

A játékvezető

A ma esti mérkőzést a svájci Massimo Busacca vezeti, akinek ez lesz a második európai kupadöntője, ugyanis két évvel ezelőtt, 2007-ben az UEFA-kupa döntőjében is ő volt a főbíró: akkor a kupa egy spanyol csapat kezébe került, de ez már a finálé előtt biztos volt, ugyanis a döntőbe két spanyol együttes, a Sevilla és az Espanyol jutott be. A sevillaiak akkor a büntetők biztosabb értékesítése (3:1) után nyertek a barcelonai együttes ellen. A rendes játékidő végén 1:1 volt az eredmény, a hosszabbításban pedig mindkét együttes lőtt még egy-egy gólt.

A 40 éves Busacca tavaly is vezetett egy Barcelona–Manchester United mérkőzést: az elődöntő első összecsapása, melyet Barcelonában rendeztek, gól nélküli döntetlennel ért véget. Valószínűleg sokan emlékeznek rá, a svájci bíró azon a találkozón már a 3. percben Gabriel Milito kezezése miatt tizenegyest ítélt az MU javára, ám Cristiano Ronaldo kihagyta a büntetőt. A visszavágón az angol csapat Paul Scholes bombagóljával minimális arányban nyert, s bejutott a döntőbe, ahol a tizenegyespárbajban legyőzte a Chelsea-t.

Busacca eddigi pályafutása során 32 Bajnokok Ligája-mérkőzést vezetett: a 2008/2009-es idényben 6 BL-meccsen fújta a sípot, többek között a negyeddöntő második mérkőzésén is, amikor a Manchester United Portugáliában 1:0-ra nyert a Porto ellen, ezzel bejutott az elődöntőbe. Az Európai Labdarúgó-szövetség a tavalyi Európa-bajnokságon a Németország–Törökország elődöntőt bízta rá Busaccára, akinek a neve már szerepel a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) által elkészített listán, amelyre azok a játékvezetők kerülnek fel, akik ott lesznek majd a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon.