2024. október 7., hétfő

Az örök visszatérő

KOMMENTÁR

Ratko Butorovićot, a Vojvodina labdarúgóklub elnökét 48 órás vizsgálati fogságba helyezték azután, hogy kedden este letartóztatták telepi házában, amit ügyvédje is megerősített. Butorovićot - akit az újvidékiek Bata Kan Kan néven ismernek - azzal gyanúsítják, hogy futballbírókat vesztegetett meg, és így előre megrendezett több focimérkőzést. Bata Kan Kan tagadta az ellene felhozott vádakat. A klub elnökét a Stanoje Glavaš utcai házában tartóztatták le, pizsamában fogadta a rendőröket, és mivel ellenségesen viszonyult hozzájuk, két fia szeme láttára megbilincselve vitték ki a házból. Az akcióban a különleges egységek húsz álarcos, továbbá ugyanannyi civil ruhás rendőre és több rendőrségi jármű vett részt. Az utcán összegyűlt a Vojvodina szurkolóinak egy csoportja, akik ne hagyd magad Bato! szurkolói felkiáltásokkal biztatták a klub elnökét – írta a Magyar Szó 2008. január 31-én.

Azóta mintegy másfél év múlt el, a Vojvodina második lett a 2008/2009-es bajnokságban, ám a klubban ezzel nem voltak elégedettek, mivel a cél a Partizan megelőzése, vagyis a bajnoki cím volt. A hét elején az újvidéki egyesületben közgyűlést tartottak, melynek két napirendi pontja volt: beszámoló az előző ülés óta eltelt időszakról, valamint a következő évre vonatkozó terv elfogadása. A két említett napirendi pont mellett azonban a jelenlevők egy harmadikat is beiktattak: bizalmatlansági szavazást indítottak a vezetőség ellen, mivel a klub igen súlyos anyagi gondokkal küzd. A voksolásnak az lett a végeredménye, hogy a klub elnöke ismét Ratko Butorović lett, aki 2006-ban már volt az egyesület első számú embere. Tavaly, az év elején letartóztatták, s amikor kijött a börtönből, akkor lemondott az elnöki posztról, de utána ismét visszakerült a Vojvodinába: ő lett a klub alelnöke, akinek a feladata – és most tessék figyelni a hatáskörét – a sportügyekkel kapcsolatos kérdések megoldása volt. Ez a funkció azonban úgy tűnik, nem nagyon nőtt a szívéhez, ugyanis ez év március elején lemondott.

Butorović nem egész három hónapnyi szünet után ismét visszatért a Vojvodinába. Nem a hátsó ajtón, hanem a főbejáraton jött be, s az elkövetkező időszakban ott is fog majd ki-bejárkálni. A hírek szerint még mielőtt megválasztották volna elnöknek, annyira biztos volt a dolgában, hogy tárgyalásokat kezdeményezett Dragoslav Stepanovićtyal, a Bundesligát is megjárt edzővel, hogy a következő idényben a szivarozásáról ismert bajszos úriember legyen a Vojvodina trénere. Stepanović, aki az elmúlt napokban Németországban volt, ma vagy csütörtökön érkezik Újvidékre, ahol további megbeszéléseket folytat majd az új elnökkel, akit nem mellékesen úgy választottak meg elnöknek, hogy valamennyi tag támogatásáról biztosította, vagyis Butorović 100 százalékban élvezi a közgyűlés bizalmát.

Ha csak lehet, a sportból megpróbálom kizárni a politikát, most azonban mégis egy politikával kapcsolatos dolog jutott eszembe. Gondolom sokan emlékeznek még az '90-es évek közepére, amikor a hatalmon levő szocialista párt olyan törvényt hozott, hogy aki külföldre szeretett volna menni, annak 10 márkát kellett fizetnie. Történt ez akkor, amikor az országban a fizetések 2 és 5 márka között mozogtak: az infláció miatt kedden 5, szerdán már csak 2 márkát ért a havi kereset. És ha megnézzük az országot, akkor azt vesszük észre, hogy az akkori szocialisták is a főbejáraton tértek vissza a politikába: a belügyminiszter Dačić fenyegetőzik, hogy minden korrupt politikust letartóztatnak, Mrkonjić, az infrastruktúrával megbízott miniszter pedig utakat épít(tet) és szebb jövőt ígér mindenkinek.

Butorović, Dačić, Mrkonjić és még sorolhatnánk, olyanok mint a bumeráng, ha el is dobja őket az ember, visszajönnek. Úgy látszik nélkülük semmi nem működik. Ez azonban nem azt jelenti, hogy velük van a gond, inkább más szegénységi bizonyítványáról tanúskodik.

Hogy Butorović meddig lesz elnök, azt csak ő tudja. Lehet gondol egyet, lemond, aztán visszatér, aztán megint lemond, s ez így folytatódik egészen addig ameddig a szív rá nem un, s megszűnik dobogni.