2024. október 7., hétfő

Csillagászati fizetések a Zvezdában

LABDARÚGÁS
A szlovén Mirnes Šišić évente a szerbiai átlagfizetés 72-szeresét keresi

Dragan Stojković , a japán Nagoya csapatának edzője, a belgrádi Crvena zvezda Labdarúgóklub valamikori elnöke ismét Szerbiában tartózkodik, ami azért érdekes, mert Piksi, amióta lemondott a fővárosi piros-fehér klub elnöki posztjáról, elutazott az országból, s eddig nem is jött haza. A szerb tájékoztatási eszközök szerint Stojković szerdán érkezett meg Szerbiába, s azonnal Nišbe utazott a rokonaihoz. Egyelőre még nem tudni, hogy Piksi, aki 2007 októberében távozott a C. zvezdából, mennyi időt tölt majd Szerbiában, a hírek szerint azonban a belgrádi Marakana Stadionban tekinti majd meg a szombati Szerbia–Ausztria mérkőzést, a 2010-es világbajnokság selejtezőjét. Mint ismeretes, amíg Stojković Japánban dolgozott, a Crvena zvezda igazgatóbizottságának tagjai, különösképpen az azóta már a klubból távozott Saša Kozić főtitkár, Piksit azzal vádolták meg, hogy ő tette tönkre a klubot, amelynek több mint 20 millió euró adóssága van.

A Szerbiában még ma is óriási népszerűségnek örvendő Stojković hivatalos közleményt juttatott el az újságoknak, melyben DragoMićovićot, az igazgatóbizottság egykori tagját teszi felelőssé a történtekért: Piski szerint Mićović az ő távollétét használta ki, hogy ne derüljön ki a vezetőség alkalmatlansága.

Ide kapcsolódó hír még, hogy a Sportski žurnal napilap szerint a klubban jelenleg a legnagyobb gondot a télen felvett 5,5 millió eurós kölcsön visszafizetése okozza, és hogy a gond még nagyobb legyen, a kölcsönt 27 százalékos kamatra vették fel, ami azt jelenti, hogy egy évben csak a kamat 1,5 millió eurót tesz ki.

A kölcsönre azért volt szükség, mert a belgrádi egyesületben a játékosoknak szerbiai viszonylatban csillagászati fizetéseik vannak. A legjobban kereső játékos a szlovén Mirnes Šišić, aki két és fél év alatt 750000 eurót kap. Ognjen Koroman kontraktusa három évre szól, amiért 900000 euró jár, Fererira két év alatt 460000, Nikola Lazetić szintén két évre 400000, Jefferson da Silva három évre 600000, Lucas három évre 540000, Subašić és Oumarou három évre 450000 eurót kap, Pekarić egy év alatt 170000, Some három év alatt 390000 eurót keres.

Szerbiában a nettó átlagfizetés április hónapban 344 euró volt, vagyis egy átlagfizetéssel rendelkező ember 4128 eurót keres egy évben...