2024. október 7., hétfő

Egy nagy lehetőség

LABDARÚGÁS – A gyulai fociakadémia vezetői jövő szombaton Zentán mérik fel a vajdasági fiatal labdarúgók képességeit
Baranya István, a gyulai fociakadémia sportigazgatója

Nemrég megalakult Gyulán a Grosics Gyula Katolikus Labdarúgó-akadémia, mely az első ilyen jellegű egyházi fenntartású intézmény. Az akadémia szeretné, ha a vajdasági magyar fiatalok és szüleik is megismerkednének az iskola, valamint az akadémia szellemiségével, ezért június 13-án Zentán, a népkerti stadionban egy rövid bemutatkozásra várnak minden érdeklődőt, szülőt és gyereket egyaránt. Az akadémia tagjai délelőtt megtekintik az újoncok és a serdülők mérkőzését, utána pedig 13 órától a bemutatkozás után, ha lesz jelentkező, felmérik az 1995. január 1-je után született fiatalok képességeit, a látottakról és az eredményről elbeszélgetnek a szülőkkel és az edzőkkel.

Az akadémia fenntartója a Szeged–csanádi Egyházmegye, amely biztosítja, hogy az (oktatás, nevelés, képzés) terén egyaránt, valamint az akadémia mindennapi életében a keresztény értékrend érvényesüljön és tükröződjön. A növendékek a gyulai székhelyű Karácsonyi János Általános Iskola és Gimnázium diákjaiként végezhetik iskolai tanulmányaikat. A gimnázium a kollégiumi ellátást és az iskolai oktatást biztosítja, a labdarúgóképzés pedig a futball világában szaktudásukkal elismertséget szerzett szakembereknek köszönhetően valósulhat meg: Varga Zoltán szakmai tanácsadó neve nemzetközileg is kiemelkedő a labdarúgás világában. A sportigazgató, Baranya István, valamint három, szintén ismert, számos válogatottsággal rendelkező szakember edzőként dolgozik náluk: Máté János, Takács László és Horváth Péter.

A tanulóknak nem kell tandíjat fizetniük. Mindössze a bentlakó diákoknak kell a kollégiumi díjat megtéríteniük, ugyanúgy, mint az ország bármely önkormányzati iskolai kollégiumában. Az akadémia olyan fiatalokat vár, akik kedvet és tehetséget éreznek magukban arra, hogy a hivatásos labdarúgó pályát válasszák, egyben elfogadják a keresztény értékrendet a nevelésben, az oktatásban és a képzésben.

A Grosics Gyula Katolikus Labdarúgó-akadémiáról részletesen június 11-én, a Magyar Szó 15. oldalán olvashatnak.