2024. október 7., hétfő

Sokan a nézőtéren, sokan a páholyban

LABDARÚGÁS – VB-SELEJTEZŐK
Paul Scharner, az osztrákok új csapatkapitánya kedveli a komolyzenét

Csütörtökig mintegy 30000 jegyet adtak el a ma (szombat) 20.30-kor kezdődő Szerbia–Ausztria világbajnoki selejtező mérkőzésre, így könnyen megtörténhet, hogy a szerb válogatott telt ház előtt lép pályára a Marakana Stadionban. Nemcsak a nézőtéren lesznek sokan, hanem a páholyban is, ugyanis az angol Wolverhampton, az Aston Villa és a Birmingham, a német Werder Bremen, a Schalke és a dortmundi Borussia, valamint a spanyol Racing képviselői is helyet foglalnak majd, ugyanis valamennyi klub szeretné leigazolni a Crvena zvezda játékosát, Nenad Milijaš t.

Az osztrákok Sebastian Prödl nélkül érkeztek Belgrádba, miután a brémai Werder játékosa gyomorvírussal küszködik, s péntekre be is lázasodott. Az osztrákok így 3 kapussal és 19 mezőnyjátékossal utaztak el a szerb fővárosba. Prödl mellett Didi Constantini nem számíthat Emanuel Pogatetz, Christian Fuchs, Christoph Leitgeb, Ekrem Dag, Marko Arnautović és Garics György játékára sem, s újságírói kérdésre a szövetségi kapitány azt felelte, hogy a sérülések ellen nincs mit tenni, de különösebb gond nincs, mivel igen sok játékos áll még így is a rendelkezésére. Az osztrákok két nevet, Nemanja Vidićét és Dejan Stankovićét emelték ki az Európában is meghatározó szerepet betöltő szerbiai játékosok közül, vagyis tőlük, valamint a telt házas Marakana Stadiontól tartanak leginkább. A vendégek csapatkapitánya – életében először – Paul Scharner, az angol bajnokságban szereplő Wigan Athletic középpályása lesz, aki Pogatetz sérülése miatt kapta meg a csapatkapitányi karszalagot. Az újdonsült kapitány a jó játékkal szeretné meghálálni a bizalmat, s elmondta, hogy az ő feladata lesz, hogy segítse a fiatal játékosok beilleszkedését és fejlődését.

A szerb válogatott a következő öt napban Ausztria és a Feröer szigetek ellen lép pályára, s Antić csapata a hat pont begyűjtését tűzte ki célul. Az ellenfelekből ítélve a tervüket csakis mi tudjuk tönkretenni – mondta Scharner. Ami a csatárokat illeti, a szövetségi kapitány négy közül választhat: Jimmy Hoffer, Marc Janko, Stefan Maierhofer és Rubin Okotie, s Constantini úgy véli, valamennyien nagyon gólérzékenyek, de pénteken még nem döntött, közülük ki kezdi a mérkőzést a pályán és ki a cserepadon.

Bátran kell játszanunk, s habár tudjuk, milyen jó válogatott az ellenfelünk, nem szabad elhitetnünk a szerbekkel, hogy mennyire tiszteljük őket. Tudjuk, hogy amennyiben pontot szeretnénk szerezni, túl kell lépnünk a szintünkön, s nagyon jól kell játszanunk – nyilatkozta Constantini.

A szerb válogatott tagjai, mint minden mérkőzés előtt, ezúttal is bizakodóak.

Ami engem illet, ha Belgrádban félnék az osztrák válogatottól, akkor soha nem foglalkoztam volna labdarúgással. Természetesen győzni akarunk, s csakúgy mint az előző mérkőzésünkön, ezúttal is az első 15-20 percben megpróbáljuk majd megtörni az ellenállásukat. Ha ez nem sikerülne, akkor se kell hogy idegeskedjünk, hiszen az sem katasztrófa, ha az első félidő végén 0:0 az eredmény – mondta Dejan Stanković.

A két válogatott eddig 18-szor játszott egymással: 9 szerb győzelemmel, 4 döntetlennel, 5 pedig osztrák sikerrel ért véget. A gólkülönbség 42:36 Szerbia javára. A 18 mérkőzésből azonban csak egyszer állt az eredményjelzőn, hogy Szerbia (tavaly Bécsben, amikor Ausztria 3:1-re kikapott), a többi találkozón az osztrákok a szerb válogatott elődjével, Jugoszláviával játszottak.

A szombati program, A csoport: Svédország–Dánia (20 óra), Albánia–Portugália (20.45).

A táblázat:

1. Dánia 5 4 1 0 12:2 13

2. Magyaro. 6 4 1 1 8:2 13

3. Portugália 5 1 3 1 6:3 6

4. Svédország 4 1 3 0 2:1 6

5. Albánia 7 1 3 3 3:6 6

6. Málta 7 0 1 6 0:17 1

3. csoport: Szlovákia–San Marino.

4. csoport: Azerbajdzsán–Wales, Finnország–Liechtenstein.

6. csoport: Horvátország–Ukrajna, Fehéroroszország–Andorra, Kazahsztán–Anglia.

7. csoport: Szerbia–Ausztria (20.30, SZRTV1), Litvánia–Románia (20 óra).

A táblázat:

1. Szerbia 5 4 0 1 12:5 12

2. Franciao. 5 3 1 1 7:6 10

3. Litvánia 6 3 0 3 6:5 9

4. Ausztria 5 2 1 2 7:8 7

5. Románia 5 1 1 3 6:10 4

6. Feröer sz. 4 0 1 3 1:5 1

8. csoport: Bulgária–Írország, Ciprus–Montenegró.

9. csoport: Macedónia–Norvégia, Izland–Hollandia.

Dejan Stanković, a szerb válogatott csapatkapitánya