2024. október 7., hétfő

Fiúk, ki akar profi focista lenni?

LABDARÚGÁS
A gyulai akadémia alapítói

Európában a franciák az elsők között voltak, akik rájöttek, mekkora szükség van labdarúgó akadémiákra, hogy a tehetséges focistákkal a szakértők egy helyen foglalkozhassanak. Az eredményt az egész világ láthatta: Franciaország 1998-ban világ-, 2000-ben pedig Európa-bajnok lett.

A z elmúlt években Magyarországon is létrehoztak néhány akadémiát, s mint a szombati számunkban már megírtuk, nemrég Gyulán alapították meg a Grosics Gyula Katolikus Labdarúgó-akadémia, mely az első ilyen jellegű egyházi fenntartású intézmény. Az akadémia szeretné, ha a vajdasági magyar fiatalok és szüleik is megismerkednének az iskola, valamint az akadémia szellemiségével, ezért sz ombaton, június 13-án Zentán 13 órakor, a népkerti stadionban egy rövid bemutatkozásra várnak egész Vajdaságból minden érdeklődőt, szülőt és gyereket egyaránt. Az akadémia tagjai délelőtt megtekintik az újoncok és a serdülők mérkőzését, utána pedig 13 órától a bemutatkozás után, ha lesz jelentkező, felmérik az 1995. január 1-je után született fiatalok képességeit, a látottakról és az eredményről elbeszélgetnek a szülőkkel és az edzőkkel.

Adott tehát a kiváló lehetőség, hogy az a vajdasági szülő, aki tehetségesnek érzi a gyerekét, s úgy gondolja, egy napon akár profi focista is válhat belőle, eljöjjön Zentára, ahol az akadémia vezetői és edzői megtekintik, felmérik a csemetéket, s az eredményekről elbeszélgetnek a jelenlevőkkel. Ha valaki felkelti a magyarországi vendégek (Bozóky Imre, Varga Zoltán, Baranya István, Máté János, Takács László, Horváth Péter, dr. Kiss-Rigó László és Fedor János, a foci24.com internetes újság főszerkesztője) érdeklődését, akkor, ha ő és a szülei is úgy akarják, nagyon könnyen a gyulai akadémiában és az iskolában találhatja magát.

Hogy milyen lehetőségeket nyújt a Grosics Gyula Katolikus Labdarúgó-akadémia, arról Baranya István sportigazgató nyilatkozott a Magyar Szónak:

Nagyon fontos kiemelni, hogy az egyetlen magyarországi akadémia vagyunk, amely hat évfolyamos, vagyis 14 éves kortól foglalkozik a fiatalokkal. Európában pedig az egyetlen olyan akadémia a gyulai, amely katolikus alapítású és támogatású, ami a kapcsolatrendszer és a diplomáciai háttér miatt jelentős. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen nemrég Latin Amerikai tanszéket alapítottak, s ennek az intézmény segítségével brazíliai és mexikói kapcsolatokat tudunk kiépíteni dél-amerikai szervezetekkel és intézményekkel. Ez azt jelenti, hogy a gyulai akadémiába onnan is várunk fiatalokat, valamint a mi diákjaink is ellátogathatnak majd Dél-Amerikába. A többi akadémiával szemben az az előnyünk, hogy a katolikus egyház, valamint az akadémia munkatársainak a külföldi kapcsolatainak köszönhetően az olasz, az angol és a német szervezetekkel is együttműködünk. Dr. Kiss Rigó László, szeged-csanádi megyéspüspök Rómában fejezte a tanulmányait, abban az országban, ahol minden plébániának van saját csapata, s jól tudjuk, hogy az olaszoknak mit jelent a foci. Az akadémia és az iskola tagjai, ha szorgalmasak és tehetségesek, akkor páratlan sportkarriert futhatnak be – mondta Baranya, aki hozzátette, hogy az akadémia igen erős orvosi hátérrel rendelkezik, hiszen a csapat tagja dr. Petrekanics Máté, a budapesti Sportkórház orvosa.

Az akadémia fenntartója a Szeged-Csanádi Egyházmegye. A növendékek a gyulai székhelyű Karácsonyi János Általános Iskola és Gimnázium diákjaiként végezhetik iskolai tanulmányaikat, amely intézmény a kollégiumi ellátást és az iskolai oktatást biztosítja. Tandíjat nem kell fizetni, mindössze a bentlakó diákoknak kell a kollégiumi díjat téríteniük.