2024. október 7., hétfő

Teljes napidíjat kérnek a rendőrök

25. UNIVERSIADE – BELGRÁD
Az új-belgrádi egyetemista falu

Szerbia és a Nemzetközi Egyetemista-szövetség (FISU) zászlóinak a felvonásával tegnap hivatalosan is megnyitotta kapuit az Új-Belgrádban található egyetemista falu: a Belvil nevű tömb három részből áll. Lakónegyedében 1858 különböző méretű lakás található, összesen 9959 alvóhellyel. A több emeletes házakban lévő lakások mindegyikében van széles sávú internet, s 60 program közti válogatást lehetővé tevő digitális tévé. A lakónegyedhez posta, bank, üzletek, kávézók, éttermek, ajándékboltok, turistairoda kapcsolódik, s a falu központi terén a verseny alatt minden nap lesznek kulturális rendezvények.

A világ minden tájáról érkezett kedves vendégek, isten hozott benneteket Szerbiába. Győzzön a legjobb, de még ettől is fontosabb, hogy számos barátság köttessen – mondta Božidar Đelić az Universiade szervezőbizottságának elnöke. A FISU főtitkára Eric Saintrond biztos benne, hogy a július 1. és 12. között megrendezésre kerülő 25. Egyetemista és Főiskolás világbajnokság után Szerbiának 9000 nagykövettel lesz többje a világban, pont annyival, amennyi versenyző szerepel majd a vb-n.

Végre eljött az a pillanat, amelyet már mindannyian nagyon vártunk. Belgrád az elkövetkező három hétben az egyetemisták székvárosa lesz. A következő húsz napban a szerb fővárosban nem a politikáról fognak beszélgetni az emberek, hanem azokról a tervekről, amelyek a földünk jövőjéről szólnak majd. Nem tagadjuk, nagy bátorság kellett ahhoz, hogy évekkel ezelőtt úgy döntsünk, a 25. Universiadénak a rendezési jogát Szerbiának adjuk, de hittünk Önöknek és biztos vagyok benne, hogy jól döntöttünk – nyilatkozta Saintrond. Belgrád polgármestere, Dragan Đilas kiemelte, hogy nagy megtisztelés, hogy akkor lehetek a főváros első számú embere, amikor Belgrád egy ilyen rangos eseménynek a házigazdája. A japán, az ír, a brit és az ausztrál küldöttség vezetői már néhány napja Szerbiában tartózkodnak, s a versenyzők és az edzők száma napról napra növekszik.

Tegnap a Politika napilap címoldalon közölte, könnyen megtörténhet, hogy a 25. Egyetemista és Főiskolás világbajnokság rendőri biztosítás nélkül zajlik majd, mivel a a szerb rendőrség szakszervezete nyílt levelet küldött Ivica Dačićnak, Szerbia belügyminiszterének, amelyben azt sérelmezi, hogy a rendőrök napidíjának csak 1/5-ét, vagyis 400 dinárt kaptak meg, a többit az Universiade végén fizetik ki nekik. Tegnap azonban a szakszervezet értesítette a tájékoztatási eszközöket, hogy sikerült megállapodniuk a Milorad Veljovićtyal, a rendőrség igazgatójával, aki egyetértett abban, hogy a rendőrök mielőbb kapják meg a teljes napidíjat. A szakszervezet már értesítette a pénzügyminisztériumot és az Universiade szervezőbizottságát, hogy segítsenek a probléma megoldásában.

Ide kapcsolódó hír még, hogy letették az esküt a belgrádi nyári Universiadéra utazó magyar egyemeti-főiskolai sportolók. A fogadalomtétel szövegét Bor Barna cselgáncsozó és Méry Rita mondta el a Magyar Sport Házában megtartott ünnepségen. Frenkl Róbert elnök a sportolókhoz intézett köszöntőjében hangsúlyozta: „az Universiadék hasonlóak az olimpiákhoz, de annyiban különböznek, hogy itt nincs akkora nyomás a versenyzőkön, s az esemény valamit még megőrzött az amatőr sportból.” Végül azt kívánta a versenyzőknek, hogy akkor is ilyen sokan legyenek együtt, amikor az elismerések átadására kerül majd sor.