2024. október 7., hétfő

Kegyes és kegyetlen Fortuna

KÉZILABDA
Marko Vujin, a szerb válogatott tagja örül, hogy a nemzeti együttes elkerülte az erősebb ellenfeleket

A szerdai sorsoláson eldőlt, hogy az olimpiai és világbajnok francia, a pekingi bronzérmes spanyol, valamint a cseh csapattal találkozik a magyar válogatott januárban az ausztriai férfi kézilabda-Európa-bajnokságon. Továbbjutás esetén a magyarok Innsbruckba utaznak, ahol a német–svéd–lengyel–szlovén négyes legjobb három együttesével találkoznak. A szerb együtteshez kegyes volt Fortuna, ugyanis a leggyengébb csoportba került a válogatott, ahol Ausztria, Dánia és Izland ellen lép majd pályára. Marko Vujin , a szerb válogatott és az MKB Veszprém tagja elmondta, hogy nagyon boldog, hiszen Szerbia a negyedik kalapban kapott helyet, pedig sokkal erősebb csapatokkal is egy csoportba kerülhetett volna. A csoport első számú esélyesei a dánok, az izlandiak azonban Olafur Stefansson nélkül már nem olyan erősek, míg az osztrákok előnye a hazai pályában és a közönség biztatásában van.

Az Eb csoportbeosztása, A csoport (Graz): Horvátország, Oroszország, Norvégia, Ukrajna.

B csoport (Linz): Dánia, Izland, Ausztria, Szerbia.

C csoport (Innsbruck): Németország, Svédország, Lengyelország, Szlovénia.

D csoport (Bécsújhely): Franciaország, Spanyolország, Magyarország, Csehország.
A csoportokból az első három helyezett jut tovább a 12-es középdöntőbe.

A világbajnokságot január 19. és 31. között rendezik meg.

Nehéz csoportban a Veszprém és a Szeged

Mindkét magyar csapat, azaz az MKB Veszprém és a Pick Szeged is nehéz csoportba került a férfi kézilabda-Bajnokok Ligájában – derült ki szerdán a bécsi sorsoláson. A veszprémiek riválisa a szlovén Velenje, a francia Chambéry, a német Rhein-Neckar Löwen és a bosnyák Boszna Szarajevó lesz, továbbá ehhez az ötöshöz csatlakozik egy csapat a szlovák Tatran Presov, a lengyel Vive Kielce és a portugál Porto alkotta trióból. A szegediek az orosz Csehovszki Medvegyi, a francia Montpellier, a spanyol Valladolid és a román Constanta együtteseivel találkoznak. Ehhez a szextetthez az ukrán Zaporizzsja, a görög PAOK és a ciprusi Sztrovolosz gárdái közül egy csatlakozik. A csoportokból az első négy helyezett jut a legjobb 16 közé. A belgrádi Partizan a 3. selejtezőcsoportban kapott helyet, ahol az osztrák Bregenz és a norvég Fyllingen Handball lesz az ellenfele. Amennyiben a Partizan továbbjut, a C csoportban folytathatja, ahol a címvédő Ciudad Real, a Croatia, a Hamburg, a dán FCK Handbold és a svéd Alingsas ellen játszhat.

A Heiner Brand (balról) vezette német válogatott a C csoportban játszik majd az Eb-n, ahol a svédek, a lengyelek és a szlovének lesznek az ellenfelei