2024. október 7., hétfő

Storcz jóslata nem jött be

KAJAK-KENU EB – BRANDENBURG - A magyar szövetségi kapitány öt aranyérmet remélt, hat lett belőle
Kovács Katalin huszadik Európa-bajnoki aranyát nyerte meg Brandenburgban (MTI)

A magyar versenyzők nagyszerű teljesítményt nyújtva három-három arany- és ezüstérmet gyűjtöttek a szombat délutáni 1000m-es döntőkben a brandenburgi kajak-kenu Európa-bajnokságon.

Magyar szempontból álomszerűen kezdődtek a leghosszabb táv éremcsatái, a kajakos Kovács Katalin és a kenus Vajda Attila is megnyerte futamát, ráadásul mindketten óriási fölénnyel. A kétszeres olimpiai és 23-szoros világbajnok Kovács rögtön a rajt után az élre állt, s onnantól kezdve szinte csak saját magával versenyzett, a riválisok megszorítani sem tudták.

A kenu egyesek között olimpiai és világbajnoki címvédő Vajda Kovácshoz hasonlóan magabiztosan lapátolt, féltávnál állt az élre, 750-nél már másfél hajóval vezetett, s az ellenfelek – köztük a címvédő francia MathieuGoubel – a hajrában sem tudtak a közelébe férkőzni. A célban újabb fényes győzelme után jogosan csaphatott a levegőbe. A két olimpiai bajnok diadala nem volt meglepetés, az azonban már annál inkább, hogy a kenu párosok fináléjában is magyar aranynak tapsolhatott a népes publikum. A pekingi játékokat is megjárt Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály (C-2) duó tavaly ötödik lett a milánói kontinensviadalon, s most arra készült, hogy legalább megismételje 2008-as produkcióját. Ezt alaposan túlteljesítette a testvérpár, ugyanis némi meglepetésre hatalmas fölénnyel megnyerte versenyét, remekül evezett, így a befutó után a fivérek boldogan borulhattak egymás nyakába. A kajak párosoknál két ezüst volt a magyar mérleg: a Szabó Gabriella, Csipes Tamara és a Kökény Roland, Gönczy Gábor duó is másodikként ért a célba. A nők végig nagy csatában voltak a svédekkel, de végül nem sikerült lefiniselniük őket, így másodikként értek be. Csipes élete első felnőttvilágversenyén szerepel, így nagy siker, hogy máris éremmel térhet haza. A harmadik magyar ezüst a zárószámban született: a Tóth Márton, Volein Viktor, Sarudi Pál, Mike Róbert összeállítású kenus csapat – amelynek a kevés nevező miatt csak a fináléban kellett vízre szállnia – harcban volt az első helyért, de végül nem tudta befogni a házigazda németek hajóját, így meg kellett elégednie a második hellyel.

Az újvidéki Nagy Antóniának nem sikerült megvédenie az előző Európa-bajnokságon szerzett ezüstérmet, miután az 1000 méteres K-1-es döntőben 4:02,524 perces idővel a 7. helyen ért be a célba. Szerbia legjobb fiatal kajakozója, Marko Tomićević, aki kétszeres ifi Európa-bajnok, a B döntőben az első helyet szerezte meg.

Vasárnap kora délután az 500 méteres döntőket rendezték meg, amelyek újabb szép magyar sikereket hoztak. Kovács Katalin és a Szabó Gabriella, Kozák Danuta duó aranyérmet szerzett a magyar csapatnak. Kovács Katalin remekül jött el a rajtból, és végig vezetve – néhol több mint fél hajóhosszal –, biztosan utasította maga mögé nagy riválisát, a német Katrin-Augustin Wagnert. Győzelmével a magyar klasszis immár 20. Európa-bajnoki aranyérmét nyerte meg. A dobogó harmadik fokára a brit Rachel Cawthorn állhatott fel. A férfi kenu egyesek versenyében Vajda Attilának nem sikerült jól a rajtja, féltávnál csupán a hatodik helyen állt a mezőnyben, és ötödik helyen ért célba az 1000 méteres győztes. A női kajak négyesek versenye ezúttal is német–magyar versengés volt, és az utóbbi évek versenyeihez hasonlóan most is a hazai pályán versenyző németek nyertek. A Csipes Tamara, Medveczky Erika, Nataša Janić, Benedek Dalma kvartett a második helyen zárt a lengyeleket megelőzve. A magyar csapat hat arany-, kilenc ezüst- és két bronzéremmel zárta a kontinensviadalt.

Storcz Botond magyar szövetségi kapitány: –Szerencsére nem jött be a jóslatom – fogalmazott az Eb zárultával a szakember, aki előzetesen öt magyar győzelmet várt, benne két „ötkarikás” sikerrel. –Nemcsak az aranyak számával vagyok elégedett, hanem különösen azzal, hogy összesen 17 érmet szereztünk, s ezek szépen megoszlanak a szakágak között.

A szerbiai versenyzők közül a Nagy Antónia/Miljana Knežević K-2-es 500 méteren nem jutott be a fináléba, miután az elődöntőben éppen hogy lemaradt a harmadik, döntőt jelentő helyről. Antóniáék 1:45,814 perc alatt teljesítették a távot, a harmadik helyezett lengyel Mikolajczyk/Pawelczak kettős 33 századmásodperccel jobb idővel ért célba. A Köllő Szilvia, Major-Kubik Márta, Panda Antónia, Tibor Márta alkotta szerbiai K-4-es az elődöntőben a portugálok mögött a második helyen ért célba 1:36,151-es idővel, így bejutott a döntőbe, ahol a 7. helyet szerezte meg, a német, a magyar, a lengyel, a spanyol, a brit és a portugál kvartett mögött.