2024. október 7., hétfő

Harc az újabb eurómilliókért

LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA

Kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci – mondta Puskás Ferenc az ötvenes évek közepén, pedig az Aranycsapat 2006-ban elhunyt játékosa akkor még nem is tudhatta, egy-egy győzelem után milyen összegek érkeznek majd egyes focicsapatok bankszámláira. A legjobban jövedelmező versengés jelenleg a Bajnokok Ligája, hiszen ha összeszámoljuk, a magyar bajnok Debrecen azzal, hogy bejutott a selejtező 4. fordulójába, 2 millió 560 ezer eurót kapott az Európai Labdarúgó-szövetségtől (UEFA). A magyar bajnokság megnyeréséért 200000 euró járt, az első fordulóban erőnyerő Debrecennek pályára sem kellett lépnie, és még 130000 eurót utalt az UEFA, emellett ugyanennyi érkezett akkor is, amikor a svéd Kalmart búcsúztatta.

Az észt Levadia Tallinn elleni továbbjutásért 2,1 millió euró járt, és ha Herczeg András csapata a bolgár Levszki Szófiánál is sikeresebb lenne, akkor bekerülne a BL csoportkörének titulált Kánaánba, ahol a győzelem mostantól 800000, a döntetlen pedig 600000 eurót ér (az előző három idényben a győzelemért „csak” 600000, a döntetlenért 300000 eurót fizetett az UEFA). Ha a Levszki jutna tovább, akkor a Debrecen az Európa Ligában folytathatná, amiért egymillió eurót kapna, azzal, hogy a kevésbé rangos megmérettetésben a győzelemért 40000, a döntetlenért 20000 euró jár.

A Debrecen és a Levszki is győzelemmel készült a szerda esti első találkozóra: a Loki a Haladás ellen nyert 2:1-re, a szófiaiak pedig a perniki Minor otthonában győztek 2:0-ra.

A Debrecen várható kezdőcsapata: Poleksić, Bodnár, Mészáros, Máté, Leandro, Szakály, VargaJ., KissZ., Czvitkovics, Oláh, Rudolf.

A szerdai program, bajnokok ága: Levszki Szófia (bolgár)–Debrecen, Salzburg (osztrák)–Maccabi Haifa (izraeli), Ventspils (lett)–Zürich (svájci).

Nem bajnokok ága: Lyon (francia)–Anderlecht (belga), Panathinaikosz (görög)–Atlético Madrid (spanyol).

Valamennyi mérkőzés 20.45-kor kezdődik. A párharcok győztesei a Bajnokok Ligája csoportkörében indulhatnak, a vesztesek az Európa Ligában folytathatják a küzdelmet.