2024. október 7., hétfő

Adán lesz a megnyitó

LABDARÚGÁS

Csakúgy, mint az előző években, az idén is az iskolakezdés előtt rendezik meg a Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által elindított Open Fun Football Schoolt, vagyis azt a focisulit, amelyben a 7 és 11 év közötti fiatal fiúk és lányok vehetnek részt. Szerbiában több helyszínen is megrendezik a focisulit, többek között Zentán, Csókán és Adán is.

Csütörtök este kiosztottuk a pólókat, a baseball sapkákat és a karkötőket azoknak a fiataloknak, akik majd részt vesznek a hétfőn kezdődő és pénteken fejeződő fociiskolában, amelynek a fő támogatója a zentai, az adai és a csókai önkormányzat, illetve az Open Fun Football School szerbiai képviselete, vagyis a belgrádi irodája. A megnyitó hétfőn 9 órakor Adán lesz, utána három napon át, vagyis kedden, szerdán és csütörtökön Zentán tartjuk majd a foglalkozásokat, az utolsó nap pedig Csókán leszünk. A bánáti település már 2004 óta szervezi ezt a fociiskolát, Zentán pedig harmadik alkalommal rendezzük meg.

Öt napon át mintegy 200 gyereknek próbáljuk meg színesebbé, szebbé és minél élvezetesebbé tenni a hétköznapját. Kicsit csalóka a focisuli név, ugyanis itt nemcsak olyan gyerekek lesznek, akik tudnak focizni, ugyanis itt arról van szó, hogy a gyerekek játszanak, ismerkedjenek, barátkozzanak és egy kicsit a más nemzetek nyelvét is tanulják. Mint már említettem a rendezvény utolsó napja Csókán lesz, amely egyben nyílt nap is lesz, vagyis szeretettel várjuk a gyerekek szüleit is, akik szintén bekapcsolódhatnak a különféle játékokba: az anyukák focizhatnak a lányok ellen, az apukák pedig a gyerekekkel vagy a foglalkozásokat vezető személyekkel mérhetik össze tudásukat. A fiatalok nemcsak Zentáról, hanem a környező falukból, vagyis Felsőhegyről és Tornyosról is érkeznek – mondta Gordán Kolos, a zentai focisuli vezetője.

Ami fontos, hogy a gyerekekkel 24 személy dolgozik majd: 12 edző plusz mindegyik trénernek lesz egy segédje. Valamennyi edző az idén már részt vett egy továbbképzésen, amelyet Macedóniában rendeztek meg Struga városában. Mi is, egykori szövetségi kapitányok, valamint egyetemi tanárok segítségével és útmutatásával végigcsináltuk azokat a gyakorlatokat, játékokat, feladatokat, amelyeket majd a fiatalok is kipróbálhatnak a jövő héten. A fiatalokkal való foglalkozáson kívül pozitív még, hogy a feladatok elvégzéséhez szükséges segédeszközöket a három labdarúgóklub, a zentai, a csókai és az adai megfelelő arányban szétosztja majd, s ezek segítségével folytatható majd a munka az utánpótlással. Ami az ú. n. focisulit illeti, a pályát 12 részre osztjuk, s minden részen más gyakorlat, feladat várja majd a fiatalokat. A rendezvényre Belgrádból, Marija Lazović személyében érkezik megfigyelő, s megemlíteném, hogy két évvel ezelőtt, amikor Zenta és Csóka közösen szervezte a focisulit, akkor az UEFA egy, Michel Platini által aláírt emlékplakettel díjazta az igyekezetünket, ugyanis szerintük mi szerveztük meg legjobban a focisulit – nyilatkozta Saša Dulka, a csókai koordinátor.