2024. október 7., hétfő

Kivártuk

KOMMENTÁR

Nem túlzás azt mondani, hogy a múlt hét végétől egészen kedd estig a magyar nemzet jelentős része, függetlenül nemtől és korosztálytól, a Debrecen labdarúgócsapatról beszélt, s arról, hogy a magyar bajnokcsapatot már csak egy mérkőzés választja el a Bajnokok Ligája csoportkörétől. A Budapesten megrendezett visszavágóra Debrecenből igazi népvándorlás indult, hiszen az együttes biztatására 18000 szurkoló érkezett Hajdú-Bihar megyéből, akikhez csatlakozott a mintegy 14000 drukker, így 32000-en nézték élőben a Debrecen újabb, ezúttal 2:0-s győzelmét a bolgár Levszki Szófia ellen. A magyar bajnok 4:1-es összesítéssel jutott tovább és a BL főtábláján folytathatja szereplését. Ez legutóbb a Ferencvárosnak sikerült 1995-ben, amikor a Fradi a csoportkörbe kerülésért 2:1-es összesítéssel nyert a belga Anderlecht ellen.

Az akkori magyar bajnok a csoportkörben egyszer legyőzte a svájci Grashopperst, egyszer pedig döntetlent játszott vele (3:0, 3:3), a Real Madrid ellen pontot szerzett és kapott egy méretes zakót (1:1, 6:1), az Ajax pedig mindkétszer könnyen nyert a Fradi ellen (4:0, 5:1). Ha a Debrecen is öt ponttal és a harmadik helyen fejezné be a csoportküzdelmeket, azzal mindenki elégedett lenne.

1995 óta sok idő múlt el, egy akkor született gyerek ma már tinédzsernek számít. Ennyi idő kellett, hogy a magyar sportrajongók, (Magyar)országhatáron kívül és belül is, végre egy nagy labdarúgósikernek örüljenek. Természetesen nem szabad elfelejteni a magyar válogatottnak a világbajnok olasz együttes válogatott ellen barátságos mérkőzésen elért 3:1-es sikerét, vagy a ZTE győzelmét a Manchester United ellen, ám a Debrecen győzelme más. A környező országok klubjai közül az idén se a horvátok, se a szerbek, se a szlovének képviselője el sem jutott odáig, hogy a BL csoportkörébe jutásért lépjen pályára, valamennyien már az előző fordulókban kiestek. A bajnokok ágán egy izraeli, egy svájci és egy magyar csapat jutott be Európa legjobb 32 csapata közé. Jó ezt kimondani, öröm ezt leírni.

Türelmes volt a magyar focidrukker, és kivárta, hogy ismét legyen magyar csapat a BL-ben. És türelmesek voltak a vajdasági magyarok is: a Debrecen sikerének köszönhetően végre egy vajdasági magyar játékos is bekerült és reményeink szerint pályára is léphet majd a BL-csoportkörben. A moholi Oláh Lórántról van szó, aki 2008-ban a Kaposvárból igazolt a Debrecenbe, s azóta a Loki színeiben lövi a gólokat, adja a gólpasszokat.

A magyarországi labdarúgásnak nagyon jót tesz majd ez a siker, hiszen biztos, hogy sok fiatal a Loki sikere miatt kap majd kedvet a focihoz, csakúgy mint Vajdaságban, hiszen egy ország számára kis lépésnek tűnik a Bajnokok Ligája-szereplés, de kis közösségünknek nagy lépés, hogy a világ egyik legnézettebb sportvetélkedőjében, a Bajnokok Ligájában egy vajdasági magyar is, és most szó szerint tessék érteni, labdába rúghat.

dipl. ing. Szalai Attila, a Hét Nap fotósa
Leandro a debreceni szurkolókkal ünnepel
A sajtópáholy
A mérkőzés végén a játékosok és a nézők együtt énekelték el a himnuszt