2024. október 7., hétfő

Győzelem, lövöldözés, Grant

FOCICRONIKA

Új rovatot indítunk mától a sportoldalon, amely, mint a felcímből is kiderül, a horvát labdarúgásban történt hétvégi eseményekkel, eredményekkel foglalkozik majd.

A 6. fordulóban megszerezte első győzelmét a szebb napokat megélt spliti Hajduk is, amely minimális arányban nyert a Lokomotiva ellen. A mérkőzés után azonban a horvát lapok nem a győzelemmel és a találkozóval foglalkoztak, hanem azzal, hogy néhány órával a meccs vége után ismeretlen tettes rálőtt Mario Franić játékosmenedzserre, aki a saját háza előtt a Porschéjából szállt ki. Franić szerint ez nem üzenet volt, hanem gyilkossági kísérlet. Háromszor lőttek rá, szerencsére a golyók csak a jobb és a bal térdén okoztak sérülést. Franić jelenleg Ivan Rodić menedzsere, akit az új idény kezdete előtt igazolt le a Hajduk a Šibeniktől.

A Hajdukhoz kapcsolódó hír még, hogy habár tíz hónappal később, de mégis a horvát tengerparti városba látogatott Avram Grant, a londoni Chelsea egykori edzője. Mint ismeretes, tavaly szóba került, hogy az izraeli tréner lesz a Hajduk edzője, de ebből akkor semmi nem lett. Az biztos, hogy Grant nem azért jött Splitbe, hogy a Hajduk edzője legyen, hanem egy kis pihenőre érkezett a városba.

Azért jöttem Splitbe, mert sok szépet hallottam a városról és a labdarúgóklubról is. Sok barátom él Horvátországban, s nagyon örülök, hogy meglátogathattam őket. Ami a tavalyi szerződtetésemet illeti, valóban voltak konkrét lépések, azonban nem sikerült megegyeznünk – mondta Avram Grant, aki szerint a Chelsea az angol bajnokságban lépéselőnyben van a Manchester Uniteddel szemben, mivel a címvédő csapat nem olyan erős, mint tavaly volt.

A Chelsea tavaly is jól kezdte a bajnokságot, az MU rosszul, s a végén mégis Sir Alex Ferguson csapata nyerte a bajnokságot. Amikor a legfontosabb, a Manchester United mindig képes nyerni. Személy szerint nekem az Arsenal játéka tetszik a legjobban, s úgy vélem, hogy egy-két játékos kellene a csapatukba, hogy a bajnoki címért folyó versenyfutásba beleszóljanak. A Liverpool rosszul kezdte az idényt, és nem tudom, mi náluk a gond, de már évek óta van valami probléma, ami leginkább az angol bajnoki eredményeiken mutatkozik meg. Bízok benne, hogy a Chelsea levonja a következtetést a tavalyi hibákból és jobb helyezést ér el, mint a 2008/2009-es idényben, amikor harmadik lett a Premier League-ben. Hozzátenném, hogy ez a legrosszabb eredmény, amióta Roman Abramovics átvette a klub pénzelését, irányítását.

Arra a kérdésre, hogy mit csinál manapság, Grant a következőket felelte:

A Hajduk ajánlata után felkértek, hogy legyek a bolgár válogatott szövetségi kapitánya, s a világ minden tájáról még nagyon sok klub megkeresett, ám nem vállaltam el az edzői feladatokat sehol sem. Kis országból jöttem, az eredményeim magukért beszélnek, és úgy gondoltam, nem kell mindent elvállalnom, főleg olyat nem, amiben nem lelném örömömet. Jelenleg néhány klubvezető tanácsadója vagyok: a labdarúgásban szerzett tudásomat adom át nekik, valamint azt, hogyan kell reagálni a stressz- és az olyan helyzetekre, amilyenekkel mindegyik csapat szembe találja magát. Nem szükséges, hogy edzőként tevékenykedjek, több poszton is el tudom képzelni magam, de egyelőre várom a megfelelő ajánlatot – nyilatkozta Grant.

Avram Grant nem edzősködni érkezett Splitbe

A 6. forduló eredményei: Karlovac–Inter Zaprešić 1:0, Šibenik–Rijeka 1:0, Croatia Sesvete–Eszék 1:2, Hajduk–Lokomotiva 1:0, Istra 1961–Zágráb 2:1, Cibalia–Varteks 4:0, Međimurje–Zadar 3:0, Dinamo–Slaven Belupo 6:0.

A sorrend: 1. Dinamo 16, 2. Karlovac 14, 3. Cibalia 12, 4. Šibenik 11, 5. Varteks 11, 6. Rijeka 10, 7. Međimurje 10, 8. Inter Zaprešić 8, 9. Eszék 8, 10. Istra 1961 7, 11. Zadar 7, 12, Slaven Belupo 7, 13. Lokomotiva 6, 14. Hajduk 5, 15. Croatia Sesvete 2, 16. Zágráb 0 pont.