2024. október 7., hétfő

Vegyes páros Eb és nemzetközi bajnokság

ASZTALITENISZ
Sajtótájékoztató a vegyes páros Európa-bajnokság és a Szerbia Open előtt (balról jobbra): Aleksandar Matković, az Európai Asztalitenisz-szövetség alelnöke, Zoran Kalinić, a Szerbiai Asztalitenisz-szövetség elnöke és Nemanja Simović, Szabadka város sportfelelőse

Csütörtöktől vasárnapig az asztalitenisz kedvelőinek egy része Szabadkára figyel, hiszen az észak-bácskai városban rendezik meg Szerbia nemzetközi bajnokságát és a vegyes páros Európa-bajnokságot is. Sajnos a résztvevők száma messze elmaradt a várakozástól, ami több tényezőnek is betudható: az egyik, hogy 2007-ben az Európai Asztalitenisz-szövetség (ETTU) a kontinensbajnokságok programjáról törölte a vegyes páros Eb-t, s ez lesz az első alkalom, hogy a versenyt nem a csapat, egyéni és páros Európa-bajnokság részeként rendezik meg. A másik pedig, hogy szeptember 13-án Stuttgartban kezdődik a már említett csapat, egyéni és páros Eb, amire a legtöbb versenyző készül, s az európai asztalitenisz élmezőnyébe tartozó férfi és női játékosoknak a stuttgarti verseny többszörösen fontosabb, mint a vegyes páros kontinensbajnokság. A német (tischtennis.de) és a magyar szövetség honlapja (moatsz.hu) például sehol nem említi a szabadkai versenyt, de a francia, a horvát és a holland szövetség internetes oldalát nézegetve sem lehet megtudni semmit a vegyes páros Eb-ről.

Nekünk a stuttgarti Eb fontosabb, mint a szabadkai nemzetközi torna és a vegyes páros kontinensbajnokság, de ez a verseny egy jó közbeeső állomás, hiszen itt kiderülhet, ki hol áll a felkészülésben, milyen formában van. Augusztus 24.-e óta Zentán készülünk, s a látottak alapján elmondhatom, hogy Marija Galonja kiváló formában van, nagyon jól játszik, s a másik két fiatal, Molnár Mónika és Andrea Todorović is közelít a tőlük elvárható maximumhoz. Ami Fehér Gabriellát illeti, neki volt egy sérülése, elég sokat kihagyott, s kell neki még egy kis idő, hogy a régi legyen. Erdélyi Annamária is velünk készült, azzal, hogy ő augusztus végén klubkötelezettségei miatt elutazott Portugáliába. Jelenleg négy és fél vegyes párosunk van: Pető Zsolt/Fehér Gabriella, Marko Jevtović/Erdélyi Annamária, Bojan Milošević/Molnár Mónika, Marko Petkov/Marija Galonja, valamint Aleksandar Karakašević, aki a litván Ruta Paszkauszkienevel próbálja majd megvédeni az aranyérmet. Ha találunk külföldi férfi játékost, akinek nincs párja, akkor Andrea Todorović is asztalhoz áll majd vegyes párosban. Egyéniben 15 nőt neveztem be, s biztos, hogy lesz majd olyan, amikor két szerbiai játszik majd egymás ellen. Ha Fehéroroszországból eljön a két Pavlovics, valamint Romániából Samara, akkor már egy egész jó versenyre van kilátás – nyilatkozta Mellik Zoltán, Szerbia női szövetségi kapitánya.

Zoran Kalinić, a Szerbiai Asztalitenisz-szövetségének elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte, már évek óta a tervek között szerepel, hogy Szabadka adjon otthont az asztalitenisz bajnokságnak.

A hetvenes évek óta nem volt ilyen nagyszabású, ilyen jellegű mérkőzés Szabadkán. Valamikor én is tagja voltam az országos asztalitenisz válogatottnak, de hosszú pályafutásom alatt soha nem volt alkalmam a saját szülővárosomban játszani. Most a szabadkai önkormányzat támogatásának és az Európai Asztalitenisz-szövetség támogatásának köszönhetően megadatott a lehetőség, hogy országos és nemzetközi bajnokságot is szervezzünk – mondta Zoran Kalinić, majd hozzátette:

Más országokban azon a véleményen vannak, hogy Szerbia jó házigazda, ugyanis 2007-ben Belgrádban már rendeztünk egy asztalitenisz Európa-bajnokságot. Igaz, világviszonylatban nincs kiemelkedő asztalitenisz játékosunk, de büszkék vagyunk Karakaševićre, aki az asztaliteniszben olyan, mint Čavić az úszásban, hiszen vegyes párosban senki nem tudta őt legyőzni az elmúlt 6-7 évben – mondta. Megtudtuk 70 versenyző részvételére számítanak, akik közül legnagyobb számban fehérorosz és litván játékosok képviseltetik magukat, de 15 szerbiai női és férfi egyéni játékos is asztalhoz áll. Aleksandar Matković, az Európai Asztalitenisz-szövetség (ETTU) alelnöke rámutatott, Szabadka kiváló feltételekkel rendelkezik. Kiemelte, első alkalom kerül sor arra, hogy ilyen formában szervezzék meg a bajnokságot. A Szerbia Opent a Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség (ITTF) támogatásával szervezik meg.

Jövőre már novemberben kerül sor a szerbiai nyílt nemzetközi versenyre, amikor már a sportcsarnok új része is elkészül, ugyanis az Európai Asztalitenisz-szövetség nem csak a versenyt, de a szabadkai sportcsarnok felújítását, illetve az asztalitenisz-terem kialakítását is támogatja – mondta Matković. A padlózathoz szükséges speciális anyag és az asztalitenisz-pályák felszereléséhez szükséges berendezések hamarosan megérkeznek Szabadkára.Szerbiai nyílt bajnokság és a vegyes páros Eb eredményei és néhány mérkőzése élőben követhető az ecmd2009.suonline.net oldalon. A nemzetközi bajnokság csütörtökön 11 órakor kezdődik, pénteken a program szerint 10-től 20.45-ig rendeznek mérkőzéseket, az ünnepélyes megnyitóra 18 órakor kerül sor. Szombaton 10 órától párhuzamosan zajlanak a Szerbia Open és a vegyes páros Eb küzdelmei, 18.30-kor a női, 19.30-kor pedig a férfi döntővel fejeződik be az egyéni nyílt bajnokság. Vasárnap már csak a vegyes párosok lépnek asztalhoz: 10 órától a negyeddöntők, 12 órától az elődöntők, 14 órától pedig a döntő lesz műsoron.

Szövetségi engedély barátnőre

Huszonöt éves korára végre elég idősnek találta a kínai asztalitenisz-szövetség a sportág világbajnokát ahhoz, hogy barátnője lehessen. Vang Haónak 5 évvel ezelőtt - azaz húszévesen - meggyűlt a baja a szövetséggel, amikor szerelembe esett egy ugyancsak válogatott pingpongozó lánnyal. Vang ugyan nem kapott büntetést, de a 17 éves lány igen: kitették a szűrét a válogatottból, és hazaküldték vidékre. (Azóta már visszatérhetett, jelenleg 19. a női világranglistán). A világbajnok - és kétszeres olimpiai ezüstérmes - Vangnak immár megengedi a szakosztály a barátnőzést. Párja szintén élpingpongos, volt országos bajnoknő, és 22 esztendős. Kínában a sportágak közül az asztaliteniszezők életvitelének szabályozása az egyik legkonzervatívabb, már csak azért is, mert ez a játék rendkívül népszerű az országban.