2024. október 7., hétfő

Ismét győzni mennek a Wembleybe!

FOCICRONIKA
Steve McClaren, az egykori angol szövetségi kapitány

Biztos sokan emlékeznek még, mekkora botrányt okozott Horvátország a Wembleyben Anglia ellen elért 3:2-es győzelmével a 2008-as Európa-bajnokság selejtezőjében: a Slaven Bilić vezette csapat a selejtezők során kétszer is legyőzte az angolokat (Zágrábban 2:0 volt az eredmény), s ez végül azt jelentette, hogy Anglia nem jutott ki az osztrák–svájci közös rendezésű kontinensbajnokságra. Ugyanis Horvátország és Oroszország mögött csak harmadik lett a csoportjában, ráadásul Izraelt is csak a jobb egymás elleni eredménynek köszönhetően sikerült megelőznie. A sajtó hiába követelte Steve McClaren szövetség kapitány azonnali távozását, azzal érvelve, hogy az 1984-es Eb és az 1994-es vb után ismét megesett az a szégyen, hogy Anglia nem lehet ott egy világversenyen, McClaren a vesztes meccs után azonnal közölte, esze ágában sincs lemondani. Persze a vége csak az lett, hogy távozott, de ez egyáltalán nem volt gyógyír arra a fájdalomra, amit az angolok drukkerek elszenvedtek a csoport harmadik helye miatt.

Az angolok a 2010-es vb selejtezőjében aztán Zágrábban kamatostul visszavágtak a horvátoknak, hiszen 4:0-ra nyertek, de szerda este szeretnék őket megint jól megverni, és akkor már biztos, hogy vb-résztvevők. Anglia eddig hétszer lépett pályára. A mérlege: 7 győzelem, 26:4-es gólarány, 21 pont. A 17 pontos Horvátországnak nagyon kellenének a pontok, mivel egy meccsel többet játszottak az előttük álló angoloknál és a mögöttük álló, eddig 14 pontot gyűjtött ukránoknál. Bilić csapatának a szerdai londoni mérkőzésen kívül még egy találkozója lesz: október 14-én Kazahsztánban lép pályára a válogatott, Ukrajnának pedig hátravan még Fehéroroszország (idegenben), Anglia (otthon), Andorra (idegenben).

Természetesen a horvátok és az angolok a sajtó segítségével már egy ideje „üzengetnek” egymásnak. A legfrissebb beszólás Slaven Bilićtől származik, aki azt mondta, elégedetlen a fehéroroszok elleni játékkal, de a lényeg, hogy a csapat megszerezte a három pontot. „Már korábban is mondtam, hogy a szombati mérkőzésünk nehezebb lesz a szerdaitól, s ez be is bizonyosodott.” A válasz rögtön megérkezett, ugyanis John Terry, az angol válogatott oszlopos tagja egyik interjújában felszólította Eduardo da Silvát, az Arsenal és a horvát válogatott csatárát, hogy ne szimuláljon. Bilić a The Sunnak adott nyilatkozatában természetesen kitért a Terry által emlegetett esetre is:

Érdekes, hogy John Terry ezt most mondja, de akkor nem szól semmit, amikor csapattársa, az elefántcsontparti Didier Drogba „dobálja magát” a pályán. Nem mondom, hogy Drogba egy színész, s Terryt is kedvelem, de szeretném kihangsúlyozni, hogy amikor a Chelsea kap jogtalanul büntetőt, akkor nem bírálja a klubtársát. Senki nem mondhatja, hogy az angol játékosok soha nem színészkednek: Eduardót ismerem régóta, és tudom, hogy ő nem szokott műeséseket produkálni. Lehet, hogy nem volt 11-es a Celtic elleni BL-selejtezőben, de az biztos, hogy a védő és a csatár között volt testi kontaktus, s ne felejtse el senki, hogy Eduardo nemrég épült fel súlyos sérüléséből. Ami Terry kijelentését illeti, úgy gondolom, hogy ezzel is megpróbál nyomást gyakorolni a szerdai mérkőzés játékvezetőjére. De ez is a találkozó része, habár ha sportszerűségről beszélünk, akkor Terry nyilatkozata egyáltalán nem illik a képbe. Ami a szerdai mérkőzést illeti, bízok benne, hogy ismét képesek leszünk nyerni a Wembleyben. Az angolok azt hiszik, klassziskülönbség van a két válogatott között, de én bízok a játékosaimban. Igaz, hogy Modrić sérülés, Ćorluka pedig piros lapja miatt nem játszhat, de a csapat képes nélkülük is jó eredményt elérni.
A horvát lapok szerint ha a csapat megismételné a két évvel ezelőtti győzelmet, az legalább akkora haditett lenne, mint akkor, ám az egy pontnak is nagyon kellene örülni. Ha a realitás talaján maradunk, akkor logikusnak tűnik, hogy egyik válogatott sem léphet pályára úgy a Wembleyben, hogy előtte a három pont megszerzésével „fenyegeti” meg az angolokat. A horvátok két évvel ezelőtt, mellőzve minden realitást és észérvet (nekik ugyanis már nem kellettek a pontok, ki is kaphattak volna), 3:2-re győztek Londonban. Most ugyanerre készülnek, és szerintük ami egyszer már sikerült, az miért nem sikerülhetne még egyszer...

John terry, az angol válogatott csapatkapitánya felszólította Eduardót, hogy nem színészkedjen
Slaven Bilić: ami a szerdai mérkőzést illeti, bízok benne, hogy ismét képesek leszünk nyerni a Wembleyben