2024. október 7., hétfő

Nehéz helyzetben a címvédők

ASZTALITENISZ

A Szabadkán nemrég véget ért Szerbia Open és a vegyespáros-Európa-bajnokság után ma megkezdődnek a küzdelmek a szerbiai Szuperligákban is. A férfiaknál ma egy, a nőknél pedig két mérkőzés szerepel a műsoron.

Az már biztos, hogy a címvédők, az újvidéki Vojvodina férfi-, illetve női csapata nincs irigylésre méltó helyzetben, ugyanis nagyon rég volt ennyire kiegyensúlyozott – ha nem is a teljes mezőny – az élcsoport. A férfiaknál a 2008/2009-es idény győztese a tapasztalt Polyák Istvánnal, Zoran Savićtyal és Uroš Gordićtyal vág neki az idénynek, vagyis ugyanazokkal a játékosokkal, akikkel tavaly bajnokságot nyertek. A bajnoki címért folytatott versenyfutásban a fő vetélytársuk a belgrádi Crvena zvezda lehet, amelynek a csapatösszetétele alaposan megváltozott, ugyanis a Partizantól leigazolták Pető Zoltánt, a Kikindától megszerezték Vladimir Radonjićot, a fővárosi piros-fehér együttesben folytatja pályafutását Vladimir Marić, valamint a magyarországi Marsi Márton is.

Mindenki szerint mi vagyunk a bajnokság főesélyese, de ezt majd az asztalnál igazolnunk is kell. Van öt csapat, a Spartacus, a Vojvodina, a Banat, a Partizan és mi, amelyek nagyjából egyforma játékerőt képviselnek. Szerintem a Banat, a Vojvodina és a C.zvezda közül kerül majd ki a győztes. A tervek szerint Marsi Márton minden találkozón szerepel majd, azzal, hogy ő Budapesten készül a meccsekre, én pedig Temerinben és Újvidéken leszek. A szabadkai verseny évnyitónak nagyon megfelelt, jól játszottam, egy román és egy lengyel játékostól kaptam ki, mindketten bejutottak az elődöntőbe – mondta a temerini Pető Zoltán, a C.zvezda erőssége.

A rájátszásba kerülésre a már említett Vojvodinán és C.zvezdán kívül nagy eséllyel pályázik még a Banat, a Partizan és a szabadkai Spartacus is, amely a két Čonićtyal, Denisszel és Danijellel erősítette meg keretét.

Ezzel a csapattal reális célkitűzésnek tartjuk a négy közé kerülést, vagyis azt, hogy bekerüljünk a rájátszásba. Persze ez nem biztos, hiszen a Partizannak és a Banatnak is hasonló céljaik vannak, nem lesz könnyű feladatunk. A 2. fordulóban már vajdasági rangadót játszunk, hiszen a Vojvodina látogat Szabadkára. Ha jól játszunk és kijön a lépés mindhármunknak, akkor elképzelhetőnek tartom, hogy legyőzzük a címvédőt. A mérkőzéseinket továbbra is a Žarko Zrenjanin Általános Iskola tornatermében játsszuk, ami nekem jó, mivel én már megszoktam a termet, de Denis és Danijel még edzeni sem tud ott, mivel csak a bajnoki meccseket játsszuk ott, az edzések máshol vannak. Én már évek óta sokkal jobban játszok Szabadkán, mint vendégségben, aminek az oka a hazai közönség, amely rám nagyon pozitív hatással van – nyilatkozta a Magyar Szónak Kószó Attila, a Spartacus első számú játékosa. A ligából két csapat esik ki, s már most meg merem kockáztatni, hogy az egyik a STAK lesz, amely tavaly döntőt játszott, ám ebben a szezonban teljesen új csapattal vág neki a bajnokságnak. A második kieső a Smederevo, a Kikinda és a nagybecskereki Stenes közül kerül majd ki.

A férfi Szuperliga csapatai és az együttesek első felállítása: 1. Banat – Nagybecskerek (Đ.Borčić, Smiljić, Petkov), 2. C.zvezda (Pető Zoltán, Marsi Márton, V.Radonjić, V.Marić), 3. Kikinda (Cvetković, Popov, Búss), 4. Partizan (Ignjatov, M.Savić, Veselinović, I.Lupulescu), 5. Smederevo (Glišić, Kostadinović, Nikolić), 6. Spartacus (Kószó, Mrkić, Da.Čonić, De.Čonić), 7. STAK (Kocić, Mašović, Đerman), 8. Stenes – Nagybecskerek (Majstorović, V.Borčić, Lugonja, Čekić), 9. Vojvodina (Z.Savić, Gordić, Polyák István, Čabrilo), 10. Versec (Anušić, Đan, Gyuris, Grbić).

Az 1. forduló párosítása, ma: Stenes–C.zvezda (18 óra). Szombat: STAK–Spartacus (10 óra), Kikinda–Versec (18 óra), Smederevo–Partizan (19.30), Banat–Vojvodina (17 óra).

A nőknél nem sok, de egy nagyon jelentős változás történt: a Stari Grad nagyon megerősödött, hiszen a belgrádi együttes leigazolta Jelena Gajićot, aki éveken át Franciaországban játszott, valamint rávette a visszatérésre az újvidéki Stanislava Stanićot, aki a férje után Dimanićként szerepel a listán. Az újonc Topolyának sem lesznek kieséssel kapcsolatos gondjai, ugyanis Czini Gábor fiatalokból álló csapatához csatlakozott a szerbiai válogatott Molnár Mónika, s vele akár még a rájátszásba való bekerülés sem tűnik elérhetetlennek. A tavalyi második helyezett Zentába visszatért TőkeMárta, a törökkanizsai Obilićbe pedig az Ausztriába távozó Anelija Lupulescu helyére a topolyai Márkus Katalin érkezett. Elsőre továbbra is a címvédő Vojvodina kerete (Todorović, Barna, Plavšić) tűnik a legerősebbnek, de nagy kérdés, hogy Plavšić mennyire bírja majd a kettős (munka és edzés) terhelést.

A vezetőség az 5–7. hely megszerzését tűzte ki célul, vagyis azt, hogy biztosan bennmaradjunk a Szuperligában. Persze ha úgy alakulnak a dolgok, hogy esélyünk lesz a négy közé jutásra, akkor mindent megteszünk a siker érdekében. A ligában nekünk van a legfiatalabb csapatunk, hiszen a tapasztaltnak számító Molnár Mónika is csak 19, míg Fenyvesi, Truzsinszki és Tóth 14 évesek. A mérkőzéseinket vasárnap 10 órától a Csáki Lajos Általános Iskola tornatermében játsszuk majd. Molnár válogatottbeli kötelezettségei miatt az 1. fordulós mérkőzésünket nem most hétvégén, hanem szeptember 27-én játsszuk. A lányok már várják a bajnokság kezdetét, annak ellenére, hogy a sikeres Európa-bajnoki szereplés után, amelyen egy-egy ezüst- és bronzérmet szereztek, csak egy hét szünetet kaptak. Egyelőre nem mutatkoznak rajtuk a fáradtság jelei, úgy látszik, a jó eredmények lendületet adtak – mondta Czini Gábor, a Topolya Asztaliteniszklub edzője.

A női Szuperliga csapatai és az együttesek első felállítása: 1. Topolya (Molnár, Fenyvesi, Truzsinszki, TóthK.), 2. Banat (Holok, Cicmil, Husar, Nićetin), 3. Dunacséb (Galonja, Bogdanović, Banjac, Ilić), 4. Csóka (Bečejski, Hajnal, Lengyel, Nikolić, KormányosZs.), 5. Josip Kolumbo – Niš (Ristić, V.Cvetković, Mladenović, Vukadinović), 6. Obilić (K.Golić, B.Golić, A.Radonjić, Márkus), 7. Zenta (Tápai, Makszuti, Gyurcsik, TóthÉ., Tőke), 8. Stari Grad – Belgrád (Gajić, Dimanić, Čolaković), 9. Vojvodina – Újvidék (Barna, Todorović, Plavšić, Krsmanović), 10. Versec (Radak, Balan, Ratić, Turkoanje).

Az 1. forduló párosítása, ma: Vojvodina–Josip Kolumbo (17 óra), Zenta–Csóka (18 óra). Szombat: Obilić–Stari Grad (17 óra). A Topolya–Versec és a Banat–Dunacséb mérkőzéseket elhalasztották.

A 2008/2009-es idény győztese: a Vojvodina női csapata