2024. október 7., hétfő

Feljutás és egy kis szerencse

ASZTALITENISZ-EB – STUTTGART
A szerbiai női válogatott két legjobbja: Erdélyi Annamária (jobbról) és Fehér Gabriella

Vasárnap kezdődik és szeptember 20-ig tart Stuttgartban a felnőtt-Európa-bajnokság, melyen Szerbia férfiválogatottja (Pető Zsolt, Aleksandar Karakašević, Marko Jevtović, Bojan Milošević, szövetségi kapitány: Slobodan Grujić) és női válogatottja (Erdélyi Annamária, Fehér Gabriella, Marija Galonja, Molnár Mónika) is fellép. A Mellik Zoltán vezette női együttes a II. divízióban kapott helyet, s a cél a feljutás, vagyis, hogy a csapat megszerezze a 17., a 18. vagy a 19. helyet, mivel az I. divízióból három válogatott esik ki.

– Rajtunk kívül a feljutásra esélyes csapatok még Szlovákia és Svédország. Ami a csoportunkat illeti, a luxemburgiaknál nem játszik a kínai, így nem kellene hogy az ő legyőzésük, valamint a moldávok legyőzése gondot okozzon, sőt a szlovének sem a legerősebb együttessel érkeznek, így reményeim szerint csoportelsők leszünk. Nem lesz könnyű, de azt hiszem, hogy Erdélyinek és Fehérnek már van annyi rutinja, hogy még akkor is, ha netalán a harmadik játékosunk veszítene, legyőzzük a csoportellenfeleinket. Szombaton nem biztos, hogy tudunk majd edzeni, ezért is örülök annak, hogy vasárnap a luxemburgiak ellen kezdünk. Főleg a csapatküzdelmekre összpontosítunk, s habár nem imperatív a feljutás, azt hiszem, ezt mindenki elvárja tőlünk. Ami az egyénit és a párost illeti, ott nagyon sok függ a sorsolástól. Tavaly az Erdélyi/Fehér kettős bejutott a negyeddöntőbe, és ha ezt az eredményt az idén is megismételnénk, nagyon elégedett lennék – mondta Mellik Zoltán, a női válogatott szövetségi kapitánya.

A férfiak Fehéroroszországgal, Szlovéniával és Romániával kerültek egy csoportba.

– A szlovének ellen győzelmet várok, nagyon bízok benne, hogy ezúttal mellénk szegődik a szerencse, és ha jól kijön a lépés, akkor a románokat vagy a fehéroroszokat is sikerül legyőznünk. Az utóbbi nagyon nehéz lesz, hiszen a világ egyik legjobb játékosa, Vlagyimir Szamszonov ellen nem sok esélyünk van, de a másik két játékosuk ellen mindannyian nyerhetünk. A felkészülést maximálisan végigcsináltuk, edzettünk a lengyelekkel, a csehekkel, és ezek ellen a játékosok ellen is bebizonyosodott, hogy semmivel se jobbak nálunk. Az egyéniről és a párosról a sorsolás után többet tudnék mondani, mindenesetre valamelyik versenyszámban szeretnék bejutni a 16 közé. Ami a szabadkai Szerbia Opent és a vegyespáros-Európa-bajnokságot illeti, elmondhatom, hogy nem volt szerencsém, ugyanis egyéniben és párosban is a későbbi győztestől, Marko Jevtovićtól, illetve a Karakašević/Paszkauszkiene kettőstől kaptam ki. Úgy érzem, a formaidőzítés jól sikerült, most jobban játszok, mint a múlt héten, s remélem, hogy ezt majd az eredményeim is bizonyítják – nyilatkozta elutazása előtt Pető Zsolt, a szerbiai férfiválogatott játékosa.

A magyar női válogatott legalább két érem megszerzésének reményében, a férfiak pedig minimum egy negyeddöntős helyezés eléréséért utaznak az Európa-bajnokságra. A szövetség sajtótájékoztatóján Téglás Péter, a két éve arany-, tavaly pedig ezüstérmes hölgyek szakvezetője azt mondta: csapatban ismét a dobogóra szeretnének állni, és a címvédőként induló Tóth Krisztina, Póta Georgina duótól is legalább az első három közé kerülést várja.

Férfiak, I. divízió (1–16.), A csoport: Németország, Dánia, Franciaország, Spanyolország. B csoport: Fehéroroszország, Románia, Szerbia, Szlovénia. C csoport: Belgium, Svédország, Magyarország, Csehország. D csoport: Ausztria, Oroszország, Horvátország, Lengyelország.

Nők, A csoport: Hollandia, Olaszország, Németország, Törökország. B csoport: Magyarország, Csehország, Lengyelország, Litvánia. C csoport: Horvátország, Ausztria, Fehéroroszország, Ukrajna. D csoport: Románia, Spanyolország, Franciaország, Oroszország.

II. divízió (17–32.), F csoport: Szerbia, Szlovénia, Luxemburg, Moldova.

A vasárnapi program, férfiak: Fehéroroszország–Szerbia és Belgium–Magyarország (11 óra), Szerbia–Szlovénia és Magyarország–Csehország (17 óra).

Nők: Magyarország–Lengyelország és Szerbia–Luxemburg (14 óra), Magyarország–Csehország, Szerbia–Szlovénia (20 óra).

A csapatversenyt vasárnaptól jövő szerdáig bonyolítják le a nyolcnapos Eb-n, az egyes és a páros küzdelmei szerdától rajtolnak.