2024. október 7., hétfő

Jobbak és szerencsésebbek voltak a svédek

ASZTALITENISZ EB – STUTTGART – Szlovákia ellen a feljutásért – A magyar férfi válogatott közel volt a negyeddöntőhöz, kiesés lett a vége – Boros Tamara ismét érmes
A horvát csapat első számú játékosa, a zentai származású Boros Tamara eddig mind a nyolc mérkőzését megnyerte az Európa-bajnokságon

Szerbia női válogatottja kedd este a Stuttgartban zajló Európa-bajnokságon Szlovákiával játszik az I. divízióba jutásért, miután a Mellik Zoltán által vezetett együttes a 17–24. helyért előbb 3:1-re legyőzte Angliát, majd 3:0-ra veszített Svédország ellen. A svédek elleni meccs sokkal szorosabb volt, mint ahogy azt első ránézésre gondolná az ember, ugyanis Fehér Gabriella 11:9-re veszítette el az ötödik szettet Jonsson ellen, s Pettersson is csak öt játszmában nyert Molnár Mónika ellen. A II. divízióból a már említett Svédország és Luxemburg jutott biztosan fel, valamint a Szerbia–Szlovákia mérkőzés győztese szerepelhet majd a jövő évi ostravai kontinensviadalon a legjobbak társaságában.

Az előző Európa-bajnokságon ezüstérmes magyar női válogatottról senki nem gondolta volna, hogy majd az I. divízióban maradásért kell harcolnia, de végül így történt – szerencsére a bennmaradás mindjárt az oroszok elleni győzelem után bebiztosítódott. Az, hogy mennyire erős volt Tóth Krisztáék csoportja, az is bizonyítja, hogy a lengyelek és a csehek is bejutottak a legjobb négy közé: az előbbiek a házigazda németeket, az utóbbiak pedig a románokat győzték le. Az említett két válogatott mellett a címvédő Hollandia és a zentai származású Boros Tamarát is soraiban tudó Horvátország került be az elődöntőbe, így már biztos, hogy Boros egy újabb medállal gyarapítja éremgyűjteményét. Nem mellékes, hogy Boros Tamara ismét a régi önmagára emlékeztet, ugyanis eddig nyolcszor állt asztalhoz a kontinensbajnokságon, s valamennyi mérkőzése után neki gratuláltak az ellenfelek!

A magyar férfi válogatottnak a csoportban körbeverés miatt csak a harmadik lett, így az érem helyett a bennmaradásért kellett küzdenie, s sajnos ez nem sikerült, miután Harczi Zsolt együttese Spanyolországtól és Szlovéniától is kikapott, így tegnap este a 15. helyért játszott a szintén kieső Belgium ellen, amelyet a csoportban egyszer már legyőzött. A szerbiai válogatott nagyon könnyen, egy Belgium elleni 3:0-s győzelemmel harcolta ki a bennmaradást, utána pedig egy tét nélküli találkozón 3:0-ra kikapott Lengyelországtól.

Eredmények, férfiak, negyeddöntő: Németország–Svédország 3:1, Románia–Horvátország 3:2, Dánia–Csehország 3:0, Ausztria–Fehéroroszország 3:1. A 9–16. helyért: Szerbia–Belgium 3:0 (Pető–Vostes 3:0, Karakašević–Rogiers 3:0, Jevtović–Bratanov 3:0), Magyarország–Spanyolország 1:3 (Zwickl–Carneros 3:1, Jakab–Machado 1:3, Nagy–Cantero 0:3, Zwickl–Machado 1:3). A 9–12. helyért: Szerbia–Lengyelország 0:3 (Pető–Chmiel 2:3, Jevtović–Such 0:3, Milošević–Blaszczyk 2:3). A 13–16. helyért: Magyarország–Szlovénia 2:3 (Zwickl–Tokić 1:3, Jakab–Lasan 3:0, Kosiba–Horvat 3:2, Jakab–Tokić 0:3, Zwickl–Lasan 1:3).

Nők, negyeddöntő: Hollandia–Fehéroroszország 3:0, Csehország–Románia 3:0, Horvátország–Franciaország 3:1 (Boros–Grundisch 3:2, Bakula–Xian 2:3, Vajda–Mattenet 3:2, Boros–Xian 3:0), Németország–Lengyelország 1:3.

A 9–16. helyért: Magyarország–Oroszország 3:2 (Tóth–Tihomirova 3:0, Póta–Kotikina 2:3, Lovas–Trosneva 3:0, Tóth–Kotikina 2:3, Póta–Tihomirova 3:1).

II. divízió, 17–24. helyért: Szerbia–Anglia 3:1 (Erdélyi–Sibley 3:2, Fehér–Parker 0:3, Molnár–Hicks 3:0, Fehér–Sibley 3:2). A 17–21. helyért: Szerbia–Svédország 0:3 (Erdélyi–Ekholm 0:3, Fehér–Jonsson 2:3, Molnár–Pettersson 2:3), Szlovákia–Luxemburg 1:3.